Kako provesti savršen dan prilikom posete Beogradu?

Kako provesti savršen dan prilikom posete Beogradu?

Beograd kao prestonica Srbije, ali i jedan od najvećih gradova u regionu, koji donosi veliki broj mogućnosti kada su u pitanju noćni izlasci, restorani domaće i strane kuhinje, kao i obilasci kulturno-istorijskih spomenika.

Ponuda za ovaj sadržaj je zaista velika, pa je posetiocioma koji dolaze na jedan dan, teško da se odluče gde otići i kako najbolje iskoristiti vreme. Bez obzira na koji način volite da se zabavljate, u Beogradu možete pronaći maltene sve što vas interesuje

Baš iz tog razloga, mnogi turisti iz čitavog sveta iznova dolaze u glavni grad Srbije, s obzirom da nudi ogroman broj mogućnosti za svačiji ukus i tradicionalno dobre domaćine, koji željno iščekuju nove goste.

U nastavku teksta pročitajte nešto više o tome kako možete organizovati savršen dan u Beogradu.

Odličan provod privlači najveći broj turista

Jedan od razloga zašto najveći broj mladih ljudi iz čitave Evrope dolazi u posetu Beogradu, jeste upravo odličan noćni provod. Osim kvalitetnih mesta za provod, posetiocima iz zemalja Zapadne Evrope je sve poprilično pristupačno.

Grad na dve reke je najvećim delom popularan zbog svojih mnogobrojnih splavova, uređenih po svetskim standardima, sa profesionalnom uslugom i sjajnim izborom različite muzike. 

Ne samo da možete provesti kvalitetno veče sa prijateljima u noćnom provodu, uživajući u domaćim i stranim hitovima, već postoje mesta koja pored svega toga nude i opciju za dnevno opuštanje. 

Jedno od takvih mesta je i beogradski splav Hot Mess, karakterističan po odličnom provodu, sa zanimljivim konceptom enterijera, gde se bazen za kupanje nalazi na sredini splava, dok su barski stolovi i separei smešteni oko njega. 

Ukoliko vas ne privuče muzički izbor za to veče, možete posetiti i neko od popularnih mesta, koji su udaljeni na samo nekoliko minuta, poput splavova Freestyler, Tag i mnogih drugih. Takođe, veliki izbor kafana je nešto što karakteriše noćni život Beograda, dok u popularnim kafićima i restoranima možete uživati na nešto mirniji način.

Dnevni obilazak najbitnijih tačaka u gradu

Kao jedna od prvih destinacija može biti Hram Svetog Save, najveći pravoslavni hram na Balkanu izgrađen u srpsko – vizantijskom stilu. Nedavno je završena i unutrašnja rekonstrukcija ovog zdanja, pa mu se tako možete diviti sa obe strane.

Nakon posete hramu, obavezno se uputite ka samom centru grada preko trga Slavija. Kada dođete do samog centra, savetujemo vam da posetite Skadarliju, kao jednu od najpoznatijih boemskih četvrti na našim prostorima. 

Karakteristična je po odličnoj domaćoj kuhinji, pa tako nećete napraviti grešku za koji god restoran da se odlučite. Neki od najpoznatijih su definitivno Tri šešira i Velika Skadarlija. Ukoliko se zadržite nešto duže, u večernjim časovima ćete imati priliku da uživate u muzici tamburaša. 

Sa druge strane, šetnju možete nastaviti kroz Knez Mihajlovu ulicu, koja predstavlja spoj savremenosti i tradicije. Naime, Beograd je grad star dugi niz godina, pa su na prostoru same Knez Mihajlove ulice mogli pronaći ostaci antičke civilizacije, kasnije turske zaostavštine, dok su za današnji izgled nazaslužnije arhitekte iz nekadašnje Austro-Ugarske.

Za sam kraj, nikako ne propustite obilazak Kalemegdanske tvrđave, nastale još u prvom veku nove ere. Uprkos svom dugovekovnom trajanju, uspela je da izdrži zub vremena i postane jedno od najlepših utvrđenja tog tipa na svetu. Tokom vekova je brojnim narodima služila kao vid odbrane od osvajača, dok je danas sjajno mesto za šetnju, zabavu i druženje.

Kulturno-društveni sadržaj

prikaz narodne nošnje u narodnom muzeju

Kao jedan od najvećih i razvijenih gradova u regionu, Beograd pored zabave i hrane, nudi odličan izbor kulturnog sadržaja. Narodni muzej se nalazi u samom centru grada, pa ga možete posetiti tokom dnevnog obilaska grada. Izdvaja se po tome što u svojim odajama čuva Miroslavljevo Jevandjelje, dragocenu zaostavštinu našeg naroda koja datira još iz 12. veka.

Pored toga, možete obići i druge muzeje ukoliko odvojite dovoljno vremena, a za vas bismo izdvojili Muzej vazduhoplovstva i Muzej Nikole Tesle. Još jedan od saveta je da isplanirate posetu Beogradu tokom održavanja raznih manifestacija, kako bi na potpun način doživeli duh grada i uživali u raznolikom sadržaju. 

Neki od najpoznatijih su Beogradski sajam knjiga, FEST – međunarodni filmski festival i Bemus – muzički festival, Noć muzeja. Osim toga, jedna od najzanimljivijih atrakcija je i Zoološki vrt, gde svojim mališanima možete obezbediti nezaboravan dan.

Sportsko rekreativne aktivnosti

Ukoliko ostajete nekoliko dana duže u poseti, sigurno je da ćete imati vremena da se posvetite i sportsko-rekreativnim aktivnostima na nekim od najlepših destinacija u prirodi u Beogradu. 

To su mesta gde ćete se udaljiti od gradske gužve i uživati u prirodnim lepotama nadomak samog centra grada. U tom pogledu, definitivno morat posetiti Adu ciganliju, gde postoji organizovan sadržaj za skoro sve vrste sportova. Nakon toga se možete opustiti u nekom od kafića na samoj obali jezera. 

Sa druge strane, Košutnjak je prava oaza mira i čest izbor mnogih izletnika iz Beograda. Postoji veliki broj trim staza za trčanje i šetnju, a ukoliko želite da se rashladite, u blizini se nalazi bazen Košutnjak.

U tekstu smo predstavili samo neke od najzanimljivijih lokacija, dok pored njih detaljnijim istraživanjem možete pronaći mesta koja baš vama odgovaraju. izbor mora biti sužen ukoliko je poseta jednodnevna, zbog širokog sadržaja. Idealno je doći u posetu na nekoliko dana, pa rasporediti vreme za obilaske na pravi način.

Back to Top