Aerodrom Nikola Tesla – sve informacije za turiste

Aerodrom Nikola Tesla – sve informacije za turiste

Tokom prošle godine, našu zemlju posetilo je oko tri miliona turista, od čega je polovina stranih turista. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2018. godine je u Beograd došlo preko milion turista. Kao najčešći vid prevoza, odnosno sredstvo kojim turisti dolaze u Beograd izdvaja se avio prevoz.

Otvoren daleke 1962. godine, Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu je najveći aerodrom u našoj zemlji. Prošle godine je ostvario porast broja putnika u odnosu na 2017. godinu, a ove godine očekuje se još veći broj putnika na beogradskom aerodromu. U nastavku teksta predstavljamo korisne informacije za sve turiste koji lete sa ili ka aerodromu Nikola Tesla.

Kontura aerodroma – terminali i tranzitna zona

Sam aerodrom ima dva terminala i tranzitnu zonu. Terminal 1 postoji od osnivanja aerodroma, a primarna namena je registracija putnika određenih avio-kompanija. Ipak, pasoška i carinska kontrola usmeravaju se ka Terminalu 2 – glavnom terminalu na aerodromu.

Dva terminala povezana su prolazom u kojem se nalaze prodavnice, kafići, turističke agencije, kao i službe za izdavanje vozila i menjačnice. Tranzitna zona služi kao prostor gde se putnici registruju pre leta. Procedura se obavlja na transfer šalteru (raskrsnica prolaza A i C), blizu izlaza C1-2.

Takođe, svi putnici koji planiraju da presedaju u Beogradu obavezno treba da provere da li im je potrebna nova registracija na beogradskom aerodromu. Aerodrom takođe ima šest najsavremenijih avio mostova i kapacitet za oko pet miliona putnika.

Broj sletanja i poletanja – rast iz godine u godinu

Ukupan godišnji kapacitet beogradskog aerodroma iznosi pet miliona putnika, a podaci za 2018. godinu pokazuju rast broja putnika u odnosu na godinu pre toga. Takođe, promet robe i pošte za isti period veći je nego onaj iz 2017. godine.  Takođe, ostvareni rezultati poslovanja pokazuju da je prihod samog aerodroma povećao za oko 12 procenata u odnosu na godinu ranije.

Aerodromska pista noću

Kontakt informacije na aerodromu – letovi, prtljag i korisni saveti

Veliki broj stranih turista koji godišnje sleti na Aerodrom Nikola Tesla često je u nedoumici oko tehničkih stvari ili informacija. Zbog toga, šalter koji se nalazi između Terminalne zone B2 i Terminala 2, pruža putnicima korisne informacije u vezi sa letovima, prtljagom ili sličnim tehničkim savetima.

Takođe, na samom aerodromu postoji i centar za pozive koji je na raspolaganju putnicima 24 časa dnevno. Ovde je moguće dobiti sve informacije o redovnim i sezonskim letovima, kao i opšte informacije o radu i funkcionsanju aerodroma.

Low cost letovi iz Beograda

Poznato je da mnogi turisti u Beograd dolaze zbog sjajnog noćnog provoda. Ono što je prednost beogradskog aerodroma je što iz našeg glavnog grada saobraćaju i niskotarifne aviokompanije – EasyJet i WizzAir.

Letovi do Berlina, Bazela ili Ženeve koje pruža avio-prevoznik sa sedištem u Londonu samo su deo ponude aerodroma, a ono što najviše privlači turiste je niska cena letova. Sa druge strane, mađarski low cost prevoznik Wizz Air, u svojoj ponudi izdvaja letove do Berlina, Amsterdama ili Istanbula, koji se mogu naći po više nego povoljnim cenama.

Još jedna stvar koja se tiče low-cost kompanija je internet čekiranje, koji ima više prednosti. Pre svega, potpuno je besplatan, jednostavan i lak za korišćenje, štedi vreme i omogućava da neku destinaciju rezervišete na posebnim akcijama.

Prevoz od aerodroma do grada

Pre svakog puta potrebno je da se detaljno informišete o prevozu sa ili ka aerodromu, kako zbog potencijalnih gužvi ili kašnjenja, tako i zbog činjenice da se informacije brzo menjaju. Obilazak znamenitosti Beograda i poseta gradu sa aerodroma ima nekoliko opcija.

Za svakoga ko automobilom dolazi ili odlazi sa aerodroma, u zavisnosti od pravca, moguće da koristi autoput E-70 ili E-75. Druga opcija je taksi prevoz, a brojeve prevoznika možete da pronađete online.

Opcija je i gradski prevoz, koji saobraća linijom mini busa A1, GSP linijom 72 i GSP linijom 607. Kao što je već pomenuto, rent-a-car servis postoji na samom aerodromu, pa je još jedna od opcija i iznajmljivanje automobila.

Back to Top