Kako da Beograđani imaju niže troškove grejanja ove zime?

Kako da Beograđani imaju niže troškove grejanja ove zime?

Beograd kao naša predstonica donosi brojne prednosti svojim stanovnicima, ali i više troškove života nego u unutrašnjosti naše zemlje.

Jedan od najvećih izdataka svake zime jesu troškovi za grejanje, a pošto u stanovima ne postoji mogućnost promene vrste energenata za grejanje, kao opcija ostaje samo podizanje energetske efikasnosti zgrada i ulaganje u nju.

Šta je energetska efikasnost jedne zgrade?

Energetska efikasnost je nešto što može smanjiti troškove grejanja za trećinu, ali i doneti prijatnu temperaturu u prostoru koliko god da je napolju toplo.

Svi Beograđani koji žive u starogradnji treba da razmisle o potpunom unapređenju prostora koji će održavati unutrašnju temperaturu i neće dozvoliti da se meša sa spoljašnjom.

Zgrade koje su novije gradnje su u obavezi da poseduju energetski pasoš koji sadrži klasifikaciju o energetskim učincima i upotrebnu dozvolu dobijaju samo oni koji ispune standarde. To znači da se aktivno radi na unapređenju energetske efikasnosti koja globalno donosi manje zagađenje sagorevanjem energenata koje odlazi u atmosferu i omogućava da se stvore topliji prostori uz manje troškova i izdataka.

Šta je na raspolaganju Beograđanima koji žive u stanovima?

Život u stanu je specifičan jer mnoge odluke zavise od slaganja svih stanara pa je nekada teško postignuti konsenzus.

Za potpunu energetsku efikasnost je potrebna fasadna izolacija, energetski efikasna stolarija i izolacija tavanskog prostora za najviše stanove.

Jasno je da se fasadna izolacija može postaviti samo ako se svi stanari slože i ulože što nije mala investicija. Ipak, ako razmišljate o ovakvom udruživanju predlažemo da posetite neku od renomiranih firmi koje se bave postavljanjem fasadne izolacije i da od njih dobijete statistiku – cene i brojke uštede pa će stanari imati crno-na belo kako izgleda ušteda i šta ih očekuje.

Za razliku od izolacije na fasadi, energetski efikasna stolarija se može stavljati individualno i unaprediće energetsku efikasnost tako što će toplotne gubitke smanjiti za 1/3, ali ne samo to. U Beograd je velika buka, a kada postavite ove modele u vašem stanu će vladati mir i smanjena buka, bez ikakvih ometanja sa spoljne strane. Razmislite i o postavljanju roletni da bi dobili najbolju izolaciju.

ALU stolarija je najskuplja, ali tankim ramovima nosi velike staklene površine. Iste, vrhunske energetske uštede ima i PVC stolarija sa nešto širim ramovima, ali kao mnogo povoljnija varijanta. Razmislite šta vam odgovara i nabavite nove prozore i videćete razliku.

I za kraj, ili se dogovorite sa svim vlasnicima za podelu troškova ili sami uradite izolaciju potkrovlja ili krova ako se vaš stan nalazi na poslednjem spratu. I ovo je važan činilac za veće energetske uštede i bolju izolaciju.

Zima nam je bliže nego što mislimo. Iako Beograd ima najveći broj firmi za podizanje energetske efikasnosti ima i najviše stanovnika pa na vreme dogovorite izvođenje radova. Na taj način sačekajte prve mrazove u dosta toplijem prostoru koji će isplatiti uloženo kroz niže troškove za grejanje koji će minimum 4 decenije imati svoj pun efekat.Energetska efikasnost je deo sistema uštede energije i promoviše se i kroz povoljne kredite pa se obratite banci i pod povoljnim uslovima rešite pitanje izolacije svog stana. On automatski više vredi pa je to ulaganje koje će se isplatiti u budućnosti.

Back to Top