Beogradska nedelja mode – značaj kulturne manifestacije

Beogradska nedelja mode – značaj kulturne manifestacije

Beogradska nedelja mode se od 1996. godine održava kao prva kulturna manifestacija takvog karaktera u čitavoj Istočnoj Evropi. Pionirski projekat Nenada Radujevića ubrzo je prešao domaće okvire i postao poznat kao jedan od najvažnijih modnih festivala u ovom delu Evrope.

Beogradska nedelja mode se održava dva puta godišnje, tokom proleća i jeseni, kako bi domaćoj i stranoj javnosti predstavila nove kreacije i modne trendove, ali i kako bi podigla svest modne industrije o brojnim aktuelnim dešavanjima širom sveta. 

Od prve reviju koju su mahom sponzorisali giganti domaće tekstilne industrije do okvira koji široko nadilaze kovanicu “domaće”, Beogradska nedelja mode postala je sinonim za modu u našoj prestonici. U nastavku teksta saznajte više o istorijatu ovog kulturnog događaja pod nazivom Beogradska nedelja mode.

Beogradski fashion week – nedelja mode u našem glavnom gradu

Beogradski fashion week obično traje do dve nedelje, a događaji koji počinju krajem marta i oktobra imaju za cilj da afirmišu kreacije domaćih autora, ali i da predstave svetske trendove unutar same modne industrije. Kao prva nedelja mode i kulturna manifestacija takvog tipa u Istočnoj Evropi, Beogradski fashion week se od svojih početaka fokusirao na spoj nacionalnog i međunarodnog u pristupu modi i modnim sadržajima.

Beogradski fashion week se najčešće održava u čuvenoj hali Belexpocentra, modernog kongresnog centra u prestonici, koji se nalazi na 15ak minuta vožnje od najvećeg vazdušnog saobraćajnog čvorišta naše zemlje, aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. Pored glavne hale Belexpocentra, Beogradski fashion week se održava i u brojnim galerijama širom grada.

Tematski dani u okviru kojih nedelja mode u Beogradu imaju svoje segmente u Muzeju primenjenih umetnosti i lokalnim galerijama koje afirmišu savremenu umetnost u sklopu modne industrije i novih kreativnih dostignuća u ovoj oblasti. Kao glavni cilj koji propagira nedelja mode u Beogradu izdvaja se promocija mladih dizajnera iz zemlje i regiona, ali i osvrt na globalne trendove koji diktiraju tempo modne industrije. 

Nedelja mode u Beogradu – događaj koji afirmiše mlade dizajnere

Nedelja mode u Beogradu predstavlja neizostavan deo kreativne industrije naše zemlje, a važnu stratešku poziciju ova kulturna manifestacija je zavredila i preko finansijske podrške autorima i dizajnerima koji nemaju dovoljno sredstava da svoje zamisli sprovedu u delo. Kao deo socio-kulturnog pokreta, nedelja mode okuplja najvažnije takmace modne industrije, dizajnere koji su prepoznati u svetskim okvirima, ali i nedovoljno afirmisane kreatore koji traže svoju šansu pod modnim nebom Srbije.

Naša zemlja ima kvalitetne domaće brendove i dizajnere koji svoj rad predstavljaju na nedelji mode u Beogradu. Ipak, ukoliko vas zanimaju i kolekcije popularnih domaćih brendova, kao što je brend Extreme Intimo online, na njihovom sajtu možete da pogledate ukupnu ponudu, dok će kolekcije nekih domaćih dizajnera biti predstavljene na narednoj Beogradskoj nedelji mode.

Pored domaćih autora svetskog renomea i mladih, nedovoljno afirmisanih kreatora, nedelja mode u Beogradu predstavlja modne dizajnere iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Na ovom takmičenju zemalja jugoistočne Evrope postoji i panel ekspertskih sudija iz modne industrije, koji ocenjuje kreacije autora iz regiona.

devojka model

Nedelja mode Beograd – udruženje profesionalnih modnih stvaralaca

Kada je u pitanju Nedelja mode Beograd ovaj događaj nije ograničen samo na vremensko trajanje kulturne manifestacije, već svoj uticaj širi i van granica samog događaja. Tako je osnovan i dizajnerski kolektiv, nevladino i neprofitno udruženje, koje okuplja profesionalce iz oblasti modnog stvaralaštva, kako bi zajedno radili na ostvarivanju zajedničkih ciljeva u oblasti razvoja i unapređenja modnih delatnosti u našoj zemlji.

BFW dizajnerski kolektiv u Srbiji okuplja više od 80 samostalnih modnih dizajnera koji se prevashodno bave autorskom modom, kao i malom serijskom proizvodnjom svojih kreacija. Tradicija Beogradske nedelje duga više od 20 godina inspirisala je nastanak ovog Udruženja, pa je tako rad samog kolektiva usmeren na promociju domaćeg dizajna u zemlji i inostranstvu, ali i na harmonizaciju umetničkog i industrijskog aspekta Udruženja.

Beogradska modna nedelja – poslednjih deset godina ove manifestacije

Početkom ove decenije, tačnije 2012. godine Beogradska modna nedelja je lansirala projekat “Zona 45” koji je za cilj imao prikaz najboljih dizajnera iz zemalja u regionu i dalji razvoj modne scene u ovom delu Evrope. Dve godine kasnije, Beogradska modna nedelja je ugostila poznatog indijskog kreatora i tadašnjeg kreativnog direktora brenda Paco Rabanne – Maniša Arora. 

Takmičenje pod nazivom “Fashion Scout SEE” se u okviru ove manifestacije održava od 2017. godine, a prvi žiri su činili eminentni kreatori, urednici modnih časopisa i ljudi iz modne industrije iz Velike Britanije, Italije i drugih zemalja. Pobednica tog takmičenja, modna dizajnerka Nevena Ivanović, kao nagradu je dobila i učešće na prestižnoj Londonskoj nedelji mode, na delu programa koji podržava autore i kreatore u usponu.

Ove godine, već je održana jedna Beogradska nedelja mode, koja je u posebnom delu odala omaž poznatoj glumici Mileni Dravić, a određeni broj domaćih dizajnerskih brendova je predstavio svoje letnje kolekcije i kreacije pred velikim broj domaćih i inostranih posetilaca. Beogradski fashion week se od svog početka zasniva na kvalitetnoj simbiozi i spajanju onog umetničkog sa jedne i, komercijalnog, sa druge strane. Na taj način, promocijom domaćeg i predstavljanjem svetskog, Beogradski fashion week je postao sinonim za kulturnu manifestaciju visokog renomea i značaja u našoj prestonici.

Back to Top