Kakav može biti kašalj kod dece i kako se leči?

Kakav može biti kašalj kod dece i kako se leči?

Većina virusa i infekcija koje napadaju respiratorni sistem kod dece izazivaju slivanje sekreta iz nosa, upaljeno grlo, neretko povišenu telesnu temperaturu, ali i kašalj. Kašalj predstavlja refleksnu radnju koja nastaje kao uzrok nadraživanja dušnika i samih pluća. Najčešće se kašalj kod dece javlja kao rezultat infekcije ili alergije, posebno u periodima kada su infekcije i alergeni veoma aktivni i prisutni.

Od samih karakteristika kašlja zavisi i šta je njegov uzročnik, pa se tako on deli na dve vrste. Njegovo lečenje uglavnom prate određene medikamentske terapije, čajevi, ali kašalj uvek zahteva da se dete odvede kod lekara na pregled kako bi se ustanovilo šta ga je izazvalo.

Koje vrste kašlja postoje?

Dve su osnovne vrste, suvi i vlažni kašalj, a između njih se mogu javiti brojne varijante. Međutim, važno je već pri početku pregleda odrediti tip kašlja, jer se tako lakše dolazi do uzročnika. Suv kašalj produkt je oštećene sluzokože, zbog čega nastaje nadražaj koji stvara nagon za kašljanjem. Taj kašalj se drugačije naziva neproduktivan, jer ništa ne izbacuje kada se dete zakašlje. U najvećem broju slučajeva on nije pokazatelj ničega ozbiljnijeg, već neke infekcije koja se brzo leči ili alergije koja zahteva korišćenje antihistaminika.

Vlažni ili produktivni kasalj kod dece prati izbacivanje sekreta. To je uglavnom sekret koji se nakupi u plućima, tačnije bronhijama, koji se kašljem izbacuje. Nekada može da dođe do toga da je kašalj naočigled vlažan i neproduktivan, ali se roditelji u proceni prevare jer dete izbacuje sekret koji se spušta iz nosa i zaustavlja u dušniku ili samom grlu. Vlažan kašalj kod dece najčešće ukazuje na bronhitis, a retko i na upalu pluća.

Osim kašlja, ostali simptomi ukazuju na to šta se u organizmu dešava, kao što je povišena telesna temperatura, malaksalost i slabost, te drugi simptomi koji prate uobičajeno probleme sa respiratornim sistemom.

Kako se kašalj kod dece leči?

Najvažnije je ne fokusirati se na sam kašalj, jer lečenje ne polazi od njega, već od pronalaženja uzročnika i njegovog lečenja. Naravno, pri samo početku i kod kuće, topli napici, čajevi, toplo mleko, olakšaće detetu funkcionisanje i smanjiće jačinu kašlja. Ovo posebno pomaže manjoj deci koja ne umeju da izbace sekret, pa je kašalj praćen bolom ili povraćanjem. Zato je važno obratiti se odabranom pedijatru zbog pregleda i dobijanja adekvatne terapija.  

Svakako postoje lekovi koji umiruju kašalj, tu su antitusici, kao i sirupi na biljnoj bazi. Njihovo dejstvo je takvo da umiruju kašalj, pomažu detetu da lakše spava, funkcioniše u toku dana, ali oni ne mogu da eliminišu kašalj, jer ne leče ono što ga pokreće. Nekada se dogodi da dete ima suvi kašalj koji prolazi, jer ni uzročnik ne traje dugo, brzo se izleči uz čajeve. Međutim, kada se uz kašalj javi i onaj svirajući zvuk, otežano i ubrzano disanje, kada se javi povišena temperatura, ukoliko dete dosta povraća nakon kašlja, kada je dosta pospano i nezainteresovano, onda je veoma važno da se što pre odvede na pregled kako se ne bi dogodilo da infekcija napravi progres i stvori ozbiljnije oboljenje.

Back to Top