Bioskopi u Beogradu – vodič za ljubitelje kinematografije

Bioskopi u Beogradu – vodič za ljubitelje kinematografije

Prvi stalni bioskop u Beogradu počeo je sa radom davne 1906. godine. Od tada do danas brojni bioskopi u Beogradu su se otvarali i zatvarali, privlačili posetioce i ostajali bez njih. Iako je svega do pre nekoliko godina u srpskoj prestonici vladala kriza kada su beogradski bioskopi u pitanju, danas je situacija potpuno drugačija.

Publika se vratila u bioskope i danas je Beograd jedan od gradova sa zavidnim brojem bioskopa, a posebno onih koji su multipleksnog tipa, sa savremenim uređajima za prikazivanje

Ljubitelji i poštovaoci kinematografije danas u Beogradu mogu uživati u više od 10 stalnih bioskopa, u kojima se redovo prikazuju različiti kulturni ili komercijalni filmovi. Pred vama je lista najznačajnijih bioskopa Beograda koje bi trebalo posetiti ukoliko ste u potrazi za dobrim filmom.

Kombank dvorana – svedok jednog vremena 

Kombank dvorana bioskop u Beogradu nalazi se na Trgu Nikole Pašića, nadomak Narodne Skupštine Republike Srbije, Terazijske česme i Starog dvora, u samom centru grada. Adresa bioskopa je Dečanska 14, i ovo je jedan od najstarijih kultnih bioskopa u Beogradu. 

Radno vreme blagajni bioskopa Kombank dvorana je svakog dana od 12:00 do 22:00 časa. Projektuju se najpopularniji i najaktuelniji filmovi, a pored prikazivanja filmova dvorane i sale Kombank dvorane u Beogradu se koriste i za koncerte i slične kulturne manifestacije.

Kombank dvorana odnosno nekadašnja Dvorana Doma sindikata je otvorena 1957. godine. Velika rekonstrukcija dvorane obavljena je u periodu 2017 – 2018, nakon kojeg je i dobila novo ime. 

Velika sala Kombank dvorane u Beogradu opremljena je najsavremenijim audio i digitalnim sistemima, što posetiocima pruža savršen ugođaj prilikom svake projekcije. 

Tuckwood bioskop – vrhunski doživljaj u srcu grada

Bioskop Tuckwood je osnovan 1999. godine. Ovaj bioskop poseduje pet sala koje su nazvane po velikim filmskim zvezdama – Merilin Monro (222 sedišta), Džejms Din (80), Rita Hejvort (76), Loren Bekol (50) i Hemfri Bogart (50). U holu bioskopa se nalazi kafić, ukrašen motivima iz sedme umetnosti.

To je jedan od retkih bioskopa u gradu koji poseduje tri sistema za reprodukciju digitalnog zvuka kao i najbolju tehnologiju za slike. Svi Beograđani, ali i turisti koji posećuju prestonicu, ovde mogu pogledati najveće bioskopske hitove, a poseban užitak jeste taj da se projekcije mogu posmatrati iz luksuznih francuskih sedišta, kao i činjenica da je prostor odlično klimatizovan. 

Bioskop se nalazi u centru Beograda, a adresa je Kneza Miloša 7. Radno vreme Tuckwood-a je svakog dana od 15:00h do 22:30h. 

Cineplexx bioskopi u Beogradu – svetski brend u srpskoj prestonici

Cineplexx bioskopi su osnovani 1993. godine, kao deo kompanije Constantin Film Holdinga. Cineplexx je danas jedna od vodećih bioskopskih grupacija sa oko 50 multipleks i 6 tradicionalnih bioskopa i prisutan je u Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Albaniji Grčkoj i Italiji sa više od 300 bioskopskih dvorana.

Tokom 2011. i 2012. godine otvoren je veliki broj bioskopa u Srbiji, ali i u zemljama regiona. Danas, Cineplexx bioskopi zauzimaju lidersku poziciju u Srbiji, jer sa digitalnom 3D tehnologijom i najsavremenijim Dolby zvučnim sistemom, omogućavaju izuzetno visok kvalitet slike i zvuka, dok najveće sale nude i mogućnost projekcija u 4K rezoluciji i HFR tehnologiji.

Lanac bioskopa Cineplexx u Srbiji broji 6 multipleks bioskopa sa ukupno 44 sala ukupnog kapaciteta 7.700 mesta.

Cineplexx Ušće

Najmoderniji Cineplexx bioskop  u regionu otvoren je 9. aprila 2014. godine u UŠĆE Shopping Centru. Bioskop je opremljen vrhunskom digitalnom tehnikom za audio vizuelne projekcije, čime se posetiocima stvara poseban užitak. 

Bioskop Ušće Cineplexx radno vreme je tokom radnih dana od 14:30 sati, a vikendom od 11:30 sati. Bioskopska blagajna, kao i blagajne za prodaju hrane i pića rade do 15 minuta po početku poslednje projekcije. Adresa na kojoj se nalazi Cineplexx Ušće je Bulevar Mihajla Pupina 4, Novi Beograd. 

Delta City Cineplexx 

Prvi Cineplexx bioskop na ovim prostorima otvoren je u tržnom centru Delta City, a veliko otvaranje održano je 08. decembra 2011. godine. Bioskop poseduje najbolje sisteme za reprodukciju digitalnog zvuka i sjajnu tehonologiju za prikazivanje slike.  

Bioskop Cineplexx Delta City je radnim danima od 15:30 sati, a vikendom od 11:00 sati. Bioskopska blagajna, kao i blagajne za prodaju hrane i pića rade do 15 minuta po početku poslednje projekcije. Adresa na kojoj se nalazi Delta City Cineplexx je Jurija Gagarina 16/16A, Novi Beograd. 

Cineplexx Big Fashion

Najmoderniji bioskop u Beogradu sa mogućnošću prikazivanja filmova uz pomoć najnovije serije Barco laserskih projektora za pun spektar boja i visok kvalitet slike, otvoren je 20. aprila 2017. godine. Kada su u pitanju bioskopi u Beogradu, Multipleks sa osam sala u tržnom centru „BIG FASHION“ je jedan od najvećih i ima kapacitet od 1.300 mesta za posetioce.

Radno vreme bioskopa je radnim danima od 15:00 sati, a vikendom od 11:00 sati. Bioskopska blagajna, kao i blagajne za prodaju hrane i pića rade do 15 minuta po početku poslednje projekcije. Adresa na kojoj se nalazi Cineplexx Big Fashion je Višnjička 84, Beograd. 

Roda Cineplex bioskop – vrhunska tehnologija

Kada su u pitanju bioskopi Beograda Roda Cineplex je jedan od najmodernijih bioskopa u gradu, koji poseduje tri bioskopske sale, ukupnog kapaciteta 387 mesta. Posetiocima je ovde dostupan i široki foaje u kom se nalazi kafe bioskopa. 

U bioskopu Roda se organizuju projekcije i premijere brojnih igranih i dokumentarnih filmova, ali i seminari i filmski susreti koji ugošćavaju filmske umetnike. Da bi bioskopski ugođaj bio kompletan tu su kokice i druge bioskopske koncesije, koje spadaju u standardnu ponudu bioskopa Roda.

Roda Cineplex bioskop se nalazi na Banovom brdu, a gradskim prevozom je odlično povezan sa centrom grada, Novim Beogradom i svim čukaričkim naseljima prema periferiji grada. 

Sale su opremljene vrhunskom digitalnom tehnikom za 2D i 3D projekcije, kao i najsavremenijim digitalnim modulatorima. U kombinaciji sa vrhunskim filmskim platnima i digitalnim projektorima dobija se savršeni kvalitet slike i uverljivi utisak treće dimenzije.

Bioskop Roda Cineplex se nalazi u Požeškoj 83a, a radno vreme bioskopa je svakog dana od 09:00h do 23:00h. 

sedista u bioskopu

Bioskop Zvezda – alternativna filmska scena Beograda

Novi bioskop Zvezda pokrenula je grupa entuzijasta u nameri da na beogradsku kulturnu scenu donese osveženje u vidu alternativnih sadržaja, poput onih koji se prikazuju u Evropi i Americi. Cilj nije prikazivanje blokbastera, već filmova sa određenom tematikom i umetničkom težinom.

Repertoar bioskopa Zvezda je zamišljen tako da je podeljen prema filmskim žanrovima pa tako postoji program koji je fokusiran sam na akcione filmove, mjuzikle, tinejdž ili tzv. eksploatacijske filmove koji obrađuju goruće teme u društvu

Adresa na kojoj se nalazi bioskop Zvezda je Terazije 40, a radno vreme bioskopa je svakog dana od 18:30h do 00:00h. 

Fontana bioskop – ponovo otvoreno kultno mesto 

Kada su u pitanju bioskopi Beograda svakako ne smemo a da ne pomenemo i legendarni bioskop Fontana. Sagrađen je davne 1967. godine i bio je kultno mesto svih ljubitelja kinematografije sa novobeogradske strane reke. Nakon nekoliko decenija propadanja i zaborava bioskop Fontana je ponovo otvoren 2012. godine.

Renoviran prostor bioskopa Fontana poseduje najnoviju prikazivačku tehniku, koja uključuje savremene digitalne 3D projektore, ali i klasični 35mm filmski projektor. Pored redovnog bioskopskog repertoara organizuju se i retrospektive evropskih kinematografija, kao i festivali evropskih filmova. Program podrazumeva i kvalitetan filmski sadržaj za decu i omladinu.

Ovaj beogradski bioskop se nalazi u ulici Pariske komune broj 13. Radno vreme blagajne bioskopa je svakog dana od 09:00h do 21:00h.

Kinoteka kao ustanova od javnog značaja 

Jugoslovenska kinoteka osnovana je davne 1949. godine, a danas je ova ustanova kulture centralna kada je reč o zaštiti filmskih kulturnih dobara. Nakon bombardovanja 1999. godine Kinoteka je uništena, kao i mnogi beogradski bioskopi, ali je blago ove institucije ipak sačuvano. 

Nova upravna zgrada Jugoslovenske kinoteke, u renoviranom zdanju, zvanično je otvorena 2011. godine, a za publiku je postala dostupna nakon opremanja 2014. godine. U prelepom enterijeru Kinoteke nalaze se bioskopske sale, a redovno se emituju brojne filmske projekcije.

Adresa bioskopa Jugoslovenska kinoteka je Uzun Mirkova 1. Radno vreme Kinoteke je svakog dana od 09:00h do 21:00h. 

Cine Grand Capitol Park Rakovica – najlepši bioskop u gradu

Bioskopski kompleks Cine Grand ima šest sala sa ukupno 750 mesta, kao i najmoderniju bioskopsku tehniku. Cine Grand bioskop podiže bioskopsku zabavu na viši nivo, prateći svetske trendove, ali i približavajući uživanje u filmovima i bioskopu svim sugrađanima. 

Sve sale su kompletno opremljene najsavremenijim laserskim projektorima, kao i vrhunskim ozvučenjem. Celokupni doživljaj gledanja filmova u ovom bioskopu obogaćuje i ponuda grickalica i pića po povoljnim cenama.

U ovom bioskopu uz najsavremeniju opremu u najlepšem ambijentu u gradu, ljubitelji sedme umetnosti mogu da uživaju u najnovijim domaćim i svetskim ostvarenjima.

Cine Grand Capitol Park bioskop se nalazi na Rakovici u ulici Patrijarha Dimitrija 14. Radno vreme ovog bioskopa je radnim danima od 13:00h do 23:00h, a vikendom i praznicima je otvoren od 10:00h pa do 23:00h.

Bioskop u Domu omladine – kulturno središte mladih

Dom omladine Beograda osnovan je 1964. godine i od tada ova ustanova kulture i obrazovanja u saradnji sa mladima kreira i organizuje programe za mlade. Ovo mesto je već decenijama kultno okupljalište mladih iz Beograda, ali i iz cele Srbije, i jedno od omiljenih odredišta kulturnog turizma mladih iz Evrope i sveta. 

Prema procenama u toku jedne godine više od 400.000 ljudi, pretežno srednjoškolaca i studenata poseti neki od 1.600 programa koji se ovde organizuju. Najupečatljiviji su svakako filmski festivali, kao i tematske manifestacije i tribine posvećene filmu gde su mogu pogledati sjajna evropska ali i svetska ostvarenja. 

Dom omladine se nalazi u Makedonskoj 22/IV. Radno vreme je od ponedeljka do subote  od 10:00h do 22:00h, dok je blagajna ove ustanove nedeljom otvorena samo ukoliko je nešto na repertoaru. 

Akademija 28 bioskop – umetnički sadržaj na dlanu

Akademija 28 je osnovana 1991. godine, a primarni cilj bio je orijentisanost ka umetnosti i kulturi. Zahvaljujući kvalitetnom sadržaju, kako iz filmske tako i iz pozorišne, muzičke i likovne umetnosti, Akademija 28 se visoko pozicionirala na turističkoj mapi Beograda

Bioskop Akademije 28 smešten je u Sinema kafeu – jedinstvenoj bioskopskoj sali u Beogradu. Tu publika može da uživa u aktuelnim filmskim hitovima u intimnom ambijentu, sa mogućnošću poručivanja pića po izboru. Osim redovnih, večernjih filmskih projekcija u bioskopu Akademije 28 organizuju se i privatne filmske projekcije.

Adresa Akademije 28 je Nemanjina 28. Radno vreme je od ponedeljka do petka od 08:00h do 01:00h, subotom od 09:00h do 01:00h i nedeljom od 10:00h do 01:00h. 

Kada su u pitanju bioskopi Beograd je grad koji danas može da se pohvali velikim brojem ovih ustanova, te iz tog razloga beogradska bioskopska publika može da uživa u brojnim projekcijama najboljih filmskih ostvarenja današnjice. Beogradski bioskopi svojim kvalitetom, i kada je u pitanju oprema, a i kada je u pitanju repertoar, mogu bez problema da stanu rame uz rame sa najboljim bioskopima na svetu. Zato i ne čudi što su poslednjih nekoliko godina sale konstantno pune gledalaca koji rado uživaju u najboljim projekcijama.

Back to Top