Hipsterska tura u Beogradu

Hipsterska tura u Beogradu

Pojam hipster je u upotrebu ušao tokom 40ih godina prošlog veka. Sama reč se odnosila na zaljubljenike u džez muziku, posebno bebop stil džeza. Termin je označavao mlade osobe bele puti, koje slušaju džez muziku, koriste lake droge droge, poseban sleng u govoru i oblače se tako da se istaknu u gomili.

Kao supkulturni pokret koji se suprotstavlja statusu kvo, histeri su godinama bili protivnici bilo kakvog dominantnog društvenog mišljenja. Stil su gradili oslanjanjem na vintage garderodu, second-hand prodavnice i aksesoare iz “prošlog veka”. Uglavnom koriste alternativna sredstva prevoza, najčešće bicikle, veoma su eco friendly, ali ih to ne sprečava da konzumiraju alkohol i cigarete.

S obzirom na “unikatnost” ovog kontrakulturnog pokreta koji daje odgovor na pitanje šta je hipster, postoje i posebna mesta na koja izlaze, muzika koju slušaju i hrana koju konzumiraju. Naš glavni grad nije izuzetak kada su u pitanju hipsteri i pokret koji je poslednjih godina osvojio svet. U nastavku teskta saznajte šta sve uključuje hipsterska tura u Beogradu.

Beograd za hipstere – omiljena mesta u gradu

Kul mesta skrivena od očiju šire javnosti, tamo gde su nekada postojala industrijska postrojenja, koja su džentrifikacijom dobila nove vlasnike u vidu umetničkih galerija, open space koncepata i kreativnih radionica, samo su neki od kvartova koje nudi Beograd za hipstere.

Tokom poslednje decenije, Beograd je postao jedan od onih gradova koje je preplavila hipsterska potkultura. Urbani svetski časopisi pišu o “najezdi hipstera” koji uživaju u beomskim, arhaičnim četvrtima naše prestonice. Ovo su neki od kvartova koje hipsterska tura u Beogradu neizostavno uključuje.

Tramvaj kod Savamale

Savamala – urban gradski provod za hipstere

Jedan od najpopularnijih delova grada koji hipsteri posećuju smešten je na obali reke Save, u podnožju Kalemegdanske tvrđave. Bogata arhitektura koja oslikava kasni 19. i rani 20. vek, uz ostatke zdanja iz Otomanskog carstva daje poseban šmek delu grada kog odlikuje težak tranzit i gust saobraćaj.

Ono što privlači hisptere kada je u pitanju Savamala jeste bogata kulturna ponuda. Na prostoru nekadašnjih proizvodnih hala, nalaze se brojne ustanove kulture, zanimljivi murali, neobični kafići u Beogradu i noćni život koji privlači pripadnike alternativne kulture.

Kada se u ulici Braće Krsmanovića pojavio Kulturni centar Grad, Savamala je oživela kao deo grada u kojem se uglavnom skuplja ekipa van mejnstrim tokova. Ubrzo su, jedan za drugim, nicali Mikser House i brojni kafići, klubovi i pabovi koji su kulturnu ponudu podno Brankovog mosta podigli na viši nivo. Stoga, Savamala i danas ostaje prvi pik za beogradske hipstere.

Dorćol – hipsterski stil starog dela grada

Hipsterski stil starog dela grada najbolje se oslikava na Dorćolu. Tamo gde je nekada bila fabrika BIP pivare je tokom, danas se nalazi četvrt koju okružuju zanimljivi kafići u Beogradu. Žive svirke alternativnih, indi rok bendova, bilo domaćih ili stranih, kraft piva i ulična umetnost čine Cetinjsku ulicu još jednim mestom koje hipsteri često posećuju.

U okviru Cetinjske, nalazi se mnoštvo poznatih klubova. Jedno od njih je Polet, multifunkcionalan prostor koji kombinuje klub i galeriju. Eksperimentalan dizajn enterijera, uz umetnički pristup kojim prostor odiše, pravo je mesto za sve one koji ne vole mejnstrim.

Hipsteri vole da izlaze i u Zaokret, još jedan lokal u Cetinjskoj u kojem se pušta dobra muzika, uz pregršt alkoholnih napitaka. Za popodnevni odmor, tu je Dvorištance, sa lepom baštom koja se uklapa u šarenilo čitavog uličnog kvarta.

U neposrednoj blizini, u rekonstruisanoj evangelističkoj crkvi, nalazi se Bitef teatar, u kojem se često prikazuju predstave sa subverzivnim porukama. Samim tim, okuplja se i pozorišna publika koja voli alternativni pristup umetnosti.

Hipster vozi bicikl

Hipsterski vodič kroz prestonicu – nezavisna kulturna scena

Pored omiljenih hipsterskih mesta u gradu, koja uglavnom uključuju centar grada i potez od Savamale do donjeg Dorćola, hipsterski vodič kroz prestonicu uključuje ona mesta u kojima živi nezavisna kulturna scena.

Veče slem poezije u brojnim beogradskim klubovima, hrana za hipstere u barovima koji služe vegansku hranu i specijalitete sa Azijskog kontinenta, kao i lutkarske predstave o staroslovenskoj mitologiji samo su neki od prikaza nezavisne kulturne scene koja privlači beogradske hipstere.

Primer ovakvog mesta je i klub Petak. Smešten u neposrednoj blizini pijace Zeleni venac, u Lominoj ulici, ovaj klub je već dugo poznat urbanoj gradskoj ekipi. Multifunkcionalni prostor u kom se organizuju predstave, paneli na kojima govore književnici i novinari, karaoke i performanse balerina čini kreativnu eksploziju kojoj pripadnici hipsterske potkulture ne mogu da odole.

Klubovi koje beogradski hipsteri obožavaju su i Ben Akiba u već pomenutoj Savamali, kao i Elektropionir, na Dorćolu. Klub nazvan po našem čuvenom piscu okuplja najbolje stand up komičare iz regiona. Interaktivan program u zanimljivom enterijeru, po ugledu na zapadne metropole, često okuplja hipstere i ekipu koja voli nesvakidašnji vid zabave.

Sa druge strane, klub Elektropionir je poznat po fenomenalnim nastupima domaćih bendova sa alternativne rok scene, ali i brojnim nastupima benda iz celog sveta koji prže garage rock, amerikanu, indi pop i pop rok.

Hipsterima nisu strana ni okupljanja u beogradskim parkovima, pa se tako često organizuju tematski izleti koji se poklapaju sa svetonazorima hipsterske potkulture. Beograd često porede sa Berlinom, a to se posebno odnosi na kulturnu ponudu naše prestonice. Na toj kulturno-umetničkoj sceni grada posebno mesto zauzima hipsterski supkulturni pokret.

Back to Top