Kako održavati baštu tokom hladnog perioda?

Kako održavati baštu tokom hladnog perioda?

Svi koji poseduju kuću sa dvorištem znaju koja je to privilegija. Uživanje tokom lepog vremena u prirodi, miru i tišini ili provođenje vremena na otvorenom sa porodicom i prijateljima samo su neke od prednosti posedovanja sopstvene bašte.

Kako bi sve ovo bilo moguće, neophodno je redovno održavati baštu i izdvojiti vreme za njeno uređenje.

Međutim, šta kada dođu jesen i zima? Da li je i tada potrebno održavanje bašte?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan! Kako bi vaše dvorište bilo funkcionalno tokom cele godine, i kako bi na proleće imali manje posla, potrebno je da ga održavate i tokom hladnog perioda godine.

U nastavku teksta saznajte kako da na najlaški način vaše dvorište uređeno i zimi i šta je sve potrebno uraditi?

Pripremite travu za narednu godinu

Hladno vreme – jesen i početak zime je idealan trenutak da obnovite svoj travnjak i obezbedite da naredne godine bude savršen. 

Za uređenje travnjaka će vam biti potrebni različiti baštenski alati kao što su ašov, lopata,grabulje, baštenske makaze, ali i oprema kao što su baštenske rukavice. Sve to, ali i mnogi drugi alat koji će vam pomoći da adekvatno uredite svoju baštu, u svojoj ponudi nudi prodavnica alata Mixal

Kako bi to učinili potrebno je da prvo sa travnate površine uklonite staru i isušenu travu, kao i korov i mahovinu. Zatim, kako bi poboljšali drenažu potrebno je da na svakih 10 centimetara napravite duboke rupe baštenskom grabuljom. Možete posaditi novu travu na mestima gde je to potrebno, kako bi imala dovoljno vremena da poraste i napreduje do naredne godine.

Održavanje travnjaka preko zime

Sada kada ste pripremili i obnovili svoj travnjak za narednu sezonu, neophodno je i da ga preko zime održavate. Postoje nekoliko stvari koje je potrebno redovno raditi kako bi travnjak naredne godine bio zdrav – redovno uklanjanje snega sa travnatih površina, đubrenje i čišćenje.

Kako ste prethodno već probušili rupe u zemlji, ne morate brinuti o dotoku vazduha tokom zime. Međutim, ono o čemu treba voditi računa je sneg. Sneg ima i pozitivan i negativan uticaj na vaš travnjak. Pozitivan uticaj je taj što sneg obezbeđuje toplotu travi, kao i dovoljnu količinu vlage, međutim, ukoliko je trava duži vremenski period prekrivena snegom može doći do različitih oštećenja.

Iz tog razloga neophodno je da redovno – na svakih nekoliko dana, čistite sneg sa travnatih površina, a najbolji način da to uradite je uz pomoć baštenskog alata – lopate.

Kada je u pitanju đubrenje zemljišta različitim vrstama đubriva, ono se obično obavlja krajem februara kako bi se pospešio rast trave i biljaka koje se na njoj nalaze. Međutim, tokom hladnog vremena, ne preporučuje se korišćenje azotnih đubriva koje mogu dovesti do gljivičnih oboljenja.

Mraz na lišću

Zalivanje biljaka – da li se biljke zalivaju zimi?

Iako mnogi ljudi smatraju da se biljke ne zalivaju tokom jeseni i zime, istina je sasvim suprotna! 

Biljkama je potrebna dovoljna količina vode i tokom hladnih perioda godine, samo što se zalivanje vrši po određenim pravilima. Biljke bi uvek trebalo zalivati kada nema mraza i u popodnevnim i večernjim časovima kada je zemlja odmrznuta. Kada je u pitanju učestalost zalivanja, sasvim je dovoljno da svoje biljke zalivate jednom nedeljno.

Ukoliko je došlo vreme da zalijete svoje biljke, a napolju je mraz, preporučujemo da sačekate nekoliko dana da se biljke i zemlja odmrznu, jer zalivanje po mrazu može doneti više štete nego koristi biljkama. Izbegavajte zalivanje toplom vodom, ona treba biti približna temperaturi zemlje, a idealno je da bude između 8 i 15 stepeni Celzijusa.

Šta raditi sa baštenskim nameštajem tokom zime?

Osim trave i biljaka, treba voditi računa i o očuvanju baštenskog nameštaja za sledeću sezonu. U zavisnosti od materijala od kojeg je vaš nameštaj napravljen zavisi i njegovo održavanje i čuvanje zimi. Određeni materijali su otporni na sneg, hladnoću, kišu i ostale padavine, neki materijali zahtevaju dodatnu zaštitu različitim sredstvima, dok je neke neophodno odložiti i držati u zatvorenom prostoru.

Ukoliko posedujete nameštaj od aluminijuma, on bez ikakve zaštite može ostati u dvorištu. Drveni baštenski nameštaj takođe sme ostati u bašti, međutim, savetuje se da ga postavite ispod nastrešnjice kako ne bi bio izložen direktnim padavinama. Drveni nameštaj se ne sme prekrivati različitim zaštitnim materijalima da se ne bi pojavila buđ.

Baštenski nameštaj koji je napravljen od pruća, neophodno je uneti u topao zatvoren prostor, zato što bi u suprotnom velika promena u temperaturi i vlaga doveli do njegovog pucanja. Takođe i plastični nameštaj je potrebno uneti jer je plastika na veoma niskim temperaturama lomljiva. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam pomogli u održavanju vaše bašte tokom hladnih zimskih dana, kako bi sledećeg proleća uživali u njoj!

Back to Top