Destinacije u blizini Beograda koje možete posetiti

Destinacije u blizini Beograda koje možete posetiti

Iako se Beograđani ponose bogatim sadržajem grada i najčešće vole ubrzani tempo života u metropoli, ponekad im je potreban odmor od gradske vreve. Prestonica Srbije nalazi se u samom središtu države, te predstavlja i odličnu polaznu tačku za posete drugih turističkih destinacija u zemlji!

Na samo par sati vožnje, od Beograda možete videti širok dijapazon atrakcija i turističke ponude naše zemlje. Od planina, do banja preko arheoloških nalazišta, bilo da ste turista ili samo želite da organizujete vikend bekstvo iz grada, izbor za posete je veliki!

U nastavku teksta predstavljamo vam destinacije u blizini prestonice, koje morate posetiti sledeći put kada planirate izlet izvan Beograda! 

Hram Svetog Save

#1 Divčibare – uživajte u netaknutoj prirodi na par sati vožnje

Od Beograda na samo 115km nalazi se planina Maljen, a u njenom centralnom delu, moguće i najpoznatija visoravan u zemlji – Divčibare. Do Divčibara će vam, iz prestonice, otprilike trebati 3h vožnje. Ovaj turistički centar, predstavlja idealan izbor u svim godišnjim dobima, s obzirom na to da nudi sadržaj adekvatan u svim sezonama.

Pa tako, zimi možete uživati u skijanju i zimskim sportovima, s obzirom na to da na ovoj planini postoje čak dve ski staze. Tu su i naravno uređene pešačke staze, pogodne za osvajanje najviših vrhova u svakoj vremenskoj prilici. 

Brojne su i biciklističke staze, koje su pogodnije za toplije vreme, te brojne ergele koje vam mogu ponuditi časove jahanja i obilazak mesta na konjima.

Divčibare predstavlja centar omladinskog i rekreativnog turizma u Srbiji, te uz svoju divnu, blagu klimu, predstavlja fantastičnu destinaciju za beg iz gradske vreve u bilo kom delu godine!

#2 Fruška gora – kolevka tradicije srpskog naroda 

Fruška gora nalazi se na 103km od Beograda, i predstavlja ostrvsku planinu, koja je stanište bogatog biodiverziteta ali i kulturno istorijskog znamenja Srbije

Frušku gore odlikuje prelepa priroda, koja predstavlja utočište mnogim vrstama retkih životinja, poput raznih ptica, gmizavaca ali i sisara. Ne samo zbog svoje bogate flore i faune, već i zbog činjenice da je u vreme Turaka predstavljala središte kulturnog života Srbije, Fruška gora se 1960. proglašava nacionalnim parkom

Na Fruškoj gori se nalazi jedan od najznačajnijih spomenika srpske kulture, poznatiji kao Fruškogorski manastiri. U pitanju je 17 manastira podignutih od najznačajnijih zadužbinara srpskih vladarskih porodica, nakon što je, pod pritiskom Turske invazije, centar kulture bio pomeren na sever zemlje. 

Brvnara na planini u gustoj i maglovitoj šumi

Na Fruškoj gori možete videti i 16 veštačkih jezera, i ona predstavljaju posebnu atrakciju za ljubitelje ribolova. Ovde možete posetiti i takozvani Bike park, jedinstveni park u zemlji namenjen ekstremnom i planinskom biciklizmu!

Fruška gora, tako, zaista predstavlja fantastičan izbor za širok dijapazon interesovanja, od ljubitelja pravoslavne kulture, preko ljubitelja mirne prirode i pecanja, pa sve do najvećih avanturista i ljubitelja ekstremnih sportova! 

#3 Aranđelovac – neverovatni turistički potencijal u blizini prestonice

Na samo 74 kilometara od prestonice, u podnožju planine Bukulje i reci Kubršnic, nalazi se opština Aranđelovac. U okviru opštine Aranđelovac, što zbog njenog povoljnog geografskog položaja, a što zbog istorijskog nasleđa, možete videti ogroman broj turističkih atrakcija.

U samom gradu nalazi se Bukovička banja, poznata kao omiljena destinacija članova dinastije Obrenović. Dok su Obrenovići odabrali Aranđelovac za građenje svog letnjeg odmarališta, Karađorđevići su za iste namene, odabrali opštinu 12 kilometara udaljenu odatle – Topolu.

Pogled sa Bukulje na kuće i proplanke

U centru Aranđelovca danas možete videti bogatu zaostavštinu Obrenovića – park Bukovičke banje. Najstariji objekat u parku Bukovičke banje, primer je arhitekture srpskog romantizma, čiju je izgradnju naložio Mihailo Obrenović, 1865. godine, za potrebe letnje rezidencije i skupštinskog doma

Sredinom sledećeg veka, 1935. na ovom mestu pronalazi se termalni izvor, na osnovu čega počinje gradnja toplog kupatila, otvorenog bazena sa mineralnom vodom te raznih hotela i ugostiteljskih objekata. 

Pored prelepe Bukovačke banje, dok ste u Aranđelovcu, možete posetiti i planinu Bukulja, te pećinu Risovaču koja predstavlja bogato paleontološko nalazište. 

Tu je i, u srcu Šumadije, prelepo Garaško jezero, koje predstavlja stanište mnogih riba i vodenog sveta, a Garaško jezero snadbeva vodom ceo grad.

Iz Aranđelovca, nije daleko posetiti i Oplenac, mesto bogate kulturne i istorijske baštine, i odabir za život i odmor Karađorđevića. Posetom Aranđelovca i Oplenca ovako zaokružujete istorijsku celinu, a poseta Aranđelovcu plodonosna je i za duže boravke, isto koliko i vikend i jednovne izlete!

Često se govori o omiljenim destinacijama srpskih turista, a pritom se često zaboravi na turistički potencijal koji nam naša matična zemlja nudi. Nadamo se da smo uspeli da vas ovim, kratkim spiskom opcija, destinacija u blizini Beograda, inspirišemo da što pre organizujete vaš beg iz grada i uživate u prirodnom i kulturnom bogatstvu koje naša zemlja nudi!

Back to Top