Banje vredne pažnje do kojih se može lako stići iz Beograda

Banje vredne pažnje do kojih se može lako stići iz Beograda

Kada je u pitanju opuštanje, relaksacija i briga o zdravlju, banje su nezaobilazne destinacije.

Srećom, iz Beograda su vam, zbog dobre povezanosti, pristupačne mnoge prelepe banje koje su vredne vaše pažnje. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko banja koje su idealne za osveženje i opuštanje, bilo da želite da pobegnete od gradske vreve preko vikenda ili da provedete nekoliko dana u miru i tišini.

#1 Sečenji, Mađarska – za svakoga po nešto

Prva banja na našem spisku je banja Sečenji. Smeštena je u mađarskoj prestonici i poznata po svojim termalnim izvorima koji su izuzetno bogati mineralima, a voda ima lekovita svojstva.

Dobra vest je da je tokom cele godine iz Beograda dostupan kombi prevoz Budimpešta cena koje su veoma pristupačne. Vožnja kroz Vojvodinu i Mađarsku kombijem je brza i bezbedna, te je isplativije odlučiti se za ovu varijantu nego ići sopstvenim vozilom. Još jedna prednost je što vas kombi prevoznici kupe na vašoj adresi i voze na željenu lokaciju u Budimpešti.

Sečenji je jedna od najvećih i najpoznatijih banja, a broji preko 20 bazena na otvorenom i zatvorenom. Termalne kupke i masaže u ovoj banji mogu da pomognu u opuštanju mišića, smanjenju stresa i ublažavanju bolova. Pored toga, banja Sečenji nudi i razne wellness tretmane, kao i mogućnost šetnje po prelepom okruženju.

Ipak, ono po čemu je mnogima privukla pažnju jesu noćne žurke koje se tamo organizuju od februara do decembra i podrazumevaju noćno kupanje, DJ-a, svetlosne efekte i mnoge druge prateće programe.

#2 Terme Čatež, Slovenija – idealna lokacija i za najmlađe

Druga banja na našem spisku su Terme Čatež, smeštene u susednoj Sloveniji.

Ova banja, koja je inače jedan od najvećih termalnih kompleksa u Evropi, dokaz je da banje mogu biti zabavne za sve uzraste. Ona pruža, ne samo lekovite termalne bazene, već i mnoge druge sadržaje za sve uzraste. Osim kupanja u termalnim vodama, možete uživati u raznim vodenim atrakcijama poput tobogana i bazena sa talasima.

Za ljubitelje wellnessa tu su brojni spa centri koji nude različite tretmane za opuštanje i obnovu energije.

#3 Sokobanja, Srbija – uživanje za sve generacije

Došlo je vreme da vam sada predstavimo i jednu našu lepoticu koja se nalazi u istočnoj Srbiji.

Sokobanja je okružena prelepom prirodom i planinama, što je čini idealnom destinacijom za ljubitelje aktivnog odmora. Sokobanja je poznata po svojoj izuzetno prijatnoj lekovitoj klimi, vodama bogatim mineralima i termalnim izvorima. Ovde možete uživati u šetnjama kroz prirodu, vožnji bicikla ili planinarenju.

Pored toga, banja nudi i razne wellness i spa sadržaje, kao i brojne sportske aktivnosti, a u njenoj blizini nalaze se i istorijske znamenitosti zbog kojih je čest izbor za dečije rekreativne nastave i ekskurzije. Ukoliko se odlučite za odmor u Sokobanji, obavezno posetite najpoznatije tursko kupatilo dok ste tamo.

žena u spa centru

#4 Vrnjačka banja, Srbija – popularnost je stekla s razlogom

Četvrta banja na našem spisku je Vrnjačka banja, jedna od najpopularnijih banja u Srbiji.

Smestila se u blizini planine Goč i poznata je po svojim mineralnim izvorima i blagotvornim klimatskim uslovima. Vrnjačka banja je omiljena destinacija za opuštanje i rekreaciju, ali obiluje i bogatim kulturnim i zabavnim programima, posebno u letnje doba!

Možete uživati u šetnjama kroz prelepe parkove, posetiti wellness centre sa raznim tretmanima ili se opustiti u jednom od mnogobrojnih restorana i kafića.

#5 Hévíz, Mađarska – bajkovita atmosfera i zdravstveni benefiti

Nakon Vrnjačke banje, preporučujemo posetu termalnom jezeru Hévíz, smeštenom u Mađarskoj.

Udaljeno je 5 sati vožnje od Beograda, i zaista vredno posete jer je jedinstveno po mnogo čemu. Hévíz je najveće termalno jezero na svetu i poznato je po svojim lekovitim svojstvima. Možete se kupati u vodi jezera, koja je puna minerala, tokom cele godine, i doživeti nezaboravno iskustvo plutanja među lokvanjima. Zimi se temperatura vode ne spušta ispod 23°C, a leti dostiže i 38°C.

U Hévízu postoje i brojni spa centri koji nude razne tretmane za opuštanje i revitalizaciju.

#6 Jošanička banja, Srbija – smeštena na jednoj od naših najlepših planina

Na kraju, preporučujemo Jošaničku banju, smeštenu u blizini Kopaonika.

Ova banja je okružena netaknutom prirodom i planinskim vrhovima, što je čini savršenom destinacijom za relaksaciju i oporavak. Turci su njene termomineralne vode koristili još u 14. veku.

Jošanička banja još uvek nema dovoljno razvijen turizam niti je toliko zvučno ime, kao ostale banje sa našeg spiska, te je savršeno mesto za restart i beg od gradske gužve. Ovde se možete opustiti i tretirati različite zdravstvene probleme. Takođe možete uživati u šetnjama kroz prelepu prirodu i posetiti obližnje kulturne znamenitosti.

Ukupno gledajući, ove banje su vredne vaše pažnje i pružaju različite mogućnosti za opuštanje, rekreaciju i brigu o zdravlju. Bez obzira na to da li želite da se prepustite termalnim vodama, uživate u wellness tretmanima ili istražujete prirodu, ove banje su idealne destinacije za beg od svakodnevnog stresa i uživanje u miru i tišini.Ne propustite priliku da posetite neku od njih, jer sve su lako dostupne iz Beograda i pružaju nezaboravno iskustvo za vaše telo i dušu!

Back to Top