Kako da izdate stan u Beogradu?

Kako da izdate stan u Beogradu?

Ako želite da izdate stan u Beogradu – imate sreće, jer nikad nije bio bolji trenutak za tako nešto! U Beogradu se stanovi nikad nisu više tražili, naročito oni za izdavanje. 

No, biti stanodavac može biti izazov, posebno kada počinjete. Od pronalaženja i pregleda zakupaca, kreiranja i poštovanja ugovora o zakupu i prikupljanja kirije, svaki proces je izazovan, a mi ćemo vam pomoći i provesti vas kroz sve važne zadatke stanodavca.

Pripremite sve što vam može zatrebati za izdavanje 

Prvo što treba da uradite je da prikupite što više informacija o stanu, što je neophodno ako želite da ga izdate. Pređite prvo kroz sve dokumente, da li je uknjižen, koliko tačno kvadrata ima i sl. Na sva ova pitanja pre izdavanja treba da imate odgovor.

Prvo, zato što će vam to pomoći da napravite sjajnu reklamu, društvene mreže i oglase. Drugo, to će vam osigurati da je sve po zakonu i moći ćete mirno da potpišete Ugovor o zakupu.

Odaberite pouzdanu agenciju za izdavanje nekretnina 

Odabir kvalitetne i pouzdane agencije za nekretnine je zaista pola posla! Postavljanje oglasa za stan je lako kada ste u sigurnim rukama. Sve što je potrebno jeste da pronađete agenciju koja nudi uslugu fotografisanja i snimanja stana, kao i skeniranja celog enterijera, koji jasno prikazuje raspored prostorija i sve što može biti značajno za potencijalnog rentijera stana. 

Osim što ćete u ovako kvalitetnoj agenciji dobiti priliku da oglasite stan, moći ćete i da se oslonite na njih po pitanju uštede vremena, jer će svu komunikaciju obavljati umesto vas. Dobri agenti znaju da je u njihovom interesu da nekretninu i izdaju, i to im je na umu sve vreme procesa, pa možete da budete sigurni da će dati svoj maksimum da izdaju vaš stan, prezentujući sve njegove prednosti. 

Marketing stana za izdavanje možete da obavite i samostalno

Šta staviti u oglas?

U svom oglasu treba da navedete sledeće informacije:

  • Lokacija: Deo Beograda u kome se nalazi – opština, komšiluk, itd.

Ako želite, možete naznačiti da li se nalazi u poslovnoj zoni, važnom trgu, tržnom centru ili čak u blizini zelenila. To će biti samo bonus u smislu njegove vrednosti.

  • Karakteristike nekretnine: njena stambena površina u m², da li je namešten ili nenamešten, broj spavaćih soba i kupatila po potrebi, da li ima balkon, da li ima klimu (jaka prodajna tačka ako je na toplom mestu !),…
  • Cena zakupnine: takođe navedite da li su računi uključeni ili ne.

dostupnost: datumi ili period (ako se radi o sezonskom iznajmljivanju) kada je stan slobodan.

  • Vaše kontakt podatke: vaš broj telefona i/ili vašu e-mail adresu.
  • fotografije: poslednje, ali ne manje važno! Moraju biti fotografije dobrog kvaliteta. Uverite se da su roletne, roletne ili zavese širom otvorene kako biste imali najbolje osvetljenje i kako bi vaš stan bio što atraktivniji!
Ključevi od stana

Odredite pravu cenu zakupa 

Da biste postavili pravu cenu zakupnine, preporučujemo da istražite svoje tržište da biste saznali koja je fer cena zakupa na tržištu u vašoj oblasti. 

Određivanje cene zakupa po ceni zakupnine koja ima smisla na vašoj lokaciji može značiti razliku između slobodnih mesta i privlačenja dobrih zakupaca tako da možete brzo iznajmiti svoju nekretninu. Takođe možete da koristite onlajn aplikacije kao što je Rentometar da biste lakše odredili cene iznajmljivanja.

Dok postavljate cenu zakupnine, treba da imate na umu kako to utiče na vaše finansije. Na kraju krajeva, plaćanja zakupnine su vaš glavni izvor prihoda od vaše imovine za iznajmljivanje. 

Da biste uporedili svoj prihod od zakupa sa vašim troškovima zakupa, trebalo bi da navedete svoje fiksne i procenjene troškove. Fiksni troškovi su vaša isplata hipoteke, porezi na imovinu, naknada za osiguranje i naknade za HOA. Vaši varijabilni troškovi su komunalije, popravke i poboljšanja imovine. Upoređujući prihode sa troškovima, lakše je videti kako cena zakupa utiče na vaš mesečni prihod.

Nema smisla postavljati pravu cenu ako imate stanare koji ne plaćaju na vreme, zbog čega je sledeći savet ključan.

Obavite temeljne intervjue sa kandidatima

Glavni cilj intervjuisanja potencijalnih stanara je da pomognete u pronalaženju kvalitetnih zakupaca koji će na vreme plaćati kiriju za stan i brinuti o vašoj imovini kao o svojoj. Da biste izabrali odgovorne zakupce, važno je da filtrirate dobre potencijalne zakupce iz brda aplikacija koje biste mogli da dobijete.

Trebalo bi da tražite zakupca koji može da plati u potpunosti svakog meseca, nema problematičnu istoriju i ima dobre osobine za iznajmljivanje.

Zadržite dobre stanare

Nakon što ste proveli vreme tražeći stanare, intervjuisaći ih i potpisujući ugovor o zakupu, ne želite da sav taj trud propadne. Neprestano ponavljanje ovog procesa može biti iscrpljujuće, tako da je najbolji način da sačuvate svoje vreme i novac da zadržite dobre stanare.

Ako imate zakupca koji plaća zakup na vreme i dobro brine o vašoj imovini, onda bi trebalo da tražite od njega ili nje da obnovi ugovor o zakupu oko 90 dana pre nego što istekne. Obnavljanje će vam pomoći da izbegnete slobodno mesto i uštedite vreme tako što nećete morati da tražite nove stanare.

Srećno!

Back to Top