Dobar knjigovođa u Beogradu – da li ga je lako pronaći?

Dobar knjigovođa u Beogradu – da li ga je lako pronaći?

Iako u Beogradu, pa i u celoj Srbiji, ima puno knjigovodstvenih agencija na tržištu (u pitanju je jedno od najtraženijih zanimanja), nije lako pronaći dobrog knjigovođu, koji je pre svega u svakom trenutku informisan, stručan i kompetentan.

Pored osnovnih znanja i veština za vrhunsko vođenja poslovnih knjiga i osnovno razumevanje knjigovodstvenih i  računovodstvenih termina, dobar knjigovođa mora da poseduje još niz odgovarajućih osobina. Trebalo bi da može da odgovori svim zahtevima klijenata, bilo da za njih obavlja kompletne knjigovodstvene usluge, ili mu klijent, u zavisnosti od potreba i obima posla, prepušta samo određena područja (od obračuna plata i PDV-a, obračuna transfernih cena, preko prijava i odjava radnika, do izrade završnih računa).

U jeku pandemije koronavirusa mnogi su se odlučili da započnu sopstveni biznis, ali ne znaju kako da se izbore sa procedurama potrebnim za osnivanje firme. Za one koji tek planiraju da pokrenu posao, važno je da znaju da knjigovodstvene agencije pružaju i usluge otvaranja firme, kao i regulisanje kompletne prateće dokumentacije. One takođe rešavaju i mnoge finansijske nedoumice, a jedna od najčešćih odnosi se na transferne cene (cene koje nastaju u transakcijama sa povezanim licima).

Ukoliko imate firmu ili radnju i potreban vam je dobar knjigovođa u Beogradu koji će knjigovodstvene usluge za vas obavljati temeljno i profesionalno, možete biti u velikoj dilemi. U nastavku teksta pročitajte više o kriterijumima koji vam mogu pomoći u odabiru i odgovoru na pitanje – kako pronaći dobrog knjigovođu.

Posvećenost poslu

Pravi knjigovođa je neko ko će biti fokusiran na poslovanje svakog svog klijenta, zainteresovan za njega i posvećen napredovanju. Trebalo bi da to bude neko ko će vašem poslovanju pokušati da se prilagodi i da ga u potpunosti razume, umesto što će gledati da ga uklopi u svoje obaveze. Drugim rečima, dobar knjigovođa treba da bude deo vašeg tima, a ne obratno. Svaki poslovni odnos, a naročito odnos između vas i vašeg knjigovođe, mora biti zasnovan na poverenju. Potreban vam je profesionalac koji će vaše poverenje i opravdati.

Dobar knjigovođa treba da bude fleksibilan i uvek dostupan za svoje klijente. Za one koji tek ulaze u poslovne vode, bolje je da se opredele za manju agenciju, jer je praksa pokazala da se one više posvećuju svojim klijentima, sa kojima imaju nešto neposredniji odnos u poređenju sa većim sistemima. Sa druge strane, veće agencije su u većini slučajeva manje fleksibilne, ali ulivaju više poverenja.

Kompjuterska pismenost, knjigovodstveni programi i edukacija

Uvek dajte prednost onom knjigovođi koji redovno prati propise i pohađa obuke. U tom slučaju dobrog knjigovođu vredi platiti više. Kontinuirano usavršavanje i edukacija su u ovom poslu od ključnog značaja, jer posredno mogu uticati i na vaše poslovanje. Knjigovođa kome vredi poveriti posao treba da bude kooperativan i zainteresovan za programe u kojima se odvija vaša delatnost. Pri odabiru vodite računa o tome da vođenje poslovnih knjiga poverite isključivo agenciji koja je registrovana za obavljanje računovodstvenih usluga. Prema Zakonu o računovodstvu, jedino ovaj način je legitiman.

Dobre komunikacione veštine

U moru knjigovodstvenih agencija, kojih je sve više, nije jednostavno pronaći nekog ko će biti odličan baš za vaš biznis. Dobra komunikacija između klijenta i knjigovođe, kao i blagovremena informisanost, ključne su za brzo i efikasno poslovanje.

Od velike važnosti su i konsultacije u vezi sa upravljanjem i vođenjem poslova. Ukoliko se suočavate sa nepoznatom materijom, knjigovođa treba da se potrudi da vam je prezentuje jasno i razumljivo. Dobar knjigovođa je strpljiva osoba sa kojom će vaša komunikacija teći lako. Spremnost na davanje pravnih, finansijskih i poreskih saveta jeste nešto po čemu ćete prepoznati kvalitetnog knjigovođu. Da bi se izbegli potencijalni nesporazumi, važno je da njegove obaveze budu jasno definisane na samom početku.

Lokacija i cena

Ukoliko se opredelite za knjigovođu koji je u vašoj neposrednoj blizini, to će vam uštedeti dosta vremena i umnogome olakšati komunikaciju. Poželjno je da makar saobraćajno budete dobro povezani. Ovo je od posebne važnosti ako ste u potrazi za knjigovođom u prestonici. Idealno je ako ste vaš knjigovođa i vi na teritoriji iste opštine u Beogradu. Zbog određenih lokalnih taksi koje propisuju lokalne samouprave ovo može biti od velikog značaja ukoliko želite da dodatno uštedite svoj novac, a ne samo vreme.

Jedan od glavnih faktora prilikom odabira knjigovođe jeste i cena knjigovodstvenih usluga. Raspitajte se o odnosu cene i usluga koje za nju dobijate, da bi se vaša saradnja u budućem poslovanju isplatila na duže staze. Cenu treba formirati na osnovu tačno definisanih potreba i usluga koje pruža knjigovođa, odnosno knjigovodstvena agencija. Usluga koju nudi dobar knjigovođa u Beogradu za određenu cenu treba da bude primerena vašoj delatnosti, načinu i obimu poslovanja.

Dobar knjigovođa u Beogradu treba da bude iskusan

Angažovanjem knjigovođe bez iskustva i odgovarajućeg znanja rizikujete da ugrozite svoje poslovanje. Pre nego što se odlučite za saradnju sa određenim knjigovođom ili knjigovodstvenom agencijom u Beogradu, prethodno se raspitajte o njihovom iskustvu i metodologiji rešavanja problema. Odabirom iskusnog knjigovođe uštedećete i vreme i novac. Saradnja sa dobrim knjigovođom nema cenu i više je nego isplativa, jer on može da ostvari značajne uštede u vašem budućem poslovanju. Zbog toga na dobrom knjigovođi ne treba štedeti.

Najbolje je da se koncentrišete na traženje onog knjigovođe koji već ima iskustva u poslovima srodnim vašem poslovanju, s obzirom na činjenicu da je svaki posao specifičan na neki način, a te specifičnosti se najbolje upoznaju kroz praksu.

Uostalom, ne postoji jedan knjigovođa koji je ekspert za svaku oblast poslovanja. Uvek razgovarajte sa više njih i upoznajte se sa načinom na koji rade svoj posao. Kontakte knjigovodstvenih agencija u celoj Srbiji, pa i Beogradu, možete pronaći i onlajn (dovoljno je da u pretraživaču ukucate: knjigovodstvo Beograd). Prednost uvek imaju one knjigovođe koje imaju više preporuka. Najbolje je uvažiti preporuke nekog od kolega koji već ima iskustva u poslovima sličnim vašem poslu.

Back to Top