5 razloga zbog kojih pilates lopta mora da postane deo vaše rutine vežbanja

5 razloga zbog kojih pilates lopta mora da postane deo vaše rutine vežbanja

Ako redovno vežbate kod kuće ili u teretani, to je odlično! Vaše telo će vam biti zahvalno do kraja života na tome, budite sigurni. Međutim, ako uvedete vežbe sa pilates loptom u vaš trening imaćete nebrojano mnogo direktnih i indirektnih benefita kao posledicu toga. U narednim pasusima predstavljamo vam sve što treba da znate o loptama za pilates i vežbama sa ovim rekvizitom. 

Šta je pilates i čemu služe lopte za pilates?

Pilates je inovativni, profinjeni sistem vežbanja kojim se jača telo, povećava fleksibilnost i postiže uravnoteženost celog tela. Dakle, telo dobija izduženiji, odnosno elegantniji izgled, mišići se toniziraju, organizam se oslobađa stresa i povećava se fokusiranost i samokontrola.

Lopte za pilates su lopte prečnika od 35 do 85 centimetara, napravljene od elastične gumene opne ispunjene vazduhom, koje su za svega desetak godina od svog nastajanja postale jedan od najbitnijih delova opreme fizioterapeuta širom Evrope.

U nastavku teksta saznajte zbog čega je ova lopta tako brzo postala popularna i kojih su to 5 razloga zbog kojih ona mora da postane deo vaše rutine vežbanja.

#1 Zdravlje leđa i kičme – lopta za pilates pomaže otklanjanje bola u leđima

Primarni efekat koji vežbanje sa pilates loptom ima na naš organizam je to što telo reaguje na nestabilnost lopte. Telo tada mora da dodatno aktivira mišiće kora, odnosno jezgra, da bi ostalo u ravnoteži, što može dovesti do poboljšanja stanja leđa i kičme, čvrstine i stabilnosti kora, držanja i ravnoteže mišića.

Treba imati u vidu da je lopta za pilates pre svega korišćena u rehabilitacione svrhe, te će redovno vežbanje sa njom neminovno dovesti do boljeg stanja kičme, naročito u lumbalnom (slabinskom) delu. Iako vi možda želite samo da ojačate trbušnjake, vama će se indirektno leđa stabilizovati.

Osnovna vežba za opuštanje mišića donjeg dela leđa 

Najbolji način da istegnete mišiće donjeg dela leđa je da legnete na loptu prvo na leđa, a zatim možete i sa obe bočne strane. To je jedna od najosnovnijih vežbi sa pilates loptom i preporučuje se svim uzrastima i nivoima utreniranosti vežbača, od početnika do naprednih

Ovaj način istezanja može trenutno olakšati bol u leđima, ali ako želite da ga skroz otklonite ili prevenirate, biće potrebno raditi složenije treninge, kako bi sve došlo na svoje mesto, a bol izostao.

nasmejana devojka na prostirci za vežbanje

#2 Lopta za pilates jača kor – stabilnost kora znači stabilnost celog tela

Lopta za pilates se sa razlogom naziva lopta za teretanu, lopta za jogu i raznim drugim imenima. Održavanje snage jezgra je izuzetno važno, jer su tu smešteni mišići koji stabilizuju i potpomažu sve naše pokrete.

Tri grupe mišića koje spadaju u mišiće jezgra su: duboki trbušni mišići, mišići leđa i mišići donjeg dela leđa.

Trening sa loptom za pilates u toku pilatesa, joge ili drugih vrsta treninga koji su u trendu, odlična je prilika da se aktiviraju ove grupe teško dostupnih, dubokih mišića. 

Primeri vežbi koje se mogu raditi

Verovali ili ne, samo sedenje na lopti aktivira mišiće stabilizatore i pomaže vam da se povežete sa svojim centrom gravitacije. Ako želite da dodatno angažujete svoje mišiće jezgra, možete jednostavno izmestiti kor dalje od lopte. Neke od najpopularnijih vežbi koje postižu taj efekat su plenk na lopti, sklekovi na lopti i čučanj sa loptom zaglavljenom između leđa i zida.

#3 Vežbe na lopti za pilates unapređuju balans i ravnotežu

Bez obzira što trenirate redovno i disciplinovano, ako niste u potpunosti upućeni u to što radite, treningom možete izazvati neravnotežu mišića. Ne brinite, to nije ništa strašno, ako od sada povedete računa o ovome.

Naime, neravnomerno aktiviranje svih grupa mišića u telu može dovesti do disbalansa, a to je često posledica svakodnevnih aktivnosti koje angažuju više trbušni deo od leđnog, pa se javljaju bolovi u leđima, loše držanje, pa čak i povrede. Međutim, mnogi ljudi samo treniraju trbušne mišiće, dok zapostavljaju leđa, što može imati isti efekat.

To je često glavni uzrok bolova u donjem delu leđa i osećaja nelagode. 

Vežbe sa lopom za pilates angažuju velike grupe mišića, tako da je izuzetno teško da jednu grupu zaobiđete pri takvom treningu. Tako ćete smanjiti šanse da jedna grupa mišića preovlada i da se stvori disbalans. Uravnoteženost mišića ide ruku pod ruku sa jačanjem kora, tako da su iste vežbe primenjive i u ovom slučaju.

‘’Nus pojava’’ jačanja jezgra će biti i bolje držanje, pri sedenju, stajanju i hodanju, zato je naš savet da barem dva puta nedeljno praktikujete trening kora. 

#4 Oslobađanje od stresa – rasterećenost i osećaj lakoće

Pilates lopta može poslužiti podjednako dobro za vežbanje, ali i za meditaciju i oslobađanje od stresa. Dovoljno je da pronađete položaj koji vam prija, u kome se osećate udobno i rasterećeno, i da usmerite misli na neko lepo mesto. 

Bitno je da negativne emocije ostavite po strani i primetićete posle nekog vremena kako se opuštanjem tela na lopti, opuštaju i misli.

#5 Aerobne vežbe na lopti za pilates – poboljšajte vaše disanje

Vežbe disanja su krucijalne za zdravlje svakog pojedinca i pravo je čudo kako tako malo znamo o tako jednostavnoj radnji. Udah i izdah. To radimo po čitav dan, ali nažalost, vrlo često nepravilno. 

Vežbe za bolje disanje savetujemo da radite u prirodi, kada god je to moguće, a u Beogradu postoji zaista mnoštvo pogodnih mesta za boravak i vežbanje na otvorenom.

Lopta za pilates nam u tome može pomoći, jer je izuzetno dobra za vežbanje fokusa, odnosno pažnje, pa samim tim i za osvešćivanje sopstvenog disanja. Sedite na pete u čučećem položaju, grudi naslonite na kolena i opustite vrat pružajući ruke ispred sebe i pridržavajući loptu njima. Udahnite duboko na nos, a zatim izdahnite na usta.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste uživali u čitanju.

Back to Top