Ideje za aktivan vikend u Beogradu

Ideje za aktivan vikend u Beogradu

Beograd je istinska metropola, dinamičan, gostoljubiv i otvoren, sa ambijentom koji je rezultat njegove vekovne pozicije kao raskrsnice različitih kultura i običaja. Široki bulevari i široki osmesi na licima mladih Beograđana su simbol prestonice Srbije, pa se u njoj čovek lako oseća kao kod kuće. Kako biste vaše vreme u Beogradu iskoristili na najbolji mogući način, preporučujemo vam mesta sa kojima ne smete propustiti da se upoznate.

Posetite simbol Beograda – Kalemegdanska tvrđava

Prva stanica na listi želja svakog turiste je stari srednjovekovni grad u srcu Beograda. Na uzvišenju koje nadzire ušće dveju reka, Save i Dunava, nalazi se najznačajniji kulturno – istorijski kompleks Beograda, kojim dominira tvrđava. Mladi srpski despot, Stefan Lazarević je početkom 15. veka obnovio i nadogradio staro, rimsko vojno uporište i dao mu izgled kakav je, u najvećoj meri, sačuvan do danas.

Do Kalemegdana se dolazi ulicom načičkanom tezgama sa suvenirima, uz zvuke uličnih svirača. Veliko šetalište i najprometnija ulice u Beogradu, odnosno, najsrećnija ulica – kako neki nazivaju Ulicu kneza Mihaila, odvešće vas na Kalemegdan – mesto koje ne bi postidelo mnogo atraktivnije i popularnije destinacije za letovanje

Na tvrđavi su zarad zabave turista otvoreni Zoološki vrt – Vrt dobre nade, poznat po različitim vrstama belih životinja, Dino park za decu i nekoliko šarmantnih restorana sa pogledom na reku i park.

Osetite mir u najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu

Hram Svetog Save, predstavlja jedan od dva najveća hrama na svetu, podignuta u slavu pravoslavne vere. Hram je podignut na mestu gde su 1594. spaljene mošti ovog prvog srpskog prosvetitelja. U velelepnom, vizantijskom izdanju, hram dominira naseljem Vračar, ali se izdvaja i kao jedan od ključnih simbola srpske prestonice.

Zelena oaza Ade Ciganlije za beg od gradske gužve

Ada je najveća gradska plaža na samom ušću Save u Dunav. Omeđena rekama, bujnim zelenilom i rustičnim splavovima, predstavlja veoma popularno mesto za beg od svakodnevne gradske vreve. Kako obliluje prirodnim lepotama, na Adi se neretko organizuju brojna gradska dešavanja i koncerti, a obale su opremljene biciklističkim stazama i drugim sadržajem pogodnim za sport i zabavu na vodi.

Krstarenje Savom i Dunavom je naročito popularna opcija, kako kod stranih, tako i kod domaćih stanovnika, jer pruža poseban i bajkovit pogled na stari i novi deo Beograda.

Upoznajte Beograd kao prestonicu noćnog života

Najživlje utiske iz Srbije, ili konkretno, iz Beograda, posetioci nose baš iz iskustava sa noćnim životom. Gradske kafane, splavovi i klubovi se svojski trude da održe reputaciju Grada koji ne spava, pa se iz sezone u sezonu rađaju nova mesta i privlačniji sadržaj koji testira granice izdržljivosti i menja doživljaj pravog i dobrog noćnog provoda. 

Nije tajna da onaj ko jednom bude uhvaćen u vrtlog groznice subotnje večeri u Beogradu – sve ostale izlaske smatra nedovoljno dobrim. U to se možete uveriti na mestima poput:

  • Splavovi: Lasta, Leto, Freestyler, Money, Sindikat
  • Kafane: Gradska kafana, Tarapana, Ona moja
  • Klubovi: Brankow, Ben Akiba, Mr Stefan Braun, Hype, Dot, Cinema

Prepustite se boemskom duhu starog Beograda

Niko ne sme otići iz Beograda a da veče nije proveo gosteći se u nekom od najboljih skararlijskih restorana, u centru grada. Ova šarmantna ulica će zauvek ostati nepresušni dah starih vremena, koja pričaju priče slavnih, romantičarskih pesnika koji su u njoj živeli i stvarali. Kafanski šmek današnjice pružaju joj čak 19 kafana iz kojih se čuje najbolja starogradska muzika i šire opojni mirisi domaće hrane.

Oporavak duše i tela u najlepšem parku

Beograd ima tri najlepša i najveća parka: Tašmajdan u centru grada – koji najviše privlači mlade, Topčiderac – koji je i najveći i Košutnjak – koji po mišljenju mnogih važi za najlepši. Hajde da se bavimo najlepšim, jer je on i nastao kao deo onog najvećeg, Topčiderskog parka. 

Košutnjak se još naziva i Plućima Beograda, jer na površini od 330 hektara poseduje zavidnu vegetaciju, sa 15 retkih, zaštićeniih vrsta, koje su pod zaštitom države od 2004. godine. 15 vrsta gmizavaca i vodozemaca u parku je takođe zaštićeno, pa obratite pažnju na njihov zanimljiv izgled tokom šetnje po parku koji je idealan i za različite sportske aktivnosti.

Izlet do Avalskog tornja

Novoizgrađeni toranj na najvišem vrhu planine Avale, kraj Beograda, predstavlja značajni simbol novog rađanja Beograda, nakon NATO bombardovanja 1999. Smešten na jednoj od najlepših gradskih oaza zelenila, toranj visok 204 metra pruža neverovatan, panoramski pogled na šarmantne beogradske opštine u podnožju, kao i veliki broj kulturno – istorijskih spomenika kojima obiluje mistična Avala. 

Poseta muzeju najpoznatijeg Srbina

Ko još ne želi bliže da upozna život čoveka koji nam je omogućio svetlo u kući ili bežični internet? 1952. godine, jedini rođak, i naslednik slavnog naučnika, Nikole Tesle, poklonio je sve njegove stvari, rukopise i patente jednoj zgradi u širem centru grada. Tada je nastao muzej poslećen ovom slavnom, ali napaćenom i neshvaćenom naučniku. 

U zgradi koja je posvećena industrijalcu i političaru Đorđu Genčiću, muzej je podeljen na dva dela: prvi deo čine stvari iz života Nikole Tesle i elementi vezani za njegov rad, dok je drugi deo posvećen isključivo razvoju magnetizma i elektriciteta

Oko zgrade muzeja, uvijaju se male, uređene ulice, načičkane rustičnim, ali i prefinjenim lokalima u kojima možete probati najbolju, domaću rakiju i uživati u mesnim specijalitetima po kojima je Beograd poznat. Sve u svemu, suština je sledeća – kuda god se u ovom gradu zaputili – nećete zažaliti.

Back to Top