Kako psu pružiti negu koja će mu produžiiti život?

Kako psu pružiti negu koja će mu produžiiti život?

Svi kućni ljubimci, pa i psi, vrlo brzo nakon prvog dolaska u kuću postanu naši bliski, a neretko i najbolji prijatelji. Psi pružaju bezuslovnu ljubav i zbog toga ih ljudi tako bezgranično vole, paze i maze. Još dok imaju svega nekoliko meseci, mi zamenjujemo njihove roditelje, braću, sestre, drugare – mi smo njihova porodica, ali i staratelji

Ako želimo da pas dugo bude zdrav i razigran, moramo tu preuzetu odgovornost opravdati kroz pravilnu negu. Mnoge greške u odgajivanju se događaju iz neznanja, a manje iz nemarnog ponašanja, zato će vam ovaj tekst sigurno pomoći da u buduće pravite manje grešaka i svog najboljeg drugara ‘’dovedete u red’’.

Kako pružiti najbolji tretman svom psu i kako održati njegovu vitalnost i energičnost tokom života? U nastavku teksta saznajte šta predstavlja negu koja može produžiti život vašem najboljem drugaru i kako pri tome izbeći greške.

Ishrana je jedan od glavnih faktora koji utiču na dugovečnost psa

Ishrana je svakako najbitniji aspekt zdravlja i jedan od glavnih faktora koji utiču na psiho-fizički razvoj psa. Kvalitet, ali i adekvatne količine hrane koju pas dobija u toku dana su od presudnog značaja kada je reč o ishrani. 

U današnje vreme su formule do te mere razvijene, da granulisana hrana za kučiće zadovoljava apsolutno sve potrebe odraslih pasa za nutrijentima. Svakako da postoje skuplje i jeftinije hrane, kojima se kvalitet može razlikovati, ali najbitnije je da su one u potpunosti bezbedne i da pružaju psu one neophodne hranljive materije, koje kuvanom hranom često ne uspevamo da mu obezbedimo. 

Iz tog razloga je naš savet da izbegavate da sami pripremate hranu za psa, a pogotovo da mu ne dajete ‘’ono što je ostalo od ručka’’. 

Kada je u pitanju količina hrane koju dajete psu, to je još važnija tema i tu mnogi vlasnici prave grešku. U želji da usreće svog psa, često mu daju više hrane nego što mu je zaista potrebno. Ova greška se može lako ispraviti do pete ili šeste godine života, ali kasnije je sve teže i teže

Sistem je jednostavan, kada se psu vide zadnja tri rebra tada je u optimalnoj formi, za dugodlake rase pasa se to može utvrditi opipavanjem, ali svakako podrazumeva blago uvučen stomak i lako opipljive pršljenove na leđima.

U zavisnosti od odstupanja od optimalne forme, povećajte ili smanjite količinu hrane koju dajete psu.

dva psa rase buldog grizu isti štap

Adekvatna šetnja jača mišiće i zglobove i održava vitalnost

Adekvatna šetnja je još jedan važan faktor za svakog psa, bez obzira na rasu. Svaki pas zahteva barem 3 izlaska napolje u toku dana, a jedan od njih bi trebalo da bude šetnja u trajanju od sat vremena. To je takođe idealno vreme za vas da odete u park i prošetate, čime ujedno vodite računa i o svom zdravlju.

U zavisnosti od uzrasta i rase, broj šetnji, dužina šetnji i aktivnost napolju mogu značajno varirati. Tako recimo engleski buldog zahteva samo gore navedeno uz povremeno i umereno igranje, to je dovoljno za njegovo dobro zdravlje. Sa druge strane, ruskom hrtu će biti potrebno svakodnevno istrčavanje i aktivne šetnje, jer njemu verovatno ni maraton ne bi teško pao.. 

Takođe treba napomenuti da bi bilo dobro izbegavati ekstremne fizičke napore, jer to svakako nije dobro za zdravlje pasa, a i povećava rizik od povreda.

Održavanje higijene psa je dobra preventiva 

Održavanje higijene, verovali ili ne, može biti i prekomerno ponekad, a naročito se odnosi na prekomerno kupanje pasa. Svi mi koji držimo pse u stanu, volimo da oni budu što čistiji, posebno ako ih puštamo da ponekad zadremaju sa nama u krevetu ili se penju na kauč u dnevnoj sobi. 

Kupanje šamponom za pse ne bi trebalo sprovoditi suviše često, već jednom do dva puta mesečno. Zato je najbolje psa kupati šamponom kada se primetno uprlja, a četkom i vodom ga možete kupati skoro pa svaka dva dana, ako atmosferska temperatura to dozvoljava i ako je uopšte naš drugar raspoložen za to.

Pod higijenom se podrazumeva i redovno održavanje higijene zuba, ušiju, očiju i skraćivanje noktiju. Četkicom za zube za pse i pastom specijalno namenjenom za njih, možete čistiti psima zube, a pranje se preporučuje svakodnevno

Uši i oči možete održavati sredstvima za njihovo čišćenje, kao što su kapi i drugi rastvori, što će sprečiti moguću infekciju i bolje zdravlje očiju i ušiju.

Redovni pregledi kod veterinara – barem jednom godišnje

Redovna poseta veterinaru je pametna koliko i redovna poseta doktoru ili zubaru. Jednom godišnje uraditi analizu krvi ili opšti pregled psa, ne košta mnogo, a može puno značiti za njegovu dugovečnost. 

Ako već retko odlazite kod veterinara, najbolje bi bilo da iskoristite priliku pri redovnoj obaveznoj vakcinaciji protiv besnila i tada predložite veterinaru da pogleda vašeg psa. Jednom godišnje je sasvim dovoljno obaviti kontrolu i savetovanje, ali ukoliko pas ima vidni problem sa nekom od funkcija organizma, obavezno sprovedite lečenje do kraja i odradite sledeću kontrolu malo ranije.

Mentalno zdravlje je važno i za pse

Iako su životinje, psi takođe mogu patiti od mentalnih poremećaja i ispoljavati loše ponašanje, koje šteti i njima i njihovoj okolini. Bitno je da psu još u mlađim danima pružite adekvatnu socijalizaciju, dresuru i vaspitanje, kako bi imao dobro mentalno zdravlje. 

Gledajte da mu svakodnevno pružate pažnju i provodite kvalitetno vreme sa njim, jer je to jedini način da sprečite patnju i loše raspoloženje kod njega.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je otkrio neke od do sada nepoznatih metoda nege pasa.

Back to Top