Kako enterijer poslovnih prostora podstiče efikasnost kod zaposlenih?

Kako enterijer poslovnih prostora podstiče efikasnost kod zaposlenih?

Kada je reč o učinkovitosti radnika, brojni su faktori koji se s njom mogu povezati, ali nema sumnje da je izgled prostora za rad i te kako važan za efikasnost onih koji u njemu treba da postignu najviše poslovne rezultate. U nastavku teksta saznajte kako je najbolje urediti poslovni prostor kako bi se zaposleni osećali stimulisano i kako bi njihova postignuća bila na još višem nivou.

#1 Jedan od najvažnijih faktora jesu vrsta i jačina osvetljenja

Kancelarijsko osvetljenje nesumnjivo je najbitniji preduslov za podsticajno radno okruženje. Najbolje je ukoliko je kancelarija osvetljena prirodnom svetlošću, ukoliko se dobrim delom zida prostiru prozorska okna koja omogućavaju svetlosti da prodre u svaki kutak prostora za rad.

Međutim, tako nešto nije uvek moguće postići, te je tu veštačko svetlo koje je, kada je optimalne jačine, i te kako dobra zamena prirodnoj svetlosti. Rasveta opšte namene visokog kvaliteta može svaki poslovni prostor pretvoriti u najprijatniji kutak za rad, bez obzira na to da li se odlučite za diskretniju, linijsku rasvetu, ili su vaš izbor četvrtasti i okrugli oblici koji se uklapaju u svaki enterijer.

#2 Biofilični pristup uređenju je dobrodošao

Savremeni način života istrgnuo je čoveka iz njegovog habitusa – prirode, a nedostatak vremena zbog brojnih obaveza čini da je veoma teško povratiti tu iskonsku vezu, toliko potrebnu svakom čoveku.

Rešenje je da u enterijer životnog prostora unosimo elemente iz prirode, a kako je poslovni prostor mesto gde provodimo najviše vremena, nezaobilazno je da i njega oplemenimo fragmentima iz prirode. Pored toga što su mnoge kancelarije dekorisane lepim primercima cveća, potrebno je implementirati biljke koje otpuštaju aromatične mirise, sa dokazanim relaksirajućim i opuštajućim dejstvom po prisutne.

Takođe je poželjno birati boje nameštaja, podova i zidova u skladu sa prirodom, da dominiraju zemljani tonovi, plava i zelena boja, koje nas posećaju na prirodni ambijent. U pozadini se mogu čuti prigušeni, ali ipak čujni zvuci iz prirode, kao što su žubor vode ili crvkut ptica, koji takođe smirujuće deluju na čoveka.

prikaz kancelarijskog prostora sa luksuznim nameštajem

#3 Treba težiti minimalističkom opremanju radnog prostora

Prostor za rad treba da bude uredan, sveden i opremljen sredstvima potrebnim za rad. Do skora su mnoge kancelarije na ovim prostorima izgledale kao skladište brojnih nepotrebnih stvari, što odaje utisak zatrpanosti, neprofesionalnosti i što nikako ne treba da bude slučaj u modernim prostorijama za rad.

Kancelarija ne treba da sadrži ništa više od radnog stola i adekvatne stolice za višesatno sedenje, koji treba da imaju mogućnost podešavanja potrebama radnika, zatim računar i eventualno ormar ili police potrebne za ostavljanje ličnih i stvari potrebnih za rad i boravak u takvom prostoru.

Ukoliko ima potrebe za prijemom klijenata u istom prostoru, onda treba naći prostora i za stolice, fotelje ili sofe na kojima će se oni smestiti, a koje su u skladu sa ostatkom enterijera. Prostor se dodatno može oplemeniti pomenutim detaljima ili nekim drugim diskretnim dekorativnim elementima, koji će dati i malo ličnog pečata, ali nikako ne treba posezati za napadnim bojama, dezenima i komadima nameštaja.

Sve drugo moglo bi nepotrebno odvlačiti pažnju zaposlenog i ometati ga da se fokusira na sam posao, koji je osnovni razlog okupljanja zapsolenih na radnom mestu.

# 4 Nameštaj po meri je odlično rešenje za poslovni prostor

Bez obzira na to da li je reč o kancelariji koja je veličine svega nekoliko kvadrata ili prostoru koji se prostire na desetinama ili stotinama kvadratnih metara, istina je da ga treba dobro iskoristiti i prilagoditi potrebama zaposlenih i prirodi posla.

Funkcionalan nameštaj po meri, za koji su izabrani kvalitetni materijali usklađeni sa duhom prostora, najbolji je način da maksimalno iskoristite prostor koji imate na raspolaganju, a da pritom zadovoljite najviše estetske kriterijume kada je reč o uređenju poslovnog prostora. U današnjem vremenu i te kako se obraća pažnja na svaki segment poslovanja, a jedan od najvažnijih jeste upravo estetika prostora i zapsolenih koje firma neguje, zbog čega ne smeju biti zanemareni.

Nadamo se da će vas ovi saveti podstaći da kreirate najbolji prostor, koji će vas ili vaš zaposlene inspirisati da budete kreativni i stvaralački nastrojeni, a rezultati će neizostavno doći!

Back to Top