Evo zbog čega se isplati uložiti u dobre inverter klime

Evo zbog čega se isplati uložiti u dobre inverter klime

Odavno je poznato da je bez klima uređaja nemoguće izdržati letnje temperature, pogotovo u gradovima gde je mnogo veća koncentracija ljudi, vozila i betonskih površina.

Zbog klimatskih promena tropske temperature počinju već krajem proleća i čak tada je potrebno uključiti klimu kako bi se prostorije rashladile.

Već nekoliko godina na tržištu se mogu naći inverter klime koje su sve popularnije od klasičnih. Pošto je njihova cena veća od cene običnih klima, mnogi se i dalje pitaju da li će im se isplatiti ovo ulaganje.

Kako rade inverter klime?

Inverter klime, zahvaljujući savremenijoj tehnologiji imaju promeljiv režim rada. To praktično znači da kod ove vrste klima uređaja kompresor uvek radi, ali da mu motor samo povremeno, onda kada zatreba daje dodatnu energiju. Za razliku od njih, kod običnih klima kompresori se stalno uključuju i isključuju, pa samim tim i motor radi neprestano, što dovodi do značajno veće potrošnje električne energije.

Inverter klime mogu da greju zimi zbog svoje tehnologije i načina rada. Uobičajene klime koriste kompresor koji radi na principu paljenja i gašenja kako bi održale željenu temperaturu. Kada se želi postići grejanje, kompresor se uključuje i zagreva vazduh, a zatim se isključuje kada se postigne željena temperatura.

Sa druge strane, inverter klime koriste inverter tehnologiju koja omogućava konstantno i precizno regulisanje rada kompresora. Umesto da se paljenjem i gašenjem održava temperatura, inverter klima kontinuirano prilagođava rad kompresora u skladu sa potrebama za grejanjem prostora.

Ova tehnologija omogućava inverter klimi da održava konstantnu i stabilnu temperaturu u prostoru, bez naglih promena ili fluktuacija. Kada je potrebno grejanje, inverter klima povećava rad kompresora kako bi generisala više toplote, dok ga smanjuje kada se postigne željena temperatura.

Koliko je manja potrošnja?

Zbog ovog načina rada inverter klime troše za do 40 odsto manje električne energije od klasičnih klima. Iako su ovi uređaji nešto skuplji od klima sa klasičnim motorom, uzevši u obzir potrošnju električne energije, zaista se isplati ulaganje u ovu vrstu klime.

Grejanje stana uz pomoć klime

Poznato je da sve klime mogu da hlade i da greju vazduh. Ono što inverter klime izdvaja od običnih kada je grejanje u pitanju je njihova mogućnost da bez problema rade na mnogo nižim temperaturama. Dok obične klime mogu da rade do -5 stepeni, inverterke bez problema mogu da greju sve do -20 stepeni. Zbog toga su se mnogi odlučili da im ovo bude primarni način grejanja i odustali od raznih peći na struju.

Da li se isplati grejanje klimom?

Kada se preračuna potrošnja inverter klime u hladnim mesecima jasno se vidi da je grejanje na ovaj način daleko isplativije od korišćenja grejalica, pa čak i od TA peći, koje su godinama bile simbol štedljivog uređaja.

Grejanje uz pomoć inverter klime je isplativije čak i od grejanja na čvrsto gorivo, a i mnogo je praktičnije jer se temperatura u sobi daleko lakše kontroliše i nema obaveze oko održavanja kotlova i sistema i loženja ili dodavanja peleta.

Saveti za kupovinu inverter klime

Kao i za sve, pre kupovine inverter klime trebalo bi malo istražiti o kapacitetima klime za hlađenje/grejanje određene kvadrature, kao i o energetskoj efikasnosti. Ne može svaka klima da postigne zadatu temperaturu u većim prostorima, pa se zbog toga raspitajte o tome koja klima je najbolja za kvadraduru koju planirate da hladite. Ukoliko planirate da koristite klimu i za grejanje obavezno to naglasite jer će Vam biti potreban uređaj nešto većeg kapaciteta.

Preporuka je da birate kvalitetnije brendove na tržištu kao što su npr. LG klime.Preporučuje se da se uloži u klimu koja ima najveću energetsku efikasnost, dakle od A do A+++. Energetska efikasnost je još jedan garant manje potrošnje struje, pa se preporučuje ulaganje u uređaje koji imaju najbolju ocenu označenu na pakovanju. Iako su ove klime nešto skuplje, tih 5 do 10 hiljada dinara razlike u ceni uređaja će Vam se vratiti kroz manje račune za električnu energiju za samo par meseci.

Za više ovakvih tekstova pogledajte naš sajt!

Back to Top