Jezero Ada Ciganlija – omiljeno mesto mnogih Beograđana

Jezero Ada Ciganlija – omiljeno mesto mnogih Beograđana

Ada Ciganlija Beograd čini sasvim posebnim gradom! Ovo veštačko jezero nalazi se na svega petnaestak minuta od samog centra grada (4 km), a predstavlja prirodnu rekreacionu oazu. Ada Ciganlija najpopularnija je leti kada je posećuje ogroman broj građana i turista. Jezero Ada se u vrelim letnjim danima najčešće koristi kao kupalište, pa je kolokvijalno nazvana i more Beograda.

Ipak, jezero Ada Ciganlija je mnogo više od kupališta – ovo je oaza za mnoge rekreativne aktivnosti, ali i mesto koje nudi mnoštvo najrazličitijih aktivnosti, kafića na samoj plaži od kojih se mnogi u večernjim satima pretvaraju u noćne klubove, kao i druge zanimljive objekte. Kako bismo dočarali raznovrsnost sadržaja Ade Ciganlije, u nastavku teksta navešćemo mnogobrojne sadržaje, aktivnosti i rekreacije koje ovo rečno jezero nudi!

Zašto Ada Ciganlija nosi naziv more Beograda?

Svi koji žive u Beogradu barem su jednom posetili Adu, a verovatno se u njoj i okupali! Visoke temperature koje su tokom leta zastupljene u ovom gradu najlakše se rashlade i olakšaju odlaskom na neki od gradskih bazena, ali i na Adu Ciganliju.

Na poznatom kupalištu Ada Ciganlija plaža se prostire na 6 km. Topla voda ovog rečnog jezera, sređena plaža i mnogobrojni kafići na Adi u kojima možete uživati i rashladiti se omiljenim pićem – Adu čine odličnom, gradskom letnjom oazom. Visoko opremljena spasilačka služba preko leta obezbeđuje Adu i čini je jednim od najbezbednijih kupališta Evrope.

Ljubavni par na Adi

Sport i rekreacija na Adi

Ada Ciganlija puna je mnogobrojnih mogućnosti za rekreaciju i sport. Dok je kupanje na Adi rezervisano za leto, sportske aktivnosti i rekreacija ovde se mogu praktikovati i tokom drugih godišnjih doba.

Biciklistička staza duga je čak 11km

Biciklistička staza na Adi najpoznatija je kada je reč o rekreaciji na Adi. Ona je duga oko 11km, a tokom proleća i leta uvek je puna onih koji obožavaju . Iznajmljivanje bicikala Ada pretvara u vrlo lak zadatak s obzirom na lakoću pronalaska bicikl centara na ovom rečnom ostrvu – jedan se nalazi na novobeogradskoj strani Ade, a drugi na makiškoj strani, kod velikog parkinga.

Roleri Ada – omiljena zabava svim generacijama

Takođe, renta rolera, kao i servis za rolere na Adi lako su pronalazivi. Biciklističku stazu mnogi koriste upravo za vožnju rolera, pa se često susreću sa nešto bržim biciklistima tokom vožnje, ali na stazi na Adi ima dovoljno mesta za sve!

Najsavremeniji trim park i staza

Trim parkovi i staze pružaju odličnu i sasvim besplatnu sportsku rekreaciju svima koji uživaju u zanimljivom i dinamičnom treningu na otvorenom. Trim park na Adi prostire se na oko 1200 m².

Ovaj trim park jedan je od najmodernijih u Srbiji, a raspolaže sa oko 25 sprava koje se mogu koristiti za vežbanje najrazličitijih mišića. Trim park okružen je jasenovom šumom i trim stazom. Podloga vežbališta i trim staze je od mlevenog granja, a ovakva podloga poznata je po pozitivnom uticaju na zglobove.

Trim staza je vrlo lepo uređena, ima oko 1 km, a pogodna je za hodanje i trčanje. Trim staza smeštena je iza igrališta za mali fudbal, oko 200 metara od kružnog toka na Adi, u neposrednoj blizini trrim parka. Ako tražite savršeno mesto za rekreaciju i vežbanje na svežem vazduhu – upravo ste ga pronašli!

Sportski tereni na Adi Ciganliji

Na Adi se možete i ozbiljnije baviti sportskim aktivnostima i trenirati sportove! Ada Ciganlija u svom sklopu ima sportske terene i klubove koji se njima služe. Sportovi za koje postoje odlični uslovi za igranje i treniranje na Adi su: fudbal, košarka, odbojka, tenis, badminton, kajak, veslanje, bejzbol, ragbi, golf, biciklizam, roleri i sportski ribolov.

Ada Ciganlija kafići i restorani po svačijem ukusu

Na Adi postoji ogromna ponuda kafića u kojima se preko dana možete osvežiti pićem, sakriti u hlad, ili sunčati na nekoj od njihovih ležaljki. Veliki broj ovih kafića uveče se, tokom sezone, pretvara u noćni klub. Većina ovih kafića i klubova smeštena je duž cele makiške strane Ade. Tako je Ada odličan izbor i za ljubitelje noćnog života, kao i za sve koji obožavaju da letnje noći provode pored vode.

Ada Ciganlija restorani – veliki izbor za svačiji ukus

Restorani na Adi vrlo su raznovrsni, mada njih ima manje nego kafića. Od restorana koji nude jednostavni roštilj, pa do onih nešto elegantnijih u kojima se često organizuju i svečane proslave – Ada raspolaže svime!

Ljubitelji adrenalinskih avantura obožavaju Adu

Velika ponuda zanimljivih pustolovina i rekreacija na Adi čini je savršenom lokacijom za ljubitelje adrenalinskih avantura i rekreacija. Najpoznatija ponuda adrenalinskog doživljaja na Adi svakako je bandži džamp visine 55m – jedan od najvećih na svetu.

Avantura park takođe je smešten na Adi, a jedini je park ovakvog tipa u Srbiji. Ovaj zabavni park zapravo je poligon, pun raznovrsnih sadržaja u kojima će uživati posetioci svih uzrasta! Od prepreka na drveću, visećih mostova, pa do igara memorije i vežbanja orijentacije – u ovom avantura parku sigurno ćete uživati.

Pejntbol i laser tag takođe se mogu igrati na Adi, a vrlo su popularan izbor kada je reč o tim bildingu i ostalim timskim igrama. Akva ski na Adi takođe je popularan, a ova rekreacija odlična je za vežbanje mnogih mišića u telu.

Na Adi postoje i druge opcije za zanimljive avanture i rekreativne aktivnosti: veštačka stena za sportsko penjanje, ronjenje, skimboarding, gumeni kajak, stand up paddling, gumeni kajak i bicikle na vodi!

Zašto deca vole Adu Ciganliju

Ada Ciganlija je odličan izbor i za piknik, a i deca će na Adi takođe uživati! Za njih su napravljena mnoga igrališta i zanimljivi sadržaji. Vožnjom vozićem oko Ade najbolje ćete je celu upoznati, s obzirom na to da vozić pravi ceo krug šetalištem, a sa njega možete sići na kojoj god od 18 stanica želite! Deci je vozić posebno zanimljiv.

Mnoga deca upravo su na Adi prvi put boravila na plaži, a neka i proplivala. Dug i plitak ulaz u Adu odličan je za učenje dece prvim plivačkim podvizima. Sem toga, kokice koje deca obožavaju, kao i frižideri sa sladoledom nalaze se na svakom koraku, pa će i ovo dodatno ulepšati njihov boravak na plaži, dok će im vožnja pedalinom biti posebno interesantna!

Ada u Beogradu se i dalje razvija, u planu za njenu budućnost su zanimljivi projekti, među kojima je Ada Mall najpoznatiji. Svake godine na ovom jezeru videćete nove ponude sadržaja i aktivnosti. Obavezno posetite i park nauke, pa iskoristite maksimum od Ade Ciganlije, koja je definitivno mnogo više od jezera!

Back to Top