Istorija ženskog donjeg veša – od praistorije do danas

Istorija ženskog donjeg veša – od praistorije do danas

Ženski donji veš je danas asocijacija za komfor, intimu i estetiku, a da li ste znali da je ovaj komad tkanine nekada imao religijsku funkciju i da je postojao period kada su ga nosili isključivo muškarci?

Ne brinite, sada će saznati nešto više o tome.

Od lanenih i prozračnih materijala tokom drevnog Egipta, pa sve do svilenih modela opšivenih čipkom u buticima, možemo primetiti da je donje rublje prošlo kroz nekoliko etapa tokom istorije.

S tim na umu, u produžetku teksta saznajte kako su nekada izgledali brushalteri, gaćice i drugi komadi donjeg veša!

Preteča ženskog donjeg veša – povratak u praistoriju

Pamučne ženske gaćice su naš svakodnevni izbor, brazilijana model je rezervisan za one dana kada nam je potrebno više samopuzdanja, a tange su za specijalne prilike. 

Naravno, u dalekoj prošlosti ovi pojmovi nisu bili poznati.

Istorijski podaci sugerišu da je preteča donjeg veša zapravo bila “pokrivač” za genitalije – ovu tkaninu obmotanu oko struka su nosili pećinski muškarci i žene još oko 5000 godina pre nove ere.

Tada je ona isključivo služila za zaštitu tela od hladnoće.

Tokom perioda antičke Grčke, starog Rima i drevnog Egipta, donji veš počinje da se nosi iz drugih razloga. U Grčkoj su žene nosile donje rublje pod nazivom “tunica” (tunika) i “strophium” (strofijum – grudnjak poput široke trake), kako bi naglasile tadašnju idealnu žensku figuru – male grudi i velike kukove. Rimljani su modu preuzeli od Grka.

U drevnom Egiptu, žene niže klase su retko nosile donji veš. Najčešći odevni predmet bilo koje klase je “klasiris” – jednostavna lanena tunika koja se mogla nositi samostalno ili kao donje rublje.

Donji veš

Srednji vek – koliko je tada ženski donji veš bio popularan?

Verovali ili ne, u ovom periodu je donji veš bio više rezervisan za muški rod.

Iako se danas ženski veš smatra personifikacijom nežnosti i sofisticiranosti, prvi oblik modernijeg donjeg veša je viđen na muškarcima.

Naime, tokom srednjeg veka su muškarci nosili veš koji oblikom podseća na bokserice – razlika je u tome što je tadašnji kroj bio duži i širi, ali i labaviji u struku (iako je bio pričvršćen elastičnim materijalima).

Tokom renesanse, žene su nosile slične modele kada bi jahale konja, kako bi sprečile da se bilo šta neprimereno vidi ukoliko padnu. Takođe, nosile su ih tokom zimskog perioda usled hladnoće.

Međutim, trudile su se da nošenje svedu na minimum jer je vladalo mišljenje da je ovaj komad garderobe zapravo neprikladan i ne priliči jednoj dami.

Za spavanje su postojali posebni komadi odeće, ali intimni delovi i u ovom slučaju uglavnom nisu bili zaštićeni. Žene iz siromašnog sloja stanovništva imale su još veći problem da se zaštite, te su nosile odeću od grubih i nekvalitetnih materijala i borile se da održe osnovnu higijenu. 

16. vek i njeno visočanstvo “korset”

Korset je zaista jedan od najpoznatijih komada odeće, a kada ga posmatramo iz ugla savremenog čoveka, možemo reći da je prilično kontraverzan. 

Korseti su bili gotovo osnovni komadi garderobe za žene. Koristili su se kako bi se postigla čuvena figura peščanog sata, podigle grudi, a stomak učinio ravnim. Dok su spolja izgledale perfektno, ženama su korseti ispod garderobe stvarali ogromne probleme. 

U davnom 16. veku, ali i vekovima nakon toga, na estetiku i spoljašnji izgled se itekako mislilo, dok gaćice i dalje nisu postale osnovni komadi donjeg veša. 

Ženski veš na žici

19. vek i prvi modeli ženskog donjeg veša

Podaci pokazuju da su se ženske gaćice pojavile tek ranih 1800-ih godina, međutim krojem i dezenom nisu podsećale na današnje modele. Mnogi kažu da se danas kaže “par gaća” baš zbog ovih komada odeće. 

Ali kako je izgledao prvi model ženskog donjeg veša?

Prva verzija ženskog donjeg rublja je podsećala zapravo na ženske pantalone – imala je dve odvojene nogavice koje se spajaju na struku i vezuju oko skočnih zglobova. 

Prvi primerci su se odlikovali jednostavnim krojem i jednobojnim dezenom, a nešto kasnije se kvalitet podigao i dodali su se ukrasni detalji poput nabora, opšivene čipke, trakica, mašnica i slično.

Žene su mogle da uživaju u komforu i osećaju se udobno u svojoj garderobi i ujedno zaštićeno, ali ipak, pred svojim muževima nisu nosile ove komade garderobe jer su bili sramotni za to doba. 

Zapravo, muškarci ne bi trebalo da vide bilo koji komad ženskog donjeg veša. Ovakav donji veš uglavnom je imao otvore između nogu za lakši odlazak do toaleta, da bi se kasnije razvila garderoba kao pantalone – dugačke, šire i komforne, a nosile su se ispod suknje i haljine. 

20. vek i začetak modernog ženskog donjeg veša

Novi vek je uveo i nove trendove, te ženski veš nije više imao ulogu da promeni žensku figuru, već da pomogne nežnijem polu da prihvati i istakne svoje obline.

Ovde se akcenat stavlja i na komforu i na estetici, a poznati modni dizajneri, poput Koko Šanel i Kristijana Diora, kreiraju i prve brendirane linije ženskog donjeg veša.

Tokom sredine veka dolazi do modne revolucije, i žene počinju da nose kupaće kostime, tačnije famozne ženske bikinije!

21. vek i personalizovani donji veš

Kao što ste mogli da zaključite, žene tokom istorije nisu imale mnogo izbora prilikom odabira donjeg veša, sve do početka modernog doba.

Ipak, danas su mogućnosti brojne. Šetajući gradom možete da naiđete na prodavnice donjeg veša koje pružaju najrazličitije dezene, krojeve i modele, a možete čak i personalizovati sopstveni komad i tako ga učiniti autentičnim. 

Ženski donji veš treba da odiše kvalitetom i unikatnošću, a prirodni materijali poput pamuka i svile vam garantuju maksimalnu udobnost tokom celodnevnog nošenja.

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno zanimljivih činjenica o donjem vešu – Za još zanimljivih tekstova pratite naš portal!

Back to Top