Izaberite najbolja ulja iz prirode koja će vam pomoći u prevenciji i lečenju različitih bolesti

Izaberite najbolja ulja iz prirode koja će vam pomoći u prevenciji i lečenju različitih bolesti

Svedoci smo sve češće pojave bakterijske rezistencije na komercijalne antibiotike, zbog čega se javila potreba za pronalaženjem efikasnih, alternativnih načina lečenja. To je dovelo do brojnih istraživanja sprovedenih od strane naučne javnosti, a predmet ovih istraživanja su i različite vrste ulja i njihov značaj u prevenciji i lečenju različitih vrsta bolesti. Mi vam predstavljamo neka od najzdravijih ulja i njihove blagodeti. 

Ulje žalfije krije brojne zdravstvene benete

Žalfija je višegodišnji zimzeleni polužbun sa odrvenelom osnovom mekih, srebrnozelenih listova i cvetova plavozelene boje. Ulje žalfije se dobija iz lista biljke i ima antibakterijsko, antigljivično, antiseptično i antioksidantno dejstvo zbog koga ima veliki zdravstveni značaj.

Ulje žalfije se može koristiti za spoljnu upotrebu i ima široku primenu, kako u lečenju tako i u prevenciji: kod zarastanja rana i uklanjanja ožiljaka, strija i modrica; infekcija gornjih disajnih puteva, infekcija sluzokoža usne duplje i desni, lečenja peruti i suve kože glave. Kada je reč o unutrašnjoj primeni, ovo ulje se koristi kao sastojak dijetetskih suplemenata koji se primenjuju za stimulisanja apetita i poboljšanja varenja, lečenja gastrointestinalnih tegoba, željenog smanjenja produkcije mleka i prekida dojenja, lečenja anksioznosti i lakših oblika depresije.

Brojne blagodeti ulja od lavande

Lavanda je biljka koja se koristi godinama u nazad o čemu svedoči i legenda po kojoj je Kleopatra, zahvaljujući mirisu ove biljke, uspela da zavede Cezara i Marka Antonija. Lavanda je biljka ljubičasto-plave boje čije je ulje snažni antioksidant i antiseptik

Ono po čemu su lavandina ulja prepoznatljiva jeste njihov umirijući miris koji predstavlja snažnog saveznika u borbi protiv nesanice i anksioznosti. Umirujuće dejstvo ulja lavande je prepoznato i kada je reč o koži, pa se ulje lavande koristi kod lečenja i kao prevencija kod različitih vrsta iritacija na koži, ekcema ili drugih pojava na koži. Ulje lavande je jedno od retkih koje se može naneti na kožu bez straha da ćete imati neke negativne posledice. 

Ulje lavande je nezaobilazno pri terapijama lečenja akni i ekcema. Ima sposobnost da prodire duboko u kožu, čisti, sprečava zapaljenske procese i na taj način umiruje kožu koja polako vraća svoj prvobitni sjaj.

Ulje divljeg origana – najjači prirodni antioksidant

Etarsko ulje divljeg origana je bogato karvakrolom, aktivnim sastojkom koji deluje protiv bakterija i virusa koje imaju tendenciju da prouzrokuju razne infekcije u ljudskom telu. Ulje divljeg origana je prirodni antiseptik i antibiotik koji predstavlja pravog saveznika u ojačavanju vašeg imunog sistema na prirodan način i u borbi sa različitim infekcijama. Ovo ulje se pokazalo kao veoma uspešno u prevenciji i lečenju različitih bolesti izazvanih štetnim mikroorganizama poput Ešerihija koli, Kandida, Stafilokoke, Streptokoke, Zlatna Stafilokoka, Salmonela, Šigela, Preoteus Mirabilis.

Ulje divljeg origana predstavlja jak antioksidant, po nekima snažniji od zelenog čaja, belog luka ili limuna. Zbog takvog dejstva, ovo ulje jača vaš respiratorni sistem i poboljšava rad vaših probavnih organa. Takođe, ulje divljeg blagotvorno deluje u lečenju upornih povreda i rana na koži koje teško zarastaju, opekotina, reumatskih bolova. Zbog svojih brojnih blagodeti ulje divljeg origana se sve češće koristi u farmakologiji.

Back to Top