Srbija je poznata kao zemlja gurmana sa jako širokim opusom tradicionalnih jela koja su neizbežan deo nedeljnog ručka, slavske trpeze ili povod za organizovanje festivala.
Tokom jeseni, kada dolazi sezona zimnice i pripreme slava, festivali sa tradicionalnom kuhinjom u kojoj pretežno dominiraju meso i mlečni proizvodi, poput sira i kajmaka, postaju glavna atrakcija i strancima koji u ovom periodu posećuju Srbiju.
Iako se domaća populacija uglavnom ne može svrstati u vegetarijansku, sigurni smo da bi mnogi među vama koji ne konzumiraju meso pronašli nešto za sebe među tradicionalnim đakonijama koje nude Festivali hrane i alkoholnih pića u Srbiji.
Koje festivale posetiti ove jeseni?
Gastro Fest Bečej (13. oktobar)
Gastro festivali odišu posebnom toplinom i ljubavlju tokom pripreme tradicionalnih jela, a istoimeni festival u Bečeju ove godine održaće se sredinom oktobra, i to u nedelju, kao podsetnik na dan kada porodica treba da bude na okupu za zajedničkom trpezom.
Osim ukusne riblje čorbe spremane od veštih majstora sa obale Tise, posetioci mogu očekivati i pravi „Leskovac u malom“ gde će moći da probaju i specijalitete sa roštilja uz muzički program.
U okviru ove manifestacije organizuje se i „Ostrvo osmeha“, bogat zabavni program za najmlađe posetioce uz jahanje konja, lutkarsko pozorište i radionice.
Kupusijada u Futogu (4. novembar)
Kada biste prosečnog Srbina upitali gde je najbolji kupus, odgovor bi momentalo bio: u Futogu. Zato, ljubitelji kupusa i sarme – navalite! Kupusijada je jedan od festivala koji gaji tradiciju dugu više od 20 godina.
Kao turista možete učestvovati u takmičenju u kuvanju kupusa ili uživati u degustiranju kupusa uz dobro pivo.
Ukoliko planirate pravljenje sarme ove zime, ne zaboravite da ponesete suvenir.
Čvarkijada u Kaću (5. novembar)
Ako ste već planirate turu po Vojvodini, nakon Kupusijade možete svratiti do Kaća, sela u Južno-banatskom okrugu koje od 2010. u okviru ove etno manifestacije organizuje bogat kulturno-umetnički program.
Takmičenje u topljenju čvaraka počinje od 10 časova ujutru, a tokom ovog gastronomskog događaja možete pogledati paradu fijakera i slušati muziku tamburaša.
Rakijada u Ljutovu (9. novembar)
Sezona festivala pića u Srbiji ne može proći bez zdravice i degustiranja najvažnijeg aduta svake srpske kuće – domaće rakije.
Ulaznica za ovaj vojvođanski festival košta 600 dinara u čiju cenu je uračunata staklena rakijska čašica i mogućnost da isprobate neke od 300 vrsta rakije.
Ove godine je u programu nastup tamburaškog orkestra, kao i tombola za posetioce.
Ostali popularni gastro festivali u Srbiji
Festival zanatskog piva u Nišu
Iako nije poreklom i Srbije, ovo piće je samo jedno od onih koje srpski domaćini proizvode u „uradi sam“ režiji. Niški festival piva, pored Beer festa u Beogradu, jedan je od najposećenijih u Srbiji.
Posvećen je promociji mikro pivara i kraft pivarstva gde pravo majstorstvo dolazi do izražaja. Dvodnevni program obuhvata muzičke nastupe, di-džej performanse, degustaciju i dodele nagrada.
Posetioci kao suvenir mogu da ponesu neku od bavarskih kobasica ili kupe pivo po izboru.
Roštiljijada u Leskovcu
Osim po dužini trajanja, ovaj festival hrane je svake godine rekorder po broju posetilaca i davnih dana je postao simbol za svojevrsni gastro-spektakl!
Posetioci mogu degustirati bilo koje jelo sa roštilja, ali nezaobilazna je pljeskavica na razne načine. Još jedan od razloga zašto je ovo spektakularna manifestacija je veliki broj takmičenja poput takmičenja u pravljenju najveće pljeskavice, a prošlogodišnji rekord, koji je oborio čak i onaj svetski, je pljeskavica od 86 kilograma.
Ovo je događaj koji ni jedan ljubitelj mesa ne sme da propusti!
Finalna reč
Ukoliko ste još uvek neodlučni, nije na odmet unapred napraviti plan obilazaka ovih zanimljivih i pre svega lokalnih i autentičnih festivala kako biste se i sami upoznali sa pojedinim delovima srpske tradicije. Najvažniji savet za sve koji prvi put odlaze na ovakve manifestacije je da obavezno pođu praznog stomaka i dobrog raspoloženja!