Ideje za serviranje predjela na dasci

Ideje za serviranje predjela na dasci

Uvek je pravo vreme zajednička okupljanja i druženja sa prijateljima. Još ako to uključuje uživanje u ukusnoj i dekorativnoj hrani – sjajni utisci su zagarantovani. 

U svakoj “ekipi” postoji glavni pokretač i organizator ovakvih zabava. Ako ste baš vi ona osoba koja voli da poziva prijatelje u svoj dom i potrudi se da se dobro provedu,  ne sumnjamo da ništa ne prepuštate slučaju u nameri da ih lepo ugostite i da iz vašeg doma izađu sa pozitivnim utiscima.

Ukoliko ste perfekcionista, verovatno se uvek trudite da nadmašite sebe i možda se ponekad nervirate jer, usled žurbe i malo vremena koje imate na raspolaganju, hrana koju pripremite za vaše goste ne izgleda kao na fotografijama sa Instagrama ili Pinteresta . 

Naš savet je da se ne opterećujete previše time. Međutim, ako vam je izuzetno stalo do toga da hrana koju iznosite pred goste bude savršena, uvek možete potražiti pomoć u organizaciji keteringa i profesionalci u tom poslu će učiniti da se desi magija.

U nastavku teksta smo pripremili za vas par ideja za serviranje hrane, za koje vam neće biti potrebno mnogo vremena, već samo malo kreativnosti i strpljenja.

Charcuterie – maštovito serviranje na drvenoj dasci

Charcuterie (šarkutri) je francuski naziv za umetnost organizovanja različitih suvomesnatih proizvoda, sireva, voća i grickalica na drvenoj dasci, odnosno pravljenje predjela koje je estetski, a i po ukusu – izuzetno. 

Veoma je popularna među gostima restorana i barova (pogotovo vinskih barova). 

Ne postoji jedinstveni način serviranja. Možete koristiti najrazličitije sastojke. 

Izbor daske

Za početak, potrebno je izabrati drvenu dasku na kojoj ćete izvesti svoju kreaciju. Oblik, izgled i veličinu daske izaberite imajući u vidu lične zamisli, ideje, preferencije, ali i priliku za koju je namenjena.

Na nju postavite malene činije u kojima će biti razni umaci ili pak masline, maslinovo ulje – koje će se savršeno uklopiti ako ga prelijete po sirevima. Činijice s orasima ili bademima su, takođe, poželjne.

Sirevi

Sirevi

Sledeća stavka jesu sirevi. Maksimalan broj sireva je četiri, i to ukoliko baš želite da očarate goste. 

Izaberite po jednu vrstu od sledećih sireva:

meki (mocarela, kamamber, kozji sir, bri)

polumeki (dimljena gauda, jarlsberg, plavi sir, gorgonzola)

polutvrdi (mančego, provolone, komte)

tvrdi (azijago, čedar, irski čedar, parmezan)

Sireve nemojte posluživati direktno iz frižidera. Neka malo odstoje na sobnoj temperaturi.

Grickalice

Nakon što ste rešili “mlečni aspekt”, dodajte dve ili maksimalno tri vrste krekera, slanih keksa ili nekih drugih grickalica. Umesto grickalica koje uglavnom idu u originalni šarkutri, dozvoljena zamena jesu razne vrste hlebova, ali važno je da isečeni komadi ne budu veći od veličine prosečnog bageta.

Meso

Ovo je deo koji je mnogima omiljen.

Pršuta i ljute salame poput kulena uvek su odličan izbor, ali dodajte i salamu s komadićima oraha ili peperoni. Iznenadite goste kvalitetnom mortadelom, koja sjajno ide uz italijanska bela vina.

Voće

Kad ste već pri kraju slaganja raskošne trpeze, vreme je za voće poput grožđa, smokava, jagoda, borovnica, malina ili pak zrna nara. 

Od sušenog voća možete koristiti mango, kajsiju, ananas, suvo grožđe… Ob.

Najvažnije je da ukus voća savršeno odgovara raznim vrstama sireva, tj. da ističe njihove ukuse, a ujedno i osvežava nepca.

Povrće

Ako imate malu dasku, povrće možete servirati van nje. A ako je veća, uklopite različite vrste povrća sa ostalim bojama i teksturama:

Možete dodati iseckani krastavac, šargarepu, celer, sušeni paradajz, pečenu papriku, ajvar i sve vrste turšije umesto voća, ili namaze od čvaraka ili slanine umesto pileće paštete, kao i džigernjaču i krvavicu umesto nekih salama.

Dodatna iznenađenja u vidu pite od praziluka ili kiša sa spanaćem dozvoljena su, ali se oni serviraju sa strane.

Pokušajte da rasporedite namirnice na način da na čitavoj površinii bude raznih boja, tekstura i veličina. Koristite male činije za serviranje ako želite da stvari budu idealno posložene. 

Kao što vidite, u ovoj igri pravila su vrlo fleksibilna, ali samo imajte na umu da ne iznesete baš sve što umete, jer dobro je znano da u većini slučajeva „manje je više”.

Bonus saveti pri kreiranju savršenog šarkutrija

Verovatno se pitate koliko namirnica treba da nabavite kako bi vaši gosti bili siti. 

Daske prosečne veličine mogu da “nahrane” jednu ili dve osobe, a one malo veće i do pet osoba. Naravno, sve zavisi od toga koliko je velika, koje vrste namirnica slažete na nju i na koji način .

Ako se pitate koja je prosečna veličina porcije, tako da ne preterate, evo opšteg pravila koje će vam poslužiti pri odlasku u kupovinu:

Šarkutri kao predjelo ili užina: 100 grama mesa i sira, šaka voća ili povrća (po osobi).

Šarkutri kao kao glavno jelo: duplo više nego u prethodnom slučaju: 200 grama mesa i sira sa šakom voća i povrća ili krekera (po osobi).

Naravno, skoro je nemoguće odrediti “u gram” koja količina hrane je potrebna, ali ćete, uz primenu ovih saveta, moći da olakšate sebi i pretpostavite koja količina je dovoljna. Takođe, za svaki slučaj je dobro imati viška hrane, jer kako naš narod kaže “Neće se baciti – sve i da ostane!”Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao i inspirisao vas da napravite svoj prvi charcuterie. Ne sumnjamo da ćete se zabaviti kreirajući ga, a što je najbolje – vaši gosti će sigurno biti oduševljeni. Dobar provod je uz kvalitetnu hranu zagarantovan. Srećno!

Back to Top