Kako fiksna proteza ispravlja poziciju zuba u vilici?

Kako fiksna proteza ispravlja poziciju zuba u vilici?

Zubi vrlo često nemaju pravilan raspored u vilici što ne samo da estetski nije dobro već ima i zdravstvene posledici po zdravlje čitavog organizma.

Fiksna proteza predstavlja najbolje rešenje za ispravljanje pozicije zuba i ima najbolji učinak kod mlađih osoba, od 10-14 godina jer su tada zubi formirani, ali su vilice meke da će na najbrži način prihvatiti pomeranje zuba i njihovu novu poziciju. Ipak, aparat se može nositi i kasnije, tokom čitavog života i kada god poželite da rešite ovaj problem.

Šta je fiksna proteza i kako deluje na zube?

Već oko 7. godine života na redovnim kontrolama je moguće primetiti da je pozicija zuba u vilici loša i da će u narednom periodu trebati fiksna proteza koja će brzo i efikasno pomeriti zube i sprečiti brojne deformitete u budućnosti.

Prvi problem kod nepravilne pozicije zuba je taj što se oni brže kvare, stvara se karijes jer ih nije moguće adekvatno očistiti čak ni zubnim koncem. To je veliki problem i za kasnije popravke i dobro pozicioniranje plombi.

Drugi problem koji narušava oralno zdravlje jeste da kada su zubi nepravilno postavljeni i zagrižaj u vilici je nepravilan pa se pravi različit pritisak među zubima, a vilice se tome prilagođavaju pa se i njihova pozicija krivi i dobija drugačija fizionomija lica.

Treći problem sa krivim zubima jeste to što se kod dece javlja problem u govoru, šuškanje i teško izgovaranje pojedinih slova, a što se jedino rešava kada se postavi proteza na zubni niz.

Fiksna proteza se sastoji od prstenova na šesticama, bravica koje se lepe na zube i žičanog luka koji se provlači između njih i postepeno zateže tako da zubi vremenom menjaju svoju poziciju.

Postoje klasične proteze (sa metalnim bravicama, sa safirnim bravicama), nevidljive (stavljaju se sa unutrašnje strane zuba) i samoligirajuće koje ubrzavaju proces pomeranja zuba i olakšavaju održavanje, ali im je i cena najviša u odnosu na druge modele. Izbor će da zavisi od želja pacijenta, ali i preporuke stomatologa.

Proteza za zube se mora održavati pravilno!

Fiksna proteza se nosi godinu dana i duže i ima za cilj da ispravi poziciju zuba, ali ako se zubi ne čiste pravilno ona će doneti mnogo problema, pre svega nakupljanje plaka, naslaga i bržu pojavu karijesa. Pošto se ova proteza za zube se ne skida, proces održavanja je dosta otežan i zahteva dosta truda i pravilne nege.

Vrlo je važno prati zube nakon svakog obroka, a uz klasičnu četkicu za zube treba koristiti i interdentalnu koja će pomoći da se očiste naslage između zuba i između žičanog luka i bravica.

Stomatolog će sprovoditi redovne kontrole na svake 4 nedelje da bi se proteza za zube stalno korigovala i dotezala, ali će i kontrolisati da li je higijena dobra i na koje tačke morate obratiti pažnju. Ako ispoštujete savete dobićete prelep osmeh i zdrave zube nakon skidanja proteze, bez ikakvih problema i komplikacija.

U slučaju da je stomatolog savetovao postavljanje fiksnog aparata za korekciju pozicije zuba treba prihvatiti taj savet jer proteza za zube ne samo da se donosi estetsko poboljšanje, već postoji i zdravstvena opravdanost.

Brinite o svojim zubima na pravi način!

Back to Top