Osim kvalitetne usluge i poštovanja standarda u poslovanju, tajlandska kuhinja je sve više na ceni, pa se vrlo lako može dogoditi da se u izboru za najneobičnije restorane u 2019. godini nađe i neki od tajlandskih restorana. Neka od najukusnijih tajlandskih i drugih jela sa istoka nude se u Beogradu u bar desetak restorana.
Pomenućemo samo neka izvrsna jela sa Tajlanda koja sigurno možete poručiti u beogradskim restoranima, kao što su, na primer:
- Tom Yam, supa intenzivno kiselo ljute arome, sa jakim začinima (galangal, limunova trava) a postoji i ljuta verzija sa škampima.
- Tom ka Gai supa, pileća blago začinjena supa sa kokosovim mlekom, pečurkama, galangalom, limetom i limunovom travom.
- Supa od šargarepe sa đumbirom.
- Tapioka puding sa kokosovim mlekom i pireom od breskve i manga koji se služi umotan u palmino lišće.
- Pileća krlica na tajlandski način se prave tako što se mariniraju u soja sosu, čiliju, belom luku, medu i đumbiru.
Za neka jela potrebno je iskustvo
Tajlandska hrana se sada sprema u Evropi i naišla je na odličan prijem – toliko da bi iskusni turisti znali da iz jelovnika naruče barem jedno jelo iz svake vrste obroka, bez ikakve pomoći. Međutim, ne znači da se tajlandska kuhinja ovde završava.
Postoje neka jela koja su toliko čudna da ih ni sami Tajlanđani ne jedu često:
- Larb Dib: salata napravljena od mlevene, sirove govedine. Često sa puno krvi.
- Som Tam Pla Ra: varijacija mnogima omiljene salate od papaje s fermentisanom i neugodno smrdljivom ribom ili rakom.
- Khaaw Niaw Thu Rian: način spremanja poznatog smrdljivog duriana – smrdljivo voće zabranjeno u hotelima, taksijima i javnim autobusima. Jede se sa rižom i dodatkom slatkog kokosovog mleka.
- Yum Khai Maeng Daa: salata od jaja ili ikra mantis rakova koja se služi u ljusci od oklopa rakova.
Hrana jeste važna. Poštovanje starešinstva
Veoma je bitna i formalna prezentacija hrane, tj. predstavljanje i objašnjavanje “šta je ono što ćemo jesti i šta je na stolu”. To je bitan deo tajlandske kulture. Formalno predstavljanje hrane izuzetno je moderno i na to se baš troši dosta vremena i ideja, s bogato dizajniranim priborom za jelo i pratećim escajgom i posuđem.
Tajland se ne razlikuje od drugih azijskih zemalja; uzrast i socijalni status su zaista važni. Najstarija ili najviša osoba po rangu u porodici je ona koja obično organizuje večeru. Ta osoba bira svoje mesto pre svih ostalih i obično je osoba koja započinje obrok. Pričekajte njen signal pre nego započnete jelo, ili, ako nema signala, pričekajte da ta osoba prva počne da jede.

Restorani istočne kuhinje u Beogradu koje obavezno treba posetiti
Predlažemo vam par restorana istočnjačke kuhinje u Beogradu koji bi mogli da vam budu interesantni ako volite neobiča jela:
Thai fazon
Restoran postoji 10 godina i od svog otvaranja uspeli su da zadrže autentičnost tajlandskih ukusa. Ponosno ističu da dosta namirnica i sve začine nabavljaju direktno sa Tajlanda i da kod njih tim začinima dodaju lični pečat: “pretvarajući tajlandske specijalite u svojevrsnu fuziju izvorne thai kuhinje i savremenih evropskih ukusa”.
Na meniju su specijaliteti za vegetarijance, sportiste i ostale ljubitelje zdravog života jer su osnovne namirnice od kojih kombinuju obroke povrće i pirinač (brokoli, karfiol, šargarepa). U njima su svi vitamini i minerali koji su neophodni za normalan metabolizam. Pirinač spremaju posebno, ne mešaju ga sa ostalim sastojcima i on zadržava svoj prirodan izgled.
Oni koji su bili za odmor ili Novu godinu na Tajlandu dobro znaju da je za Tajlanđane pirinač ono što je za nas hleb, jedu ga uz svaki obrok sa supom, karijem, prženim povrćem… Vrše dostavu hrane, porudžbine razne vrste i veoma su profesionalni.
Sakura restoran u Beton hali
Sakura restoran je još jedno odlično mesto za sve koji vole ne samo tajlandske specijalitete već i indonežanske tempure, salate, supe. Ovde možete uživati u fritiranim lignjama sa togaraši začinom, svežim salatama sa pačetinom, u miso supi, brancinima sa ikrom od lososa i ponzu sosom.
Japanski restoran Marukoshi
Japanski restoran Marukoshi je mesto gde možete naručiti po skromnim cenama bilo koje jelo koje se sprema u ovoj dalekoj ostrvskoj zemlji. Probajte Ebi fry predjelo od gamborada (servirana sa domaćim tartar sosom i lisnatim povrćem), Edamame (mlada kuvana soja u ljusci) ili grilovanu mariniranu slaninu (tanko sečena slanina sa rukolom i prazilukom).

Tajlandska hrana i običaji za stolom
Kad god krene priča o tajlandskoj kuhinji, odmah nam sve postane neobično, čudno i nesvakidašnje. Zaista, koliko znamo o kuhinji Tajlanda? Donosimo vam neke zabavne činjenice o jelima, namirnicama i kulturi obedovanja koje stižu sa ovog predivnog mesta.
- Da je hrana prioritet za Tajlanđane svedoči činjenica da čim upoznate Tajlanđana, prvo što će vam reći je “Gin Khao Yung” (Da li ste već jeli?).
- Tajlandska kuhinja je vrlo popularna u zapadnom svetu. U stvari, dva tajlandska jela – Pad Thai (prženi rezanci) i Tom Yum Goong (supa od ljutih račića ili škampa) – dostupne su u svakom kutku sveta.
- Način na koji Tajlanđani spremaju hranu i obeduju u restoranima je takođe vrlo različit. Uopšteno govoreći, postoji određeni broj jela koji se stalno spremaju, kao i svuda, ali se neobično poštuje tradicionalni običaj ručavanja u društvu, tj. u okviru porodice. To je veoma bitna stvar. Zapravo, tajlandska kultura ishrane temelji se na osnovnom principu: sreću ne donosi ručavanje u samoći- svaki obrok se uvek deli i uživa u zajednici, u porodici posebno.
- Tajlandska kuhinja savršen je spoj četiri ukusa – slanog, slatkog, kiselog i začinjenog. Gotovo svako tajlandsko jelo spaja sva četiri ukusa. Tajlandska kuhinja bazira se na svežem voću i povrću (što je vrlo vidljivo kad se sprema kari ili deserti koji se služe sa voćem).
- Tajlandski doručak je vrlo zdrav i podrazumeva Joke (pirinčana kaša sa svinjetinom),
- Kai Jeeo (omlet) i Khao Mun Kai (piletina i riža). Ovo su najpopularnije varijante i kombinacije za doručak.
- Ceo svet zna za Pad Thai i Pad Mami (pržena testenina s govedinom i povrćem). Nedavna anketa pokazala je da su ova dva jela najpopularnija među deset najboljih tajlandskih jela koja su se najviše svidela strancima. Neka od ostalih su i Tom Yam Kung, Kaeng Khiao Wan Kai (zeleni kari).
- A ono što uglavnom začudi nas Evropljane je da Tajlanđani ne vole da jedu štapićima! Oni koriste viljušku i kašiku, baš kao i mi. Štapići za jelo koriste se samo kada se jedu rezanci. Hrana dolazi do stola već narezana na komadiće veličine zalogaja, a na stolu nema noževa. Uvek su na stolu i lepljivi komadi riže (obično se služe u korpici) i jedu se isključivo desnom rukom. Prstima se stisne mala kuglica riže i umoči se u umak ili sos koji se nalazi negde na stolu.
- Tajlandski deserti su jedinstveni jer su napravljeni od kokosa, kokosove kreme i rižinog brašna, dok se kreme od mleka, jaja ili pšeničnog brašna ne koriste.
Pre nego u Beogradu uđete u neki tajlandski restoran, trebalo bi znati
Mnoga jela su karakteristična za baš određeno područje i teško ih je pronaći van mesta njihovog porekla.
Tajlanđani gotovo nikada ne koriste rernu, zapravo uopšte nije „hit“ obrok u Tajlandu, skoro je nemoguće pronaći. Zato, u raznim varijantama, vole da mešaju razno povrće i uvek ga malo prodinstaju na tiganju (da povrće ostane krckavo, a da ima dosta sosa), pa prže povrće i meso. Naravno, rerne ćete naći tek ponegde, ipak su i to sredili – zbog velike potražnje turista – ali ako želite doživeti pravo tajlandsko iskustvo i okusiti prave tajlandske ukuse, držite se tradicionalno kuvane, dinstane, pržene hrane.
Bonton je izuzetno važan; uvek nastojte da poštujete običaje i navike vašeg domaćina.
Regionalne razlike? Postoje, kao i u svakoj zemlji. Postoje bogata jela koja su sveprisutna na Tajlandu: Pad thai, papaja salata, mango i lepljiva riža, zeleni kari, itd. Međutim, neka jela su strogo regionalna i gotovo ih je nemoguće pronaći na drugim mestima. Na primer, ako putujete na sever, naići ćete na Gaeng Hanglay (severni tajlandski kari) i verovatno će vam se jako dopasti, ali će ga biti teško pronaći na drugim mestima.
Na primer, u Chiang Maiju svi vole Hao Soi (supu sa širokim rižinim rezancima) ali ljudi iz drugih gradova i sela možda nikad nisu čuli za to.
Pivo sa kockama leda
Nešto što bi moglo zvučati kao bogohuljenje mnogima, užitak je mnogih Tajlanđana. Uobičajeno je da Tajlanđani dok sede u restoranu, piju pivo sa ledom u čaši. To je samo način borbe protiv brutalne vrućine. Obično se piju Chang, Leo ili Tiger sa ledom. Stranci zavole tu novu metodu uživanja u pivu.
Šećer se puno koristi
Tajlandska kuhinja je veliki i šareni mix, spomenuli smo da obožavaju kombinacije svih ukusa: začinjene, kisele, slane i, poslednje ali ne manje važne, slatke delicije. Mnoga tajlandska jela, pa i ona koja ne biste očekivali, imaju u sebi šećer. Od zelene salate od papaje, prilično je uobičajeno dodati nekoliko kašika šećera tokom pripreme.
Čili nije u svakom jelu
Pikantnu hranu lako je pronaći, a moglo bi se pomisliti da je i nemoguće izbeći je. To, naravno, nije istina. Dok mnoga jela u sebi imaju dosta začina, mnoga druga ih ne sadrže. Pikantna jela se obično posebno navode u jelovniku, konobari će vas uvek pitati da li vam se sviđa pikantna hrana. Dakle, ako ne volite začinjenu hranu, ne brinite! I dalje ćete moći savršeno da uživate u tajlandskoj hrani.
I šta još?
U vreme ovih letnjih, ali promenljivih dana, pogledajte prognozu za Beograd po satima, napravite prelepu šetnju do nekog od restorana koji smo predložili! A ukoliko vreme bude loše, neka vas to ne sprečava, jer uz pomoć našeg vodiča za saobraćaj u Beogradu, biće vam lakše da stignete na bilo koje mesto.