Kako da prepoznate kvarove na veš mašini na vreme?

Kako da prepoznate kvarove na veš mašini na vreme?

Veš mašina je neophodna za održavanje higijene i urednosti doma, jer omogućava redovno pranje i osvežavanje odeće, posteljine i drugih tekstilnih proizvoda. Korišćenjem štedite vreme i trud koji bi inače bili potrebni za ručno pranje, već i obezbeđujete efikasnije čišćenje i dezinfekciju tkanina, što je važno za zdravlje i udobnost domaćinstva. Poznavanje simptoma koji ukazuju na potencijalne probleme kod ovog uređaja, može vam pomoći da brzo reagujete i sprečite veće štete. 

Neispravan rad centrifuge

Jedan od najčešćih uzroka je nebalansirano opterećenje bubnja. Kada je veš neravnomerno raspoređen unutar bubnja, mašina može imati poteškoća da postigne odgovarajuću brzinu. Ovo se često dešava kada se pere veliki komad odeće, poput ćebeta ili jakne, zajedno sa manjim komadima. Preraspodela veša može rešiti ovaj problem. Pokušajte ravnomerno rasporediti težinu unutar bubnja ili dodati nekoliko manjih komada odeće kako biste balansirali opterećenje.

Uverite se da je vaša veš mašina pravilno postavljena. Nepravilno nivelisana mašina može uzrokovati vibracije i neujednačen rad centrifuge. Koristite libelu da proverite da li je mašina postavljena ravno na podu i prilagodite nožice mašine po potrebi.

Međutim, ako problem i dalje postoji, moguće je da postoji ozbiljniji kvar, vezan za određene komponente.

  • Motor je deo mašine koji omogućava okretanje bubnja. Ako motor ne radi ispravno, bubanj neće moći da postigne potrebnu brzinu za centrifugiranje. Simptomi kvara motora mogu uključivati neuobičajene zvukove, sporije okretanje ili potpuno zaustavljanje bubnja. U slučaju sumnje na kvar motora, najbolje je da dođe serviser za Gorenje veš mašine u Beogradu, koji će vam pomoći oko kvara.
  • Remen povezuje motor sa bubnjem i omogućava prenos snage potrebne za okretanje bubnja. Ako je remen istrošen, labav ili je spao, bubanj neće moći da se okrene pravilno ili uopšte. Proverite stanje remena, i ako primetite bilo kakve probleme, zamenite ga novim.
  • Mnoge moderne veš mašine opremljene su senzorima za balans koji detektuju neujednačeno opterećenje i pokušavaju da rasporede veš pre nego što započnu ciklus centrifugiranja. Ako senzor za balans ne radi ispravno, mašina može imati poteškoća u detektovanju i ispravljanju nebalansiranog opterećenja, što rezultira lošim radom centrifuge. Dijagnostika i zamena senzora obično zahteva intervenciju stručnjaka.

Neprirodni zvukovi tokom rada

Ako čujete lupanje, to može značiti da je neki strani predmet, poput novčića, dugmeta ili metalnog dela odeće, zapao u bubanj. Ovi predmeti mogu izazvati štetu na unutrašnjim delovima mašine ako se ne uklone na vreme. Preporučuje se da pregledate džepove pre stavljanja odeće u mašinu i povremeno proveravate unutrašnjost bubnja za eventualne zaostale predmete.

Škripanje može ukazivati na habanje ležajeva ili problema sa amortizerima. Amortizeri, koji služe za ublažavanje vibracija i održavanje stabilnosti mašine tokom rada centrifuge, mogu vremenom oslabiti. 

Zvuk trenja metala o metal često je znak ozbiljnijeg problema, obično vezanog za ležajeve. Ležajevi su služe za glatko okretanje bubnja, a kada se oštete, počinju da proizvode neprijatne zvukove. Kada ležajevi dotraju, ne mogu više pravilno da podupiru bubanj, što dovodi do trenja između metalnih delova. 

Ovaj zvuk je alarmantan i zahteva hitnu pažnju, jer nastavak korišćenja mašine u ovom stanju može dovesti do oštećenja bubnja i drugih vitalnih komponenti. Zamena ležajeva je neophodna kako bi se sprečila dalja šteta i osigurala bezbednost i efikasnost rada veš mašine.

Curenje vode iz mašine

veš mašina

Kada primetite curenje vode, prvo isključite veš mašinu iz struje kako biste sprečili mogućnost strujnog udara. Zatim zatvorite dovod vode kako biste zaustavili dalje curenje. Nakon toga, pažljivo pregledajte zaptivku vrata, creva i filter pumpe za bilo kakve znakove oštećenja ili začepljenja. Ako niste sigurni kako da sami rešite problem, ili ako curenje ne prestaje, najbolje je pozvati stručnjaka za popravku. 

Najčešći uzroci curenja vode mogu biti:

  • Oštećena zaptivka vrata – guma koja se nalazi oko vrata veš mašine služi za sprečavanje curenja vode tokom pranja. Tokom vremena, ova zaptivka može postati oštećena ili istrošena, što može dovesti do curenja. Redovno proveravajte zaptivku za znakove habanja, pukotina ili buđi. 
  • Problemi sa crevom za dovod ili odvod vode – pukotine, rupe ili loši priključci na ovim crevima mogu uzrokovati curenje vode. Redovno pregledajte creva i uverite se da su creva pravilno pričvršćena i da nema labavih spojeva. Ako primetite oštećenja, zamenite crevo novim.
  • Prepunjen filter pumpe – filter pumpe, koji se obično nalazi na donjem prednjem delu veš mašine, služi za hvatanje manjih predmeta i sprečavanje njihovog ulaska u pumpu. Redovno čišćenje filtera može pomoći u sprečavanju ovog problema. Uklonite poklopac filtera, izvadite ga i očistite od svih naslaga i prljavštine.

Neprijatan miris

Neprijatan miris iz veš mašine može biti znak nakupljenih ostataka deterdženta, kamenca ili plesni, što može uticati na svežinu i čistoću vašeg veša. Ovaj problem je čest, pogotovo ako veš mašina nije redovno održavana ili ako se koristi prevelika količina deterdženta. Možete preduzeti nekoliko koraka kako biste rešili ovaj problem. 

Pokrenite prazan ciklus pranja na najvišoj mogućoj temperaturi sa specijalnim sredstvom za čišćenje veš mašine ili sa mešavinom sode bikarbone i sirćeta. Ovo će temeljno očistiti unutrašnjost mašine i ukloniti neugodne mirise.

Nakon završetka pranja, ostavite vrata veš mašine otvorena kako bi se unutrašnjost dobro osušila. Vlaga koja ostaje unutar mašine može doprineti razvoju plesni i neprijatnih mirisa. 

Redovno uklanjajte fioku i operite je sapunom i toplom vodom. Ako je potrebno, koristite četkicu za detaljno čišćenje. Takođe, obrišite gumu oko vrata čistom krpom ili sunđerom natopljenim vodom i blagim deterdžentom. Pazite da temeljito osušite gumu nakon čišćenja.

Prepoznavanje kvarova na veš mašini na vreme može značajno smanjiti troškove popravki i sprečiti veće štete. Neki problemi se mogu lako rešiti sami, dok za složenije kvarove treba pozvati stručnjaka. Redovno održavanje i pažljiva upotreba produžiće vek vaše veš mašine i osigurati njen nesmetan rad.

Back to Top