Kako da ne dođe do povrede na treningu?

Kako da ne dođe do povrede na treningu?

Mnogi ljudi se aktivno bave treniranjem ili nekim vidom rekreativnih aktivnosti. Oni koji to čine već neko vreme, sigurno su upućeni u to na koji način se radi priprema za trening.

Kod njih se povrede javljaju izuzetno retko. Međutim, oni koji tek ulaze u priču svakodnevnih treninga najčešće ne znaju ništa o tome, pa je moguće da dođe i do nekih povreda.

Različiti nivoi pripreme za trening

Kada govorimo o kvalitetnoj pripremi za trening, ona podrazumeva mentalnu, fizičku i tehničku pripremu. 

Mentalna veoma očigledno podrazumeva fizički odmor uz praktikovanje zabavnih i društvenih aktivnosti po izboru. To pre svega podrazumeva aktivnosti koje vas čine srećnim – možete slušati muziku, gledati filmove, čitati neku dobru knjigu, družiti se sa prijateljima i ljudima koje volite.

Svaki trenutak proveden na ovaj način će vam se višestruko isplatiti kada budete na treningu. Naravno, ipak gledajte da se previše ne ulenjite, jer biste tako napravili kontraefekat. Dakle, period odmora i opuštanja treba da bude samo onoliki koliko vam je potrebno da povratite fizičku snagu i da se spremite za naredni trening. 

Fizička priprema je mnogo bitnija od mentalne i ona iziskuje dosta truda. Ona je takođe i veoma važna, jer ako je ne sprovedete kako treba može doći do neke povrede, ili u najboljem slučaju do upale mišića. Ako se to desi preferirajte prirodne lekove za bolove u mišićima nogu i ruku, jer vam je u većini slučajeva potrebno samo nešto što će da ublaži bol i ubrza oporavak mišića. O fizičkoj pripremi ćemo detaljnije govoriti u nastavku teksta. 

Tehnička priprema je nešto što najviše ima veze sa opremom koju ćete koristiti na treningu. Ona podrazumeva nabavku i podešavanje sportske opreme, u zavisnosti od sporta, tj. od fizičke aktivnosti kojom ćete se baviti. Tu poseban akcenat treba staviti na obuću i odeću, jer nije svejedno šta ćete nositi u toku treninga. Kada je reč o patikama, one se značajno razlikuju po sportovima.

U košarci, tj. na basketu se koriste poluduboke patike koje štite članke, dok se recimo kod trčanja koriste plitke i lagane patike. Isto važi i za odeću. Prema tome, nije svejedno šta ćete nositi, a nikako ne bi bilo dobro da koristite ono što vam je pri ruci, čak i ako smatrate da je dovoljno kvalitetno za trening. Informišite se i vidite šta vam je tačno potrebno od opreme, pa ako treba kupite nove patike ili odeću, jer ćete se tako osigurati da ne dođe do neke povrede zbog korišćenja neadekvatne opreme. Takođe razmotrite opciju nabavke znojnica i štitnika, itd. 

Što se tiče gedžeta, tu se pre svega misli na upotrebu mobilnih uređaja, pre svega telefona, satova i fitnes narukvica. Sve ovo može da bude od velike koristi, pogotovo ako uređaj koji koristite ima i funkciju merenja opterećenja, tj. brzine otkucaja srca, itd. Moderniji satovi čak mogu i da vam daju zvučne instrukcije kako da radite trening. Mogu da vam govore kada da usporite ili ubrzate, a takođe i kada da napravite pauzu. 

Kako da uradite kvalitetnu fizičku pripremu?

Fizička priprema se radi pre i u toku samog treninga, a poželjno je i da se uradi relaksacioni tretman, tj. masaža nakon treninga. 

Svaki sport ima svoju specifičnost, a samim tim se po sportovima koriste i različite grupe mišića. Prema tome i fizička priprema za trening se razlikuje od sporta do sporta. Kod trčanja recimo se najviše koriste mišići nogu i stomaka, pa je potrebno da se posebna pažnja obrati na pripremu ovih mišića. Kod plivanja na primer je skroz druga priča. 

Da biste se kvalitetno pripremili za trening potrebno je da prvo uradite vežbe istezanja. One se rade po grupama mišića. Na primer, ako je reč o trčanju prvo istegnete tetive na stopalima, zatim listove i butne mišiće. Ne zaboravite na istezanje bokova i gornjeg dela tela, itd. Reč je o istezanju kod trčanja, ali slično je i kod drugih sportova, samo što se veća pažnja obraća na drugu mišićnu grupu. 

Kada završite vežbe istezanja, možete da krenete sa zagrevanjem. Ono se radi tako što se planirana vežba radi smanjenim intenzitetom. Kod trčanja recimo možete da krenete u laganom ritmu, sve dok se dobro ne zagrejete, a zatim možete da krenete sa kratkim sprint relacijama. Kada odradite nekoliko takvih serija, možete da počnete sa konkretnim treningom, ali opet vodite računa o tome da ne preterate. Osluškujte svoje telo sve vreme i ne ignorišite signale koje vam ono upućuje u toku treninga.

Cilj svih ovih priprema jeste da što bolje odradite trening, ali dovoljno zagrejani i spremni na intenzivne fizičke aktivnosti, da se ne bi desila bilo kakva povreda.

Back to Top