Kako odabrati pravi model akumulatora prema tipu automobila?

Kako odabrati pravi model akumulatora prema tipu automobila?

Kada je u pitanju održavanje automobila, jedan od najvažnijih delova jeste akumulator, jer pruža potrebnu energiju za pokretanje motora i električnih sistema. 

Da li je došlo vreme da zamenite vaš stari akumulator novim, ali ne znate koji akumulator odgovara vašem tipu automobila?

U nastavku teksta vam dajemo par saveta koji će vam pomoći da odaberete odgovarajući akomulator.

Pročitajte specifikacije proizvođača

Kada je u pitanju odabir pravog akumulatora za vaše vozilo, ključno je da se upoznate sa specifikacijama proizvođača. Svakako je najbolje kupovati kvalitetne akomulatore, a pouzdani Topla akumulatori po pristupačnoj ceni mogu biti odličan izbor. Specifikacije će vam pomoći da saznate vrstu i kapacitet akumulatora koji je najbolji za vaš automobil.

Specifikacije proizvođača će vam pružiti detaljan uvid u tehničke karakteristike akumulatora koje su optimalne za vaše vozilo. Na primer, specifikacije će obuhvatiti informacije o veličini i obliku akumulatora, kao i o kapacitetu i snazi kojom akumulator treba da raspolaže.

Postoje različite vrste akumulatora, uključujući olovno-kiselinske, AGM i litijum-jonske akumulatore. Svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i mane, i važno je da odaberete onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i zahtevima vašeg vozila.

Drugi važan faktor koji treba uzeti u obzir je kapacitet akumulatora. Kapacitet se meri u amper-satima (Ah) i predstavlja količinu električne energije koju akumulator može da skladišti. Veći kapacitet znači da će akumulator imati veću rezervnu snagu i duži vek trajanja. Međutim, važno je da odaberete akumulator sa kapacitetom koji je preporučen za vaše vozilo, jer preveliki kapacitet može dovesti do problema sa električnim sistemom.

Pored vrste i kapaciteta, specifikacije proizvođača će vam pružiti i informacije o dimenzijama akumulatora. Ovo je važno jer nepravilno postavljen akumulator može izazvati oštećenja na vozilu i ugroziti njegovu funkcionalnost.

Kada imate sve ove informacije iz specifikacija proizvođača, možete biti sigurni da ćete odabrati pravi akumulator za vaše vozilo. Konsultujte se sa stručnjacima u Beogradu ili prodavcima akumulatora kako biste bili sigurni da ste napravili pravi izbor. 

Odaberite pravu veličinu akomulatora

Kada je u pitanju odabir pravog modela akumulatora za vaš automobil, treba voditi računa o dimenzijama. Važno je da proverite dimenzije i položaj akumulatora u vašem vozilu kako biste bili sigurni i kako biste odabrali pravu veličinu koja će se savršeno uklopiti.

Prva stvar koju trebate učiniti jeste da pronađete specifikacije akumulatora koje su navedene u uputstvu za vaš automobil. Ove specifikacije će vam pružiti informacije o dimenzijama i kapacitetu akumulatora koji je optimalan za vaše vozilo. Ukoliko nemate uputstvo, možete se obratiti proizvođaču automobila ili posetiti specijalizovane prodavnice akumulatora kako biste dobili potrebne informacije.

Dimenzije akumulatora se obično izražavaju u skladu sa standardima industrije. Najčešće se koriste oznake poput „L x W x H“, što se odnosi na dužinu, širinu i visinu akumulatora. Na primer, dimenzije mogu biti navedene kao „300mm x 175mm x 190mm“. Važno je da imate ove podatke pri ruci kako biste bili sigurni da birate akumulator koji se uklapa u prostor predviđen za njega u vašem automobilu.

Pored dimenzija, treba takođe razmotriti i položaj akumulatora u vašem vozilu. U nekim slučajevima, akumulator može biti smešten na neobičnom mestu, poput prtljažnika ili ispod sedišta. U takvim situacijama, treba biti posebno pažljiv prilikom odabira akumulatora kako biste bili sigurni da će se on uklopiti na tom mestu.

Kada imate sve potrebne informacije o dimenzijama i položaju akumulatora, možete se uputiti u prodavnicu akumulatora ili posetiti online prodavnicu kako biste pronašli odgovarajući model. Tamo ćete pronaći širok izbor akumulatora različitih veličina i kapaciteta. Važno je da odaberete akumulator koji zadovoljava specifikacije vašeg vozila, kako biste bili sigurni da će on pravilno funkcionisati.

Auto delovi ispod haube

Proverite CCA i RC

Provera CCA i RC vrednosti je veoma važna kada želite da odaberete pravi model akumulatora za vaše vozilo. Ove vrednosti su ključne jer određuju snagu i kapacitet akumulatora, što je presudno za pravilan rad vozila.

CCA (Cold Cranking Amps) je mera snage akumulatora pri hladnom startu. Kada je vozilo parkirano na hladnom mestu, akumulator mora da ima dovoljno snage da pokrene motor. CCA vrednost predstavlja koliko struje akumulator može da isporuči u jednom trenutku pri niskim temperaturama. 

Što je veća CCA vrednost, to je veća snaga akumulatora. Važno je proveriti specifikacije proizvođača vozila kako biste saznali koju CCA vrednost preporučuju za vaš model automobila. Odabir akumulatora sa odgovarajućom CCA vrednošću osigurava da će vaše vozilo uvek uspešno startovati.

RC (Reserve Capacity) je mera koliko dugo akumulator može održavati minimalnu električnu snagu u slučaju kvara alternatora. Kada alternator ne radi, akumulator preuzima ulogu napajanja električnih sistema u vozilu. 

RC vrednost predstavlja koliko minuta akumulator može da održava minimalnu snagu pre nego što se isprazni. Veći RC broj znači duže vreme rada bez punjenja. Odabir akumulatora sa odgovarajućom RC vrednošću je važan za vozače koji često putuju na duže relacije, kao turisti ili se nalaze u situacijama gde nije moguće brzo punjenje akumulatora.

Prilikom odabira akumulatora, takođe je važno obratiti pažnju na druge faktore kao što su polaritet i kompatibilnost sa električnim sistemom vašeg vozila. 

Ako pratite ove smernice i održavate vozilo na pravi način, možete biti sigurni da ćete kupiti pravi akomulator koji savršeno odgovara vašem automobilu.

Back to Top