Kako ojačati imunitet?

Kako ojačati imunitet?

Bez obzira na godišnje doba na imunitet je potrebno obratiti pažnju jer ukoliko on padne, naše zdravstveno stanje može biti na ozbiljnom testu. To je naročito slučaj ukoliko su napolju hladni dani, dakle od kasne jeseni pa sve do ranog proleća. Naime, upravo u hladnijem periodu naše telo troši više energije kako bi se zagrejalo, a sve ga to čini i manje otpornim na razne infekcije koje vrebaju.

Ukoliko preterujete u pojedinim aktivnostima kao što su poslovne ili porodične svakodnevne obaveze, a ne unosite dovoljno kalorija, vitamina i minerala biće stvoreni odlični uslovi da vas bolest u jednom trenutku nadjača.

Ono što je imunitet jeste naš odbrambeni sistem organizma od određenih faktora u spoljašnjosti koji mogu biti sa druge strane uzročnici mnogobrojnih infekcija. Ukoliko brinemo o našem imunom sistemu, ne moramo da brinemo, a sama briga za imuni sistem treba da bude konstantna i ne samo u onom periodu godine koji je idealan za nastanak neke bolesti.

Šta se dešava kada padne imunitet?

U situaciji kada dođe do slabljenja našeg imuniteta, naše telo postaje izloženo raznim zarazama i bolestima, tačnije ne uspeva da se na pravi način izbori sa raznim infekcijama. Sve to može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema i posledica.

Zbog toga je jako bitno da postupamo odgovorno i posvetimo maksimalnu pažnju našem imuno sistemu, a kako bi on mogao da bude u stanju da se izbori sa raznim uzročnicima raznih bolesti.

Koji su simptomi oslabljenog imuniteta?

Dakle, pad našeg imuniteta predstavlja smanjenu sposobnost organizma da se izbori sa određenim infekcijama ili toksinima. U slučaju da je naš organizam oslabljen, on i nema više sposobnosti da se njegova antitela izbore sa virusima, bakterijama, gljivicama odnosno svim spoljašnjim uzročnicima. Sve ovo dovodi do izraženije reakcije našeg tela na infekcije kao i težeg savladavanja bolesti, što u određenim slučajevima može dovesti i do fatalnog ishoda.

Funkcija našeg imuno sistema jeste da nas štiti od raznih uzročnika bolesti, a on nije lokalizovan već predstavlja mrežu tkiva, ćelija kao i organa koji deluju zajedno u odbrani organizma. U situaciji kada se uzročnik oboljenja nađe u telu, tada se aktivira imuni odgovor našeg organizma, a ukoliko  ne uspe da se izbori sa napadačem tada nastaje bolest.

U svojevrsnoj borbi sa virusima i bakterijama koje imaju za cilj da unište naš organizam, jak imunitet će bez problema izaći sa njima na kraj. S druge strane, oslabljen imunitet ima veliki problem da zaštiti naš organizam te čovek postaje bolestan.

Simptomi koji se uglavnom ponavljaju, jasno i glasno ukazuju našem telu da je potrebno ojačati imunitet.

Najizraženiji simptom kod pada imuniteta jesu učestale infekcije, u tim situacijama naše telo nije u mogućnosti da se brani od uticaja štetnih mikroorganizama, a u samom organizmu nastaje potpuni haos. Svakom zdravom biću je normalno da po nekad zakači i određenu infekciju, ali tada organizam deluje na vreme i eliminiše sve bakterije i viruse. Međutim, kod ljudi sa oslabljenim imunitetom, infekcija se vraća bukvalno kao bumerang.

Takođe, kada je imunitet u lošem stanju onda telo nije u mogućnosti i da se samo zaštiti od raznih bolesti. U takvim situacijama koriste se sve rezervne energije kako bi se ono izborilo protiv infekcije i kao rezultat svemu tome javlja se mršavljenje.

Naime, naš imuni sistem ima ulogu i da vodi računa o pravilnom radu organa za varenje, a kao prirodnu prevenciju prilikom razvoja štetnih bakterija i parazita. Ukoliko dođe do njegovog poremećaja, tada se štetni organizmi šire i napadaju naše organe, a telo nije u mogućnosti da apsorbuje hranljive materije iz samih unetih namirnica. Sve ovo je takođe povezano sa iznenadnim gubitkom kilaže.

Sa druge strane, višak kilograma odnosno gojenje nastaje u slučaju deponovanja lipida umesto njihovog maksimalnog korišćenja. U takvim situacijama jetra mora da radi sa svojim većim kapacitetom nego inače, kako bi se sve te masnoće razložile. Samim tim se zanemaruju i glavna funkcija njena, a to je čišćenje toksina iz našeg organizma.

Kako prirodno ojačati imunitet?

S obzirom na to da naše telo mnogo lakše apsorbuje hranljive materije iz same hrane nego na primer iz suplemenata, zdrava ishrana je potrebno da bude prva linija odbrane prilikom jačanja imuniteta. Na primer jedna studija je pokazala da nedostatak folne kiseline, cinka, vitamina C i A može u mnogome da utiče na loš imunološki sistem.

Na primer, da biste u vaš organizam uneli optimalnu količinu hranljivih materija, potrebno je da se hrana zasniva na povrću, voću, nemasnih proteina kao i zdravih masti. Na taj način ćete vašem organizmu obezbediti neophodnu energiju i ojačati imuni sistem. Takođe vaš imunitet možete ojačati konzumiranjem i kvalitetih čajnih mešavina, posle kojih ćete se osećati potpuno osveženi i puni energije.

Obratite pažnju i na fizičku aktivnost, a odlazak u teretanu ili neka druga fizička aktivnost ne služi samo da se izgrade mišići. Ukoliko redovno vežbate pomažete vašem telu da reguliše cirkulaciju u krvi i da poboljša metabolizam. Upravo kada se reguliše cirkulacija, imunološke ćelije će lakše putovati po telu i boriti se protiv raznih mikroorganizama.

Back to Top