Alat za obradu metala koji svaki majstor treba da ima

Alat za obradu metala koji svaki majstor treba da ima

Želite da krenete da se bavite novim hobijem ili posao od vas zahteva umeće alatom za obradu metala, a vi ne znate šta sve treba da nabavite?

S obzirom na činjenicu da početnicima može biti jako teško da se snađu, želeli smo da napravimo spisak kojim biste mogli da se vodite i tako opremljeni krenete u nove radne pobede. Da se sami ne biste mučili i gubili vreme na istraživanje svih alata, mi smo umesto vas napravili listu onih za početak najpotrebnijih.

Ukoliko želite da oformite svoju radionicu i krenete da se bavite ovim jako zanimljivim hobijem, pročitajte naš tekst da biste znali šta vam je sve preko potrebno za ostvarivanje tog sna.

#1 Brusilice – ugaone brusilice su najpraktičnije

U obavljanju više različitih operacija tokom rada služiće vam upravo ovaj alat. Za vrstu posla koja zahteva obradu metala, brusilica je među potrebnijim alatima s ovog spiska.

S obzirom na to da je ugaona brusilica veoma praktična jer može doći do mesta gde neki drugi alati ne mogu, zaista je potrebna u jednoj ozbiljnoj majstorskoj radionici. Zato bi vam posao bio mnogo olakšan ukoliko biste posedovali ovaj alat.

Korišćenje kvalitetnih alata bitno je kompletnu bezbednost unutar domaćinstva i funkcionalnost svih elemenata na pravi način!

#2 Stubne bušilice – birate na osnovu trenutnog znanja i potreba

U zavisnosti od toga na kom ste trenutno nivou znanja što se tiče rada s alatima kojii obrađuju metal, izabraćete i bušilicu. Za one teže poslove bi sjajno bilo imati stubnu bušilicu, međutim, ukoliko ste tek početnik, ona obična vibraciona bušilica će vam biti sasvim dovoljna.

Ono čemu će vam bušilica zapravo služiti jeste pravljenje rupa u metalu za montažu ili pravljenje pilot rupa za zavrtnje ukoliko želite da ih pričvrstite za nešto. Stubne bušilice, isto kao brusilice, spadaju u najpotrebnije alate za obradu metala.

#3 Aparati za zavarivanje sa maskom – za spajanje određenih metalnih delova

Aparat za zavarivanje će vam definitivno biti jako potreban ukoliko želite da se bavite poslovima koji zahtevaju obradu metala. Proces zavarivanja služi za spajanje određenih metalnih delova. Međutim, ono što otežava rad jeste zaslepljujuće svetlo tokom varenja. 

Iz tog razloga morate da nosite masku tokom obavljanja rada, jer je potrebno da zaštitie oči od te veoma jake svetlosti koja može stvarati opekotine mrežnjače koje bi mogle do te mere oštetiti oči da dođe do gubitka vida. Uz to, maska će vam pomoći da mnogo bolje vidite šta radite i time budete precizniji.

Ovaj posao deluje teško, te ga mnogi zaobilaze. Međutim, zavarivanje spada u trenutno najtraženija zanimanja u Srbiji, te zavaraivači ne moraju brinuti oko toga da li će naći posao.

Pored toga, kada se posao zavarivanja obavi kako treba, svi spojivi delovi će izgledati perfektno i kao jedna celina, što će definitivno podići estetski izgled i moguće cenu stana za izdavanje, ukoliko mu je to namena.

Alat na stolu

#4 Stege, magneti i makaze za lim – dodatna oprema koja će vam biti od velike pomoći

Dodatna oprema u vidu stega, magneta i makaza je takođe jako potrebna. Stege vam mogu pomoći da učvrstite nešto, i biće vam potrebne bez obzira na to da li nešto merite, sečete ili pričvršćujete. 

Magneti mogu dobro poslužiti kao deo pribora za omogućavanje snažne veze s materijalom koji se u tom momentu obrađuje. U zavisnosti od toga kakva je jačina magneta, oni ih mogu stabilno i čvrsto držati.

Makaze za lim služe za sečenje lima koji vam može biti potreban u slučajevima kada želite da napravite složene ili zakrivljene rezove. Gorespomenute brusilice mogu dati sjajne prave rezove, ali ovi alati će vam omogućiti savijanje pravljenje krivina.

#5 Zaštitna oprema – da ne dođe do povreda

Kada nabavite sve potrebne alate i oformite svoju radionicu, morate na kraju da uložite u ono najpotrebnije – zaštitnu opremu koja će vas čuvati od mogućih povreda od strane alata. S obzirom na to da u toku rada metal može biti jako vruć, trebalo bi da nabavite neke dobre i kvalitetne rukavice kako se ne biste povredili.

Takođe, uzmite za početak nekoliko pari zaštitnih naočara i maski za zavarivanje. Maska će vam pomoći u tome da se suzbije prodor jake svetlosti u oči. Međutim, ne možete sve vreme da nosite zatamnjeni vizir. Zato, za obavljanje poslova koji ne zahtevaju varenje, biće vam potrebno nešto blaže.

To mogu biti prozirne naočare koje će usled sečenja ili lomljenja metala sprečavati sitne deliće isotg da vam upadnu u oči. Pored toga, u radnji se raspitajte za proizvode koji bi vam pomogli oko zaštite ušiju. Zbog svega ovoga majstorski poslovi su veoma dobro plaćeni, ali nepoželjni među omladinom.

Na kraju, obavezno nosite zatvorene cipele, jaknu ili mantil sa keceljom, kako biste bili sigurni da ste skroz zaštićeni od komadića metala koji odskaču tokom obrade metala. Ukoliko pratite sve instrukcije o zaštiti, verovatnoću za povrede na radu ćete svesti na minimum. 

Ovo je bio spisak najpotrebnijih alata za obradu metala koje treba da poseduje svaki majstor u svojoj radionici. Nadamo se da vam je naš tekst bio od pomoći i da ćete uspeti da nabavite sve što vam je potrebno za formiranje svog malog radnog prostora.

Želimo vam srećan rad!

Back to Top