Kako nagovoriti dete da jede?

Kako nagovoriti dete da jede?

Što je dete manje, to je teže hraniti ga. Ili neće da jede uopšte, ili neće da jede sve što zapravo treba da jede – zdravu hranu bogatu nutrijentima. A onda plače jer je gladno. I tako u krug.

Roditelji neretko moraju da smišljaju najkreativnije načine i ishrani deteta pristupaju kao kvantnoj fizici, umesto da ova prirodna radnja teče potpuno normalno i neometano. A ni deci nije lako – kako posle majčinog mleka, a zatim i svih onih divnih kašica koje je probalo, sada jesti brokoli, zelenu salatu i paprikaš?

Kako onda pomiriti zdravo i ukusno, detetove želje i preferencije u vezi sa hranom usaglasiti sa zdravim navikama koje se moraju usađivati upravo u ovom periodu? Imamo nekoliko saveta i ideja!

Nabavite hranilicu – uz nju hranjenje deteta postaje lakše

Hranilice su sjajan način da učinite da detetu tokom ishrane bude udobno, a i da nema mnogo prostora za manevrisanje. Osim toga, hranilice služe i za to da vama bude komforno dok hranite bebu. Visoke su, pa vrlo lako u sedećem položaju, možete davati bebi hranu i posvetiti sve vreme sveta ovom zadatku.

Online prodaja hranilica je najlakši način kupovine, kao i sve bebeće opreme. Ne morate trošiti vreme na bespotrebni odlazak u kupovinu, već vrlo lako iz udobnosti svog doma možete da poručite sve što je detetu potrebno. Ako je već nemate, nabavite hranilicu još danas i sigurno će vam ovaj izazov postati znatno lakši.

Zamaskirajte ukuse – dete neće ni znati koliko zdravo jede

Bebe su po prirodi uplašene od svega novog, a kako sve više rastu, tako postaju i otvorenije prema isprobavanju novih stvari, pa i hrane. Kako onda predstaviti bebi brokoli ili šargarepu, bilo koju zdravu voćku i povrćku, a pritom osigurati da će u njoj uživati? 

Mame i tate, probudite umetnike u sebi!

Smatrajte bebin tanjir svojom paletom. Kada beba odbija novu hranu, imajte na umu da možda nije zbog ukusa, već samog saznanja da je to nešto novo. Zato, kada detetu predstavljate novi ukus ili teksturu, budite kreativni.

Na primer, u činiju makarona stavite 5 maslina u krug, a zatim štapićima šargarepe napravite linije koje će ga uokviriti, tako da bebin tanjir makarna zapravo izgleda kao sunce – jedan od simbola koji je deci poznat od najranijeg perioda. 

Takođe, voćne salate ili povrće možete aranžirati tako da oformljavaju dugu na tanjiru. Verujte, ovi trikovi će upaliti! Suprotno onome što su nam majke uvek govorile – igranje sa hranom nekada je potpuno u redu! 

Ukorenite pravilne navike u ishranu deteta od samog početka

Ako dete počne da shvata da u toku jednog dana ima 5 obaveznih obroka, u tačno određenom vremenskom periodu – nema sumnje da će mu biti značajno lakše da svoju ishranu razume kao integralni deo svakodnevice, a od početka i shvata važnost toga da ona bude struktuirana i pravilna.

Od samog početka kada se beba odvikava od mleka, treba joj u istim vremenskim periodima davati hranu, serviranu na što sličniji način. To nipošto ne treba da bude dok ste vi u pokretu ili žurbi, a naravno ni blizu televizora, ili dok radite od kuće. Idealno bi bilo da to bude baš onda kada i vi i drugi ukućani jedete. Tako će dete radije jesti, razumeti ishranu kao zdravu naviku koja treba da bude redovna, tempirana, a i da tokom jela nema prostora za druge sadržaje.

Ovo je siguran način da učinite da dete stiče zdrave prehrambene navike od starta, ali i olakšate put ka jednostavnom procesu hranjenja. U početku će možda biti teško, ali isplatiće se!

Smislite zanimljive priče koje govore o važnosti ishrane i zabavite dete motivišući ga da jede

Mogu biti jednako zanimljive kao one koje mu pričate ili čitate za laku noć!

Bio jednom jedan kralj, i toliko je voleo cveklu da je jednog dana naredio celom kraljevstvu da cvekla mora da bude u svakom obroku koji jedu! Nije ni slutio šta će time uraditi i koliko će dobra svom narodu doneti. Odjednom, više niko u kraljevstvu nije bio bolestan, a svi stanovnici bili su i mnogo srećniji!

Mi smo upravo smislili jednu!

Nije teško, zar ne?

Budite kreativni i ne samo da ćete olakšati proces hranjenja deteta, već usaditi i razumevanje o povezanosti načina ishrane i zdravlja. Ako priče učinite dovoljno zanimljivim – možda probudite i veliku ljubav prema hrani kod deteta u najmlađem dobu! 

Čak i kad ne pričate priču, i ishrana nije u toku, trudite se da o hrani pred detetom uvek pričate u pozitivnom tonu. Komunicirajte ishranu na najbolji način. 

I za kraj – ignorišite “bljakove”. Znate na šta mislimo. Svi oni uzvici gađenja tokom ishrane u znak protesta. E pa, pravite se da ih ne čujete. Što više pažnje posvećujete tome, to će dete više želeti da ih proizvodi. 

Budite dosledni ovim savetima i sigurno ćete mnogo lakše hraniti bebu ili dete, a i usađivati mu sjajne navike u svakodnevicu. Prijatno!

Back to Top