Kako napraviti bioskop u dvorištu

Kako napraviti bioskop u dvorištu

Ukoliko ste te sreće da posedujete dvorište, onda ne postoji razlog zašto od vašeg kutka prirode ne biste stvorili pravu oazu koja će vam omogućiti da sami, ili sa prijateljima i porodicom, uživate pod vedrim nebom.

Pravi ljubitelji filmova znaju da ne postoji ništa nalik iskustvu gledanja filma na velikom platnu, a pred vama je tekst u kojem ćemo vam predstaviti kako da ovo iskustvo imate dostupnu u svom dvorištu ili pak terasi – kada god poželite.

U daljem tekstu pronađite kratak i jednostavan vodič kako da napravite privatni  bioskop na otvorenom.

Bioskop na otvorenom – priprema dvorišta

Za pripremu ovog magičnog filmskog doživljaja, nećete morati da utrošite mnogo vremena. Iako korak od kojeg bismo vam mi preporučili da krenete nije neophodan kako biste formirali privatni bioskop na otvorenom, verujemo da će prethodno uređenje dvorišta isto učiniti značajno prijatnijim.

Kako planirate nešto drugačiji boravak u dvorištu, bilo bi idealno da od istog napravite sređeni kutak – idealan za odmor i druženje.To, pre svega, podrazumeva podšišanu travu i uredno negovane biljne kulture koje ulepšavaju vaš vrt. 

Ukoliko niste naročito vešti u održavanju dvorišta, ovo može biti zahtevniji zadatak. Zato bi bilo dobro da se za isti dobro pripremite – od potrebnih znanja do alata. Srećna okolnost je što su obe stavke lako dostupne – i baštenska oprema odličnog kvaliteta, kao i saveti iskusnih botaničara, su na samo par klikova od vas.

Kada detaljno sredite prostor, spremni ste za vaš Uradi sam projekat koji je takav da vas sada već, od romantičnog gledanja filma pod vedrim nebom – deli još svega sat vremena postavke potrebne tehničke opreme, ali i neizostavne dekoracije za “ušuškan” doživljaj.

Šta vam je potrebno za privatni bioskop na otvorenom?

Kako biste realizovali želju privatnog bioskopa na otvorenom u vašem dvorištu, ili pak terasi – biće vam potrebno nekoliko neophodnih elemenata tehničke opreme. To su pre svega projektor i kvalitetni zvučnici, kao i uređaj sa kojeg ćete “puštati” odabrani film putem projektora.

Ukoliko ne posedujete projektor, zavisno od mogućnosti i potreba – možete ga kupiti ili pronaći oglas za uslugu iznajmljivanja na dan. Dobro promislite pre odluke o kupovini, jer se ipak radi o većem novčanom ulaganju.

Kada je reč o zvučnicima, bilo da posedujete zvučni sistem ili prenosivi bluetooth zvučnik – poslužiće za vaše filmsko veče. Jedino o čemu je potrebno da vodite računa je da je jačina zvuka koju zvučnik može da postigne dovoljna kako bi nadjačala spoljašnju buku.

Naravno, neizostavni deo je “ekran” – dakle filmsko platno. Projekciono platno takođe možete naći za iznajmljivanje, ali vam za isto može poslužiti i beli zid ili čak beli čaršav koji ćete pažljivo rasteguti ispred projektora. 

Kada osnovnu opremu prikupite – postavite je u odgovarajući kutak vašeg dvorišta i rasporedite tako da ima dovoljno mesta između pomenutih elemenata i vas kao gledalaca sa druge strane, kako bi samo gledanje u platno bilo prijatno.

Nekoliko dodatnih saveta za savršeno filmsko veče

Kada pripremite sve za vaš bioskop u dvorištu, pre nego što sa ukućanima započnete raspravu o tome koji će se film prvi pogledati, za vas smo pripremili još nekoliko saveta kako bi vaše prvo filmsko veče u dvorištu proteklo na najbolji mogući način.

#1 Saveti za dekoraciju – detaljima do dvorišnog kutka “kao iz filma”

Kada postavite sve neophodne elemente potrebne za vaš bioskop na otvorenom, poseban doživljaj će omogućiti malo truda oko dekoracije prostora koja će ga učiniti ugodnijim.

Imajte u vidu da je velika prednost privatnog bioskopa na otvorenom upravo to što sami možete da osmislite ambijent koji će vam najviše odgovarati – od nameštaja za sedenje do dekorativnog osvetljenja.

Zavisno od ličnog ukusa, detalji mogu biti sitni fenjeri i lampice ili jastuci i prostirke za sedenje na travi. Budite kreativni i zabavite se u dekorisanju, čak i zajedno sa prijateljima.

#2 Bezbednost na prvom mestu – šta ako vas iznenadi loše vreme? 

Loše vreme može biti ozbiljan “partibrejker”, pa bi zato bilo dobro da unapred proverite vremensku prognozu kada poželite da organizujete vaše filmsko veče na otvorenom.

Ukoliko vas ono ipak iznenadi – potrebno je da posebno vodite računa o električnim uređajima, te ne bi bilo loše da kao meru opreza, unapred osmislite kako biste mogli da predupredite nezgodu nadrestešnicom ili drugom vrstom zaštite uređaja – projektora, zvučnika i ostalih, kao i kablova kojima su međusobno povezani.

#3 Lako je biti dobar komšija – iskoristite vašu priliku

Gledanje filma na otvorenom može biti nešto bučnije za vaš komšiluk, a provereni trik da sprečite nervozne komšije da prekinu vaše druženje sa prijateljima je da ih pozovete da učestvuju u istom!

Šalu na stranu, malo ko ne voli da gleda filmove, a gledanje na velikom platnu omogućava više prostora za publiku koja u filmu uživa. Zato je privatni bioskop u dvorištu idealna prilika da pozovete vaše komšije na druženje i možda ojačate neka poznanstva. Nadamo se da smo vas ovim tekstom motivisali da iskoristite toplije dane i oformite fantastičan bioskop na otvorenom u vašem dvorištu. Kada sve pripremite, ostaje vam samo da spremite kokice za celo društvo i uživate gledajući nove, ili pak dobro poznate omiljene filmove, na velikom platnu.

Back to Top