Alati koje je korisno imati u svojoj kući

Alati koje je korisno imati u svojoj kući

Posedovanje pravih alata u vašem domu može napraviti veliku razliku u tome kako ćete obavljati razne kućne poslove, vršiti popravke i održavati svoju imovinu.

Bez obzira da li ste iskusan majstor ili tek počinjete, postoje određeni alati koje je neophodno imati u svojoj kući. U ovom tekstu pročitajte koji od njih spadaju među najkorisnije alate. Ukoliko ih već nemate, bilo bi dobro da ih uskoro nabavite. Detaljnije o neophodnim alatima u okviru domaćinstva, kao i o savetima pri njihovoj kupovini, pročitajte u nastavku.

Čekić – jedan od osnovnih alata za kuću

Čekić je klasičan alat koji svako domaćinstvo treba da ima. To je svestran alat koji se može koristiti za širok spektar zadataka, uključujući kačenje slika, zabijanje eksera u zidove i uklanjanje eksera. Čekić spada među jeftinije alate, a naša preporuka je da ga nabavite u prodavnici gde se prodaju najpovoljniji alati u Srbiji.

Kada birate čekić, potražite onaj koji ima udoban hvat i odgovarajuću težinu za vašu ruku. Čekić sa kandžama je odlična opcija za većinu kućnih zadataka, jer se može koristiti za zabijanje i vađenje eksera. Međutim, za teže poslove, kao što su radovi na kući, možda će vam biti potreban čekić za uokvirivanje.

Kada kupujete čekić, obratite pažnju na materijal drške. Drvena ručka pruža klasičan izgled, ali se vremenom može raspasti i može biti klizava kada je mokra. Drška od fiberglasa ili gume pruža bolje prianjanje i manja je verovatnoća da će se polomiti, što ga čini boljim izborom za teške poslove.

Težina čekića je takođe važna, jer ćete želeti čekić koji je dovoljno težak da obavi posao, ali ne toliko težak da bi postao zamoran za upotrebu.

Električna testera – multifunkcionalni alat

Električna testera je neverovatno koristan alat koji je dobro da imate u kući, posebno ako se bavite obradom drveta ili projektima sređivanja doma. Dostupno je nekoliko različitih tipova električnih testera, uključujući kružne testere, ubodne testere i klipne testere. 

Kada birate električnu testeru, razmotrite vrstu projekata na kojima ćete raditi i veličinu materijala koje ćete seći. 

Kružna testera je odlična svestrana testera za sečenje velikih komada drveta, dok je ubodna testera idealna za pravljenje zakrivljenih rezova, pa se njom mogu praviti složeni oblici od drveta, plastike ili metala. Klipna testera je moćan alat koji se može koristiti za rušenje i sečenje čvrstih materijala, kao što su metalne cevi ili grane drveća.

Pri kupovini električne testere, obratite pažnju na snagu motora i veličinu sečiva. Testera sa snažnim motorom će olakšati sečenje, ali veće sečivo će takođe zahtevati više prostora za manevrisanje. Pored toga, uzmite u obzir nivo prilagodljivosti koji testera nudi, kao i sve bezbednosne karakteristike koje može imati, kao što je prekidač za zaključavanje ili štitnik sečiva.

Alat

Bušilica – za različite poslove u okviru domaćinstva

Ovo je veoma koristan alat koji treba imati kod kuće, jer može poslužiti da se naprave rupe u zidovima i završi bilo koji drugi projekat koji zahteva bušenje. 

Postoje dve glavne vrste bušilica: žičane i bežične. Bušilice sa kablom su moćnije i pouzdanije, ali akumulatorske bušilice nude veću svestranost i mobilnost. Kada birate bušilicu, razmotrite za šta že vam uglavnom biti potrebna i veličinu rupa koje ćete morati da pravite.

Bušilice sa kablom su najbolje za teške zadatke, kao što je bušenje betona ili pravljenje velikih rupa u drvetu. Nude više snage i manje je verovatno da će ostati bez baterije, što ih čini idealnim za produženu upotrebu. Akumulatorske bušilice, s druge strane, nude veću fleksibilnost i mobilnost, jer ne morate biti blizu utičnice da biste ih koristili. Odlične su za manje poslove, kao što je kačenje polica ili bušenje prilikom postavljanja vrata.

Prilikom kupovine bušilice, važno je da obratite pažnju na napon i brzinu motora. Bušilica većeg napona će biti snažnija, a veća brzina će učiniti bušenje bržim i lakšim. Uz to, uzmite u obzir težinu bušilice i veličinu baterije, kao i sve dodatne karakteristike koje bušilica može imati, kao što su podešavanja brzine ili stezna glava bez ključa.

Šrafciger – prost alat u više tipova

Šrafciger je jednostavan alat koji se može koristiti za razne zadatke, od zatezanja labavih vijaka do sklapanja nameštaja. Postoje različite vrste šrafcigera prema njegovom vrhu. To su:

  • Ravan
  • Krstasti (Filips)
  • Krstasti sa dodatnim kracima 
  • Šestougaoni (inbus)
  • Zvezdasti (torks)

Naravno, osim ovih vrsta šrafcigera, postoji još dosta specifičnih, ali su oni dosta ređe u upotrebi. Šrafcigeri sa ravnom glavom koriste se za uvrtanje u šrafove sa ravnom glavom, dok se krstasti odvijači koriste za uvrtanje u vijke sa krstastom glavom itd. Dobro je imati set odvijača u obe veličine, kao i nekoliko različitih veličina za svaki tip.

Set ključeva – važan pribor za rad u kući

Set ključeva je preko potreban alat u svakom domaćinstvu kada treba da se olabave ili zategnu šraf, matica i zavrtanj. 

Postoji nekoliko različitih tipova ključeva, uključujući podesive ključeve, nasadne ključeve i klešta. Kada birate set ključeva, potražite onaj koji uključuje različite veličine koje odgovaraju različitim tipovima pričvršćivača. Takođe je dobra ideja da izaberete set koji je napravljen od izdržljivih materijala i ima udoban hvat. 

U Beogradu ćete pronaći veliki izbor različitih setova ključeva.

Posedovanje odgovarajućih alata u kući veoma je važno, jer može uticati na to kako ćete obavljati zadatke, porpavke ili samostalne projekte. Bez obzira na kom ste nivou iskustva u majsorisanju, alati navedeni u ovom tekstu su neophodni u vašoj kolekciji. Ako imate ove alate pri ruci, moći ćete da se uhvatite u koštac sa širokim spektrom projekata sa lakoćom i samopouzdanjem.

 

Back to Top