Čišćenje i održavanje zgrada – zašto je ovo Beograđanima itekako važno?

Čišćenje i održavanje zgrada – zašto je ovo Beograđanima itekako važno?

Ko danas ne želi da ulaz u njegovu zgradu, hodnici, fasada i zajedničke prostorije izgledaju lepo i uredno?

Čistoća i urednost zgrade na pravi način reprezentuju stanare i duh određenog naselja. Verujemo da se sigurno osećate prijatno kada vam dolaze gosti i već na samom ulazu u zgradu mogu da vide kako je sve kao pod konac.

Ne samo da ćete se bolje pokazati u očima posetilaca, već će i vama biti mnogo prijatnije da prolazite kroz zajedničke delove zgrade koji su uredni i čisti. Beograd je kao glavni grad Srbije jedan od turističkih centara regiona, dok se pored toga svakodnevno širi.

U skladu sa time, potrebno je održati i pravu reputaciju, koja se razvija sa lokalnog nivoa i teži da se prenese kao opšti utisak. Čišćenje zgrada u Beogradu samo je jedan, ali veoma važan deo izgradnje prave reputacije čistog i urednog grada.

U nastavku saznajte više o tome šta spada u održavanje i čišćenje zgrada, kao i zašto su ove aktivnosti veoma važne.

Održavanje zgrada normativno je regulisano

Održavanje zgrada spada u deo aktivnosti oko koje se stanari zajednički dogovaraju i dolaze do najboljih i najisplativijih rešenja. Upravnik zgrade zajedno sa skupštinom stanara zajednički se dogovara oko izbora agencije koja će poslove održavanja obavljati.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrade i Uredba o održavanju stambenih zgrada i stanova bliže određuju pravila koja se tiču čišćenja i održavanja zgrade.

Pojedinačnim članovima u okviru pomenute Uredbe jasno je naznačeno šta sve spada u poslove investicionog i tekućeg održavanja, hitnih intervencija i drugih aktivnosti.

Čišćenje zgrada – čist i uredan zajednički prostor

Kao što se svako od nas trudi da svoje domaćinstvo održava uredim i čistim, skoro je jednako važno da zajedničke prostorije unutar stambene jedinice budu reprezentativne.

Kada živite u kući, kompletnu brigu i organizaciju poslova čišćenja morate voditi sami, dok je kod života u stambenim zgradama situacija ipak mnogo lakša. Sve što treba da uradite jeste da u dogovoru sa komšijama odabere profesionalnu službu za čišćenje i održavanje zgrada i sebe lišite bilo kakvih muka.

Poslovi čišćenja zgrade podrazumevaju metlanje, brisanje podova, vrata, staklenih površina, detaljno sređivanje stepeništa, hodnika, zamena sijalice, uklanjanje reklamnog materijala.

Naravno, ne nude sve agencije ovako kompletne usluge, ali vam mi savetujemo da odaberete one sa što boljom ponudom.

O dodatnim uslugama čišćenja specifičnih delova zgrade ili potrebama koje određene stamebene jedinice imaju, moguće je takođe ispregovarati i doći do zajedničkog rešenja o učestalosti čišćenja i obuhvatnosti usluge.

devojka u uniformi za čišćenje

Održavanje zgrade funkcionalnom celinom

Za održavanje zgrade stanari odvajaju zajednički mesečni budžet, kako bi se sanirali eventualni kvarovi kada do njih dođe. Zgrada kao stambena jedinica može imati puno spratova, hodnika, najčešće poseduje lift, ima podrum i tavan, a važno je da sve ove prostorije budu maksimalno funkcionalne.

Svaka zgrada u Beogradu koja iole drži do sebe, neće dozvoliti da lift ne radi, da vrata od zajedničkih prostorija ne mogu lepo da se otvore ili zatvore, kao i da negde prokišnjava.

Poslovi održavanja zgrade podrazumevaju saniranje ovih i sličnih problema, kako bi stanari mogli nesmetano funkcionisati i imati jednostavan pristup svojim stanovima.

Povremeno će se dešavati i radovi na zajedničkim ili privatnim prostorijama unutar zgrade, te stvoriti višak materijala koga ne možete tek tako izbaciti na ulicu ili ostaviti da zauzima prostor na hodniku ili tavanu.

U održavanje zgrade spada i aktivnost odnošenja svog nepotrebnog materijala, smeća i ostalih nepoželjnih predmeta.

Svaka stambena jedinica treba da bude funkcionalna, skladna i maksimalno podređena svim sanitarnim uslovima – jedino će se tako stanari i posetioci osećati prijatno!

Čista spoljašnjost zgrade jednako je važna kao i unutrašnjost

Ukoliko želite da vaša stambena zgrada bude jednako lepa spolja, kao što je uredna i sređena iznutra, neophodno je povremeno renoviranje fasade i uklanjanje ispisa, grafita i slično.

Na ovaj način zgrada će izgledati reprezentativnije i primamljivije za kupovinu stana i buduće stanare. Uredna spoljašnjost i fasada jednako su važne kako za stanare, tako i za prolaznike, naročito kada se zgrada nalazi na lepoj lokaciji gde ima puno prolaznika i turista.

Beograd je prepun stambenih zgrada koje se nalaze u samom srcu grada, dok im fasade liče na one predratne. Potpuno je u redu održati duh tradicije i estetike karakteristične za određeni deo grada, ali se uz malo napora može urediti da fasade zadrže stari izgled uz prizvuke modernog, čistog i lepog.

Održavanje zgrada važno je iz ugla stanara, ali isto tako i kao aktivnost koja neće sputavati razvitak turizma glavnog grada Srbije.

Važno je da osim fasade, kompletna okolina zgrade bude u najboljem redu tokom cele godine i svih vremenskih uslova. Uklanjanje snega i leda tokom zime, kao i održavanje zelenih površina tokom proleća i leta podrzaumevaju se kao redovne aktivnosti.

Podrazumeva se da će i nakon izvođenja građevinskih radova sav otpadni materijal biti uklonjen u najkraćem roku.

Održavanje i čišćenje zgrade su aktivnosti za koje na mesečnom nivou svakako izdvajate određeni novac kao vlasnici stana ili stanari. Osim novčanog izdatka i dogovora oko toga ko će biti unajmljen za obavljanje ovih poslova, na vama nije više ništa drugo. Uz pouzdanu agenciju za čišćenje i održavanje, uživaćete u uvek sređenim prostorijama i spoljašnjosti oko zgrade!

Back to Top