5 razloga da kupite kuću u Crnoj Gori

5 razloga da kupite kuću u Crnoj Gori

Stanovnici Srbije neretko razmišljaju o  kupovini kuće u inostranstvu, a često se odluče baš za Crnu Goru. A zašto i ne bi, kad predivna obala Jadranskog mora i bogata kultura i istorija čine ovu zemlju izuzetno privlačnom opcijom. 

Prethodnih godina su nekretnine na moru, a i generalno poskupele, ali je u nekim zemljama, među kojima je i Crna Gora zabeležen pad cene kvadrata. Zato ukoliko razmatrate kupovinu kuće u Crnoj Gori, ovo je idealno vreme za to. 

Zbog toga vam predstavljamo pet razloga zašto je Crna Gora idealna zemlja za kupovinu kuće.

Jednostavan proces kupovine bez stresa

Na ogromnom tržištu nekretnina, ponekad je teško napraviti pravi izbor i odabrati kuću koja će zadovoljiti sve vaše potrebe. 

Jedan od ključnih faktora koji olakšava proces kupovine su profesionalne agencije za nekretnine. Agencije imaju stručno osoblje sa širokim znanjem o tržištu nekretnina u zemlji i veliku bazu podataka nekretnina. Često nude prevodilačke usluge i preuzimaju ulogu posrednika u pregovorima između prodavca i kupca što će vam dodatno olakšati ceo proces.

One vam štede vreme i pružaju pomoć tokom celog procesa kupovine, pa ako vam je potrebna agencija za nekretnine Crna Gora vam nudi velik izbor onih koje će se prilagoditi vašim potrebama. 

Obzirom da je Crnogorsko primorje relativno malo, strani kupci se najviše interesuju za karakteristike nekretnine, komšiluk, pogled na more i potencijal za izdavanje. Iako su stanovi najzastupljeniji i najtraženiji, zabeležena je se sve veća potražnja za kućama koje nude mir i privatnost.

Odlična investicija za uspešnu budućnost

Ono što Crnu Goru čini atraktivnom za kupce nekretnina su njeni povoljni ekonomski uslovi. Crna Gora se ističe kao izuzetno dobra destinacija za investiranje, pružajući poreske olakšice i pojednostavljene procedure, a usvajanjem evra kao zvanične valute smanjuje se rizik od valutnih fluktuacija. 

Razvijen turizam otvara mogućnost da kupljenu kuću iznajmljujete, posebno tokom letnjih meseci. To je česta praksa koja vam omogućuje da ostvarite povraćaj investicije ili čak dodatni prihod.  

Uspeh iznajmljivanja zavisiće od lokacije, stanja nekretnine i marketinških napora, ali postoji značajan potencijal za postizanje pozitivnih rezultata.

Strani državljani mogu slobodno da kupuju nekretnine u Crnoj Gori, bez potrebe za posebnim dozvolama ili ograničenjima.  

Vrednost nekretnina, kao i porez na nekretnine u Crnoj Gori su relativno pristupačni u poređenju sa nekim drugim zemljama na obali Mediterana, što pruža odličnu priliku za ulaganje sa potencijalom za rast vrednosti tokom vremena.

Sama kupovina nekretnine je jednostavna, a može vam čak omogućiti da aplicirate za vizu za boravak.

Važno je napomenuti da se zakoni mogu menjati, stoga je važno da se dodatno informišete i konsultujete sa stručnjacima. 

Za nekretnine u Crnoj Gori veliko interesovanje imaju i kupci iz Srbije, Nemačke, Velike Britanije, SAD-a i Rusije. 

Kako Crna Gora ulaže u razvoj infrasrukture, uključujući puteve, luke i aerodrome, što može poboljšati pristup i vrednost nekretnina.

Povoljan geografski položaj

Svako ko poseti Crnu Goru može uživati u jedinstvenom spoju prelepih plaža i raznovrsne geografije, što ovu zemlju čini jednom od najpoželjnijih destinacija na Balkanu

Zahvaljujući svojoj izuzetno povoljnoj geografskoj poziciji, Crna Gora pruža jednostavan pristup drugim atraktivnim destinacijama u regionu. Nalazi se u blizini Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine, što omogućava istraživanje različitih kultura i lepota Balkanskog poluostrva.

Crna Gora se može pohvaliti sa jedinstvenom tačkom koja pruža pogled na tri mora – Jadransko more, Skadarsko jezero i Bojanski zaliv.

Takođe, crnogorski aerodromi su dobro povezani sa ostalim evropskim gradovima, što olakšava međunarodna putovanja i pruža lak pristup Crnoj Gori. 

Pored toga što je fokusirana na razvoj turizma, ona preduzima inicijative za poljoprivredu i ruralni razvoj i aktivno učestvuje u projektima koji doprinose jačanju njenog položaja u regionu i unapređenju međunarodnih odnosa.

Crna Gora preduzima korake za podsticanje modernizacije i poboljšanje povezanosti i mobilnosti u regionu, dok “Jadran-Baltik-Istočna Evropa” inicijativa ima za cilj povezivanje zemalja Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora kako bi se poboljšala saradnja u oblasti privrede, energetike, turizma i zaštite životne sredine. 

Čamac u nacionalnom parku Durmitor

Neodoljiva priroda

Jedan od najčešćih razloga za kupovinu kuće u Crnoj Gori je njen neverovatan prirodni pejzaž. Ova mala zemlja obiluje raznolikim prirodnim lepotama

Crna Gora nudi raznovrsne mogućnosti za sve ljubitelje prirode. Svaki region ima svoj jedinstveni šarm i atrakcije, zadovoljavajući različite preferencije i stilove života.

Ako ste ljubitelj sunca i mora, primorska mesta će vam pružiti nezaboravne trenutke na prelepim plažama i uživanje u bogatom noćnom životu. S druge strane, planinski predeli poput Durmitora i Prokletija su raj za ljubitelje planinarenja, skijanja i avanturističkih aktivnosti tokom cele godine.

Građani u Crnoj Gori se sve više odlučuju na eco-friendly način života kako bi smanjili negativan uticaj na životnu sredinu a sve veći broj organizacija posvećen je investicijama za zaštitu životne sredine i podsticanju ekoloških inicijativa. 

Održive građevine, poput eko-hotela i ekoloških kuća, postaju sve popularnije, koristeći obnovljive izvore energije, recikliranje i smanjenje emisije ugljen-dioksida. Takođe u planu su razni projekti, kao što je projekat pretvaranja biogasa u električnu energiju na deponiji „Možura”.

Očuvano kulturno nasleđe 

Crna Gora je zemlja bogate istorije i kulture koja seže unazad hiljadama godina. Različiti istorijski periodi i uticaji raznih civilizacija ostavili su bogato kulturno nasleđe širom zemlje. Stari gradovi poput Kotora, Budve i Herceg Novog odišu istorijskim šarmom sa uskim kaldrmisanim ulicama, utvrđenjima i crkvama.

Crna Gora je tradicionalno bila podeljena na različita plemena koja su imala značajnu ulogu u njenom društvenom i političkom životu. Neka od poznatih plemena uključuju Bjelopavliće, Piperi, Kuči, Vasojevići i mnoga druga. 

Ako ste ljubitelji hrane i kulture, ono što vaš može privući je crnogorska kuhinja. Gastronomska ponuda uključuje specijalitete poput priganica, kačamaka i cicvare. 

Ono što svakako morate probati su njeguški pršut i sir, rođenih u selu Njeguši.

Kada je reč o ribljim specijalitetima, brodet je jelo koje se priprema od različitih vrsta ribe i morskih plodova, kuvanih u paradajz sosu sa belim lukom i maslinovim uljem. 

Ovo kulturno bogatstvo privlači i fascinira turiste iz celog sveta, pružajući im priliku da urone u duboke korene crnogorske istorije i kulture. Ukoliko se odlučite za kupovinu kuće u Crnoj Gori, postajete deo bogate istorije i kulture ovog prelepog regiona.

Sa svojim skrivenim lepotama, povoljnim ekonomskim uslovima i bogatim kulturnim naslijeđem, Crna Gora pruža odličnu priliku za kupce stambenih i investicionih nekretnina.

Back to Top