Kako izgubiti stomak posle porođaja?

Kako izgubiti stomak posle porođaja?

Pitate se kako da izgubite stomak posle porođaja?  Niste usamljeni kada je reč o tom pitanju. Većina mama želi da se reši postpartalnog stomaka čim se beba rodi, ali imajte na umu da trudnoća traje devet meseci. Vraćanje stomaka u prvobitni oblik moglo bi potrajati isto toliko. Ipak, sledite naše savete kako biste se vratili u formu čim pre!

Prosečno novorođenče teži približno 3,5 kilograma, ali vi ćete se ugojiti znatno više. Žene sa normalnim indeksom telesne mase (BMI 18,5 do 24,9) mogu očekivati da će dobiti od 10 do 15 kilograma. Žene sa manjom težinom nego što je normalan BMI trebalo da primete povećanje od 12 do 18 kilograma na vagi; žene sa prekomernom težinom (BMI između 25 i 29,5) treba da dobiju 7 do 12 kilograma; a gojazne žene (BMI iznad 30) treba da dobiju 5 do 9 kilograma.

Nažalost, nove mame, vaš stomak se neće vratiti odmah nakon porođaja (uprkos obmanjujućim slikama stomaka nakon porođaja koje vidite u sekciji “celebrity” u tabloidima). Vremenski okvir gubitka težine razlikuje se za svaku ženu na osnovu brojnih faktora – koliko ste dobili tokom trudnoće, da li dojite ili ne, kakve su vaše navike po pitanju ishrane i fizičke aktivnosti itd.

Dakle, kada će nestati vaš postporođajni stomak i kako možete ubrzati proces?  Pogledajte ovu predviđenu hronologiju gubitka težine posle porođaja.

Postporođajni stomak neposredno nakon rođenja bebe

Verovali ili ne, gubitak težine počinje odmah nakon porođaja. Izgubićete oko 6 kilograma dok se vaša materica smanjuje do nivoa pupka. Dobili ste bebu, a zatim izgubili krv, tečnosti i amnionsku tečnost.

Postporođajni stomak nakon nedelju dana

Nedelju dana nakon porođaja, još uvek izbacujete mnogo tečnosti, posebno ako ste imali epiduralnu terapiju, što znači da i dalje gubite težinu. Ali nemojte još uvek stajati na vagu, jer biste mogli biti razočarani brojem koji ćete videti. Fokusirajte se na to kako vam stoji odeća, umesto cifre koju vaga prikazuje.

Dojenje takođe može igrati ulogu u gubitku težine za to vreme: Iako se dojiljama savetuje da unose dodatnih 500 kalorija, one često gube više na težini od majki koje bebama daju formulu. Dojenje troši kalorije, stoga, ako je fizički moguće, dojite vašu bebu.

Postporođajni stomak dve nedelje nakon porođaja

Nove majke ne bi trebalo da mere težinu tokom prve dve nedelje od dolaska bebe na svet. Tek ste otpočele sa dojenjem, a hormoni počinju da se “smiruju”. Drugim rečima, još uvek ste u onom periodu „bebi bluza“ gde bi vas gledanje neželjenog broja na vagi moglo rasplakati. Osim toga, broj na vagi obično ne odražava telesnu masnoću, stoga nema potrebe da se deprimirate. Merite struk mernom trakom jednom mesečno kako biste pratili centimetre umesto kilograma.

Postporođajni stomak nakon mesec dana

Ako ste zabrinuti oko toga kako da izgubite stomak posle porođaja, uzmite u obzir sledeće: Uobičajeno je da nove majke izgube čak 10 kilograma u prvih mesec dana nakon porođaja. Budući da se većini žena savetuje da dobiju 12-17 kilograma tokom trudnoće, možda ćete se do ovog trenutka skoro vratiti na svoj konfekcijski broj koji ste nosili pre bebe!

Stomak šest nedelja nakon porođaja

Materica se vraća u karlicu oko šest nedelja nakon rođenja bebe i smanjuje se u prvobitnu veličinu (slično zatvorenoj pesnici). To znači da će vaš porođajni stomak izgledati ravniji i manji. To je velika promena što se stomaka tiče.

Stomak devet meseci posle porođaja

Ima istine u uzrečici „devet meseci je trebalo da dobijete stomak, devet meseci da ga izgubite“. Ali ako ste dobili više od preporučenih 12-17 kilograma, moglo bi potrajati malo duže da ponovo izgledate kao „stari vi“. Zaključak je da svaka žena gubi težinu nakon porođaja svojim tempom, ali važno je znati da kod nekih žena koža gubi sposobnost da povrati elastičnost kao pre trudnoće i ne vraća se na staro.

Kako se osloboditi postporođajnog stomaka?

Ako nastavite sa zdravim navikama u ishrani koje ste započeli tokom trudnoće, bićete blizu normalne težine u roku od nekoliko meseci od porođaja. Vežbanje će vam pomoći da smršate. 

Održavanje zdrave, uravnotežene ishrane je ključno. Sve dok mama unosi dovoljno kalorija kako bi osigurala da konzumira vitamine i minerale neophodne za promociju zdrave kože i gubitak/održavanje težine, a uključuje i malo fizičke aktivnosti svaki dan, ona nije samo najzdravija mama, već igra i važnu ulogu – oblikuje zdrav način života za svoju decu.

Unosite voće, povrće, žitarice celog zrna, nemasno meso i masnu ribu. Orašasti plodovi su takođe dobrodošli. Izbegavajte industrijski prerađenu i brzu hranu, koja zapravo i nije hrana, već samo prazne kalorije. Najbolja hrana je ona koju možete da prepoznate na vašem tanjiru.

Pobrinite se da se hidrirate redovno i obilato. Izbegavajte previše kofeina, alkoholne i zašećerene napitke. Pijte vodu, čajeve i prirodno ceđene sokove – na primer limunadu. Ako vam je obična voda “dosadna”, sasi voda može biti rešenje za vas – to je voda infuzirana voćem, povrćem i začinskim biljem. Nema kalorije, a ukus je osvežavajući i ispuniće vas energijom.

Ubacite 30 do 45 minuta fizičke aktivnosti dnevno, koja će ubrzati vaš puls i naterati vas da se oznojite. Voila – vaš stomak će vrlo brzo ponovo biti u formi. 

Brza dijeta može uskratiti vašem telu hranljive materije i odložiti zaceljivanje vašeg organizma nakon porođaja, a vašoj bebi će oduzeti kalorije i hranljive materije koje su bitne za njen razvoj, naročito ako dojite.

Back to Top