Gurmanski vodič za savršen ručak u Beogradu

Gurmanski vodič za savršen ručak u Beogradu

Za svaki grad se veruje da ima omiljena mesta koja pohode stanovnici, i koja se revnosno preporučuju i bespogovorno moraju posetiti od strane pridošlica. To su ponekad i manje poznata, ali i kultna mesta, koja odišu nekim posebnim temperamentom, iz kojih izađete mirišući na mamin ručak, kao i stecišta na kojima se regenerišemo od svakodnevnog stresa.

Ugostiteljstvo je naročito u Beogradu moralo da postane specifična fuzija nauke i umetnosti, jer je na svakom ćošku, iz nedelje u nedelju, moguće primetiti neki novi restoran, pab ili ćevabdžinicu, međutim – nije svuda “kao kod kuće”. 

Koja su to mesta u Beogradu koja su svoju čar i jedinstven ukus zadržala i danas, kada se sve ubrzalo – saznaćemo u tekstu koji posvećujemo svima koji u naš grad dođu praznog stomaka i istančanih čula ukusa.

Oaza za ljubitelje istočnjačkih specijaliteta – Dva Štapića

Malo je onih koji mogu da kažu da ne vole kinesku, japansku ili kihunji drugih naroda Azije, a turisti koji odluče da u Beogradu pojedu nešto “sa štapića” najpre se odlučuju za restorane brze hrane kao što je – Dva štapića. 

U njihovim restoranima ne očarava samo prijatan ambijent i domaćinska atmosfera već i autentična, kineska hrana sa sveže dopremanim začinima i povrćem koje spremaju kineski kuvari, učenici kulinarskog genija Wanga Hantiana koji je zaduže i za specijalitete kineskog restorana u Novom Sadu.

Šta obavezno poručiti u restoranu Dva štapića?

Neće biti lako odlučiti se za jedno jelo od nekoliko desetina poslastica koja uključuju supe, jela od svih vrsta mesa, rolnice ili salate

Naša preporuka za vaš ručak u Beogradu su definitivno porcija tipičnih, kineskih gjoza knedli sa svinjetinom (ne brinite, postostoje i u vege obliku), pileći rezanci sa egzotičnim povrćem i, za kraj – počastite svoje stomake jednim pohovanim sladoledom ili kolačićima od pirinča po kojima je poznata istočnjačka kuhinja.

kineska hrana

Restoran Trag – Italija skrivena u centru Beograda 

Ukoliko vas put nanese u blizinu Trga Republike, a odolite da se smestite u nekom od bučnih, ali svakako vredih pažnje, restorana u Skadarliji – prošetajte do Bajlonijeve pijace. Neposredno u njenoj blizini, nalazi se jedan ljupki, biznis frendli i sa besplatnim internetom, restoran – Trag.

Iako se restoran dobro sakrije u gusto zeleno rastinje i betonske stubove, nije teško upamtiti trag po kom ga naći svaki naredni put, kada se jednom uverite u iznenađujuće ukusnu i raznovrsnu ponudu njegove, pro italijanske kuhinje.

U Tragu se kusa najfinija crvena čorba i rolaju najukusnije špagete sa spanaćem (alla tagliatelle verdi). Ukoliko ste pomislili da jelima od mesa ne treba nikakav dodatalk da bi bila savršena, Trag-ovi sosovi će vas ubediti  u suprotno. 

Ukoliko volite pice, takođe ste dobrodošli, a zanimljivo je i to da ovaj restoran u Beogradu važi za mesto na kom se jedu najukusnije italijanske profiterole u regionu.

Ovakvu tvrdnju vredi proveriti, zar ne?

Papa Joe – porcija koju je nemoguće pojesti

Jedinstveno mesto za sve prave ljubitelje mesa i mesnih prerađevina je jedan izuzetno lep i komforan restoran kod Hale Pionir – Papa Joe. Sada je već postao normativ da i one veoma gladne osobe koje zađu u restoran, ne mogu doći glave ogromnoj porciji koja kao da je za dve osobe pripremljena, a ne za jednu. 

A porcija vas mami, i mami, ne samo mirisom već i aranžmanom, kombinacijom sastojaka – naročito ako se drznete da krenete na sočnu Karađorđevu šniclu, rolovanu (jednako kao i punjenu) vešalicu, ali i potaže od pečuraka i drugih povrtnih đakonija.

Savet za one strane turiste, kojima je srpska hrana parila oči samo sa fotografija: zimski meseci (ali može i drugačije) idealni su za grejanje jednim antreom, takoreći mezeom poput proje, sira, kajmaka i kiselog kupusa. Čisto da otvorimo kapacitete za ono “konkretno”.

Kosmaj – domaća jela kao iz mamine ruke

Evo i tog mesta koje smo obećali da će podsetiti na mamine nedeljne ručkove i miris detinjstva. Kafana Kosmaj u Cvijićevoj ulici je definitivno najbolje mesto u gradu za sve beogradske turiste željne domaće kuhinje. U Kosmaj kafani možete se lepo ugrejati uz kuvanu hranu, ribić, pasulj i druge čorbe ili se založiti uz sarme i punjene paprike.

Još jedna karakteristika koja krasi ovo mesto, osim veoma neobičnog i udobnog enterijera, sa diplomama koje vise sa zidova, jeste veoma brza i ljubazna usluga – kao kod mame.

Ciudad Zapata – doživite Meksiko u centru grada

Kao turista u Beogradu, nemoguće je da ne prođete pored najpoznatije i najfrekventnije ulice u gradu – Knez Mihailove ulice. U njenoj neposrednoj blizini, u Ulici Vuka Karadžića, nailazite na izuzetan restoran posvećen čarima meksičke kuhinje koji posetiocima nudi i dnevne menije, sa različitim pikantnim i blagim supicama, kojima možete otvoriti apetit.

meksicka hrana

Ono po čemu je ovaj restoran u Beogradu popularan jesu burgeri, ali mu ne manjka dobrog glasa koji se vezuje i za tipično meksička jela poput burita, fahitasa ili čimičonge.

Ovo su bila najpopularnija mesta u gradu koje turisti i njegovi stanovnici posećuju u želji da zadovolje svoje gurmanske apetite. Većina ih je u centru grada, pa ne morate previše lutati tražeći njihov prag, a ta dostupnost biće samo jedan u nizu iznenađenja i zadovoljstava kojima ćete biti izloženi već nakon prvog upoznavanja, na posebnom ručku u Beogradu.

Back to Top