30. nedelja trudnoće – pravo vreme za pripremu dece na dolazak bebe

30. nedelja trudnoće – pravo vreme za pripremu dece na dolazak bebe

Dolazak bebe koliko god bio radostan, menja dosta u načinu funkcionisanja porodice. Promene su još i veće kada imate stariju decu koja ne razumeju zašto moraju da se ponašaju prema bebi na određeni način, zašto ona plače, zašto je toliko vezana za mamu i tatu?

Kako da ne povredite osećanja starijeg deteta, kako objasniti sve promene koje vas očekuju i zašto je 30. nedelja trudnoće idealna za ovakve razgovore?

Od 30. nedelje trudnoće – češće razgovarajte sa detetom

Trebalo bi da ste dete još od rane trudnoće uputili na promene koje se događaju u vašem telu, bata ili seka su mogli da maze i ljube stomak, gledaju pomeranje ili čak idu sa vama na ulta-zvuk.

30. nedelja trudnoće vam daje dovoljno vremena za razgovore sa detetom o onome što će se promeniti i šta se očekuje od starijeg bata ili seke. Ne zaboravite da će deca biti razočarana samim izgledom bebe, njenim plačem, time što se neće igrati, a na to sve krade i pažnju roditelja non-stop.

Da bi predupredili ljubomoru i bes detetu pokažite detetu njegove slike kad je bio mali. Pričajte mu kako je plakao, kako je jeo i da je jedno vreme morao da spava bliže mami i tati.

Veliki bata ili seka moraju samo malo da se strpe pa će beba porasti i prelazi u dečiju sobu, imaće društvo kada legnu da spavaju, drugara za igru i duplo više slatkiša!

To će ih utešiti i smiriti nemir.

Zajedno renovirajte sobu

Za dolazak bebe se često obavljaju neke promene u prostorijama pa neka dete bude deo toga.

Mališan može da vam pomogne oko izbora kreveca, boje kolica, vi odaberite vrstu, a on će boju i biće presrećan. Ne zaboravite promene i u njegovoj sobi, i ona mora doživeti nekoliko promena da se dete ne oseća izostavljeno!

30. nedelja trudnoće je poslednji trenutak za ovakve radove, ne čekajte ulazak u 9. mesec, tada će sve biti daleko teže!

Starije dete je sposobno da vam pomogne kada se beba rodi

Još uvek niste svesni koliko je vaše starije dete zapravo veliko i 30. nedelja trudnoće to neće promeniti. Sve dok ne uzmete bebu u ruke i shvatite koliko je mala neće vam biti jasno koliko vaš dvogodišnjak ipak razume i spreman je za saradnju.

Deca treba da imaju obavezu oko bebe. Mlađi će jedva dočekati, ali ako imate veću razliku u godinama imaćete veći problem da starije dete uključite u negovanje bebe.

Uključite decu u zajedničke aktivnosti oko brige o bebi

Ne očekuje se da bebu braća presvlače, kupaju, šetaju, ali da vam pomognu dodavanjem ili da se poigraju sa njom na kratko, to mogu. Mališani će biti oduševljeni i sigurno će tražiti da oni guraju kolica, nameste pelenu, zakopčaju jaknu. Dozvolite im, tako stvaraju vezu sa mlađim bratom ili sekom.

Verujemo da bi svaki posao brže uradili sami, ali pronađite energije i dopustite da i ostali ukućani pomognu jer su deo porodice i učite ih da pomažu jedni drugima.

Da li će i pored svih priča biti poteškoća na privikavanje na bebu? Da, hoće. Ipak, kada vi znate kako da se postavite lakše ćete rešiti svaki izazov. Deca će polako rasti, prevazići različitosti i postati vezani neraskidivom vezom ljubavlju porodice.U našem tekstu pisali smo o vraćanju u formu nakon porođaja više o ovoj temi možete pročitati na ovom linku.

Back to Top