5 rasa mačaka koje se odlično slažu sa psima!

5 rasa mačaka koje se odlično slažu sa psima!

Sigurni smo da znate za izreku “Slažu se kao rogovi u vreći” što u prevodu označava nepodudarnost i neslaganje, jer se rogovi u vreći ne mogu složiti nikako. Ova izreka je naročito primenjiva na odnos pasa i mačaka.

Od davnina slušamo kako se psi i mačke mrze, a ako je verovati legendama, njihovo neprijateljstvo traje od kad ove dve vrste postoje. Držanje psa i mačke u istom domu može biti pravi problem, posebno ako vaša mačka uopšte ne može da podnese da bude u blizini psa. 

To je čest slučaj. Mačkama su psi dosadni, naporni i previše razdragani i živahni, dok se čini da psi mačke doživljavaju kao isuviše distancirane. Poznato je da psi imaju lovački instinkt i jure sve što beži, a mačke upravo to čine. Možda je to jedan od razloga međusobnog antagonizma.

Srećom, ideja da držite psa i mačku nije unapred osuđena na neuspeh. Neke mačke mogu dobro da se slažu sa svojim psećim drugarima i čak će voleti da se maze, igraju i spavaju u istom krevetu. Ako želite da usvojite mačku koja voli pse, čeka vas poslastica! Sastavili smo listu nekih od najpraktičnijih rasa mačaka koje treba da razmotrite!

Birmanska mačka

Birmanska mačka spada u jednu od rasa koja se najbolje slaže sa psima. 

Ova rasa mačaka voli igru. Uživa da se smenjuje u jurnjavi sa psom tokom igre, što je čini savršenim pratiocem psa. Generalno, ova mačka je veoma smirena i ima tendenciju da prati psa u njegovim aktivnostima, kud god pođe. Zbog svog luksuznog i otmenog izgleda, birmanke su popularan izbor među mnogim porodicama.

Da biste započeli desenzibilizaciju, pustite psa da vidi mačku na kratko, najbolje kada je donesete kući. Ovo je posebno dobra ideja ako se vaš pas oseća nadraženo ili iznervirano. Zatim ih navedite da se fokusiraju na svako na svoju omiljenu igračku. Uz pažljivo i kontinuirano nadgledanje, pas i mačka će se osećati prijatno jedno s drugim.

U početku, Birmanska mačka ima tendenciju da bude teritorijalna, ali to ne izražava u agresivnom ponašanju. Umesto toga, voli da zadrži svoju pažljivu dominaciju. Ono što je jedinstveno kod ove rase je to što se obično vezuje za jednog člana porodice, tako da nije neuobičajeno da pokaže ljubomoru kada mazite psa.

Britanska kratkodlaka mačka

Da li želite mačku koja je povučena i nezavisna? Britanska kratkodlaka bi mogla da bude pravi izbor za vas. Ovo je veoma društvena i ljubazna rasa koja voli društvo i ima tendenciju da se veže za ljude, druge mačke i, naravno, pse.

Posebna karakteristika ove rase mačaka je da ne reaguje odmah agresijom, koliko god da je štene nervira. Ono što često radi je da se skloni od onoga što je nervira i postavi na bezbednu udaljenost. Ovo joj daje dovoljno vremena da se smiri, a psu da odustane od gnjavaže.

Ragdol mačka

Ragdol mačka se čak i ponaša kao pas. Ona ima tendenciju da bude super uzbuđeni kada se vratite s posla i voli da vas dočeka na vratima. Ako je ne mazite, ona će vas pratiti sve dok joj ne pružite pažnju za kojom žudi. Njen brižan i prijateljski temperament nije ograničen samo na ljude. U stvari, mnoge Ragdol mačke takođe vole da provode vreme sa prijateljski nastrojenim psima. Ako se jako zbliže, možda će spavati u istom krevetu.

Takođe, ova mačka voli da ima prijatelje. Uživa u ljudskom društvu više od bilo čega drugog, ali neće škoditi ako ima dodatnog pratioca. U poređenju sa nekim drugim rasama, Ragdol nisu toliko teritorijalne i neće pokazati agresiju kada neko prekorači njihove granice. 

Još jedna stvar koju treba imati na umu je da su neverovatno razigrane, zabavne i energične. Dosta podsećaju na štence, a čak mogu naučiti da hvataju i donose predmete. Nije ni čudo zašto se mogu sprijateljiti sa psima. Možda je to u njihovoj prirodi.

Maine Coon mačka

Ova rasa mačaka je poznata po karakteru nalik psu. One su prijateljski nastrojene, odane i ljubazne, što im omogućava da izgrade dobar odnos sa psima. Nije neuobičajeno ni da se Maine Coon igra donošenja predmeta, baš kao pas.

Njen jedinstven karakter nije jedina stvar koja ovu mačku čini popularnom. Njihov stvarni fizički izgled je jednostavno zapanjujući. Maine Coon ima taj „wow faktor“ i oduševiće vas svojom veličinom, raskošnim krznom i pufnastim repom.

Kada je Maine Coon još uvek mače, može biti veoma nestašna. Ali, kako raste, ima tendenciju da bude više na racionalnoj strani. Zadovoljstvo je imati ovu mačku u kući, posebno ako već posedujete psa.

Abisinska mačka

Ovi radoznali saputnici su željni interakcije sa svime i svima. Psi nisu izuzetak. Ova rasa nike takmičarski nastrojena, tako da neće gurati psa samo da bi vam sela u krilo.

Samo zato što to ne pokazuju uvek, to ne znači da ne vole svoje usvojitelje. Naprotiv, Abisinske mačke su prilično orijentisane na ljude i uspevaju u opuštenom i udobnom okruženju.

Zbog svoje radoznale i veoma aktivne ličnosti, vole da provode vreme napolju. Vremenom, rasa postaje zavisna i društvena, uživajući sa svojom porodicom i vezujući se za nju sve više. Dakle, nije neuobičajeno da se Abisinska mačka oseća prijatno sa vašim psom.

Back to Top