Kako ublažiti bolove kod diskus hernije?

Kako ublažiti bolove kod diskus hernije?

Bolna kičma remeti obavljanje svakodnevnih poslova, narušava trenutke odmora i uopšte otežava život jer tegobe remete normalno kretanje. Čak i pronalazak odgovarajuće sedeće ili ležeće poze čini se kao nemoguća misija. 

Ukoliko su bolovi u predelu kičme povezani sa diskus hernijom, imajte na umu da postoji dosta solucija i prirodnih metoda pomoću kojih ćete umanjiti ili čak potpuno otkloniti osećaj bola.

ŠTA UZROKUJE DISKUS HERNIJU?

Diskus hernija ili pomeranje diska između kičmenih pršljenova može biti rezultat starenja jer sa godinama menja se struktura kičme, a sa njom i okolnih tkiva. 

Diskus hernija nastaje i kao rezultat traumatske povrede i dugotrajnog obavljanja posla koji zahteva dugo sedenje ili dizanje teškog tereta. Kao faktori rizika ubrajaju se i genetika, pušenje i gojaznost.

KAKO IZGLEDA BOL KOD DISKUS HERNIJE?

Bol može biti tup ili oštar i locira se tamo gde se nalazi disk koji je pomeren iz ležišta. On pritiska okolne nerve što dovodi do pojave bolova različitog inteziteta, kao i ukočenosti i osećaja oduzetosti mišića. 

Sama diskus hernija se razvija u bilo kom delu kičme, a kod 90% slučajeva pomeren diskus je u lumbalnom delu. Bol ima tendenciju da se širi na grudi, ramena, ruke, kukove i noge. 

PROMENE U NAČINU ISHRANE

Vaš jelovnik ima uticaj na simptome diskus hernije i korekcija istog će delom pomoći da se bolovi umanje. Pojedine namirnice i nutrijenti iz njihovog sastava doprinose zaceljenju oštećenog tkiva. 

Antiinflamatorna ishrana je ono na čega treba da usmerite fokus i da redovno unosite dosta svežeg voća i povrća, integralnih žitarica, vlaknaste hrane i jogurta. Od začina birajte kurkumu, crni biber i đumbir. Izbegavajte namirnice pune šećera, trans masti i crveno meso.

RADITE NA PRAVILNOM DRŽANJU TELA

Ako Vaš posao zahteva da provedete u sedećem položaju 6-8 sati važno je da stolica na kojoj sedite bude kvalitetno izrađena i služi kao dobra potpora za celu kičmu. Tokom rada više puta radite vežbe istezanja i ustanite da se prošetate. 

Konsultujte se sa fizioterapeutom oko vežbi za koje ne treba izdvojiti više od pola sata dnevno. Iste će Vam pomoći da poboljšate držanje tela i da se istovremeno rešite bolova.

AROMATERAPIJA ZA BOLOVE KOD DISKUS HERNIJE

Upotreba odabranih eteričnih ulja pomoći će da bol nestane bar na neko vreme. Ova ulja se mogu koristiti na tri načina: inhaliranje, masaža i obloge. Eterično ulje na bazi karanfilića umanjiće intezitet bolova u kičmi i opustiti mišiće, dok će ulje na bazi geranijuma poboljšati cirkulaciju i samim tim pomoći da se lakše krećete. 

Ulje sa lavandom ima korisno umirujuće i antiinflamatorno delovanje. Isprobajte i eterično ulje od nane koje rashlađuje, smiruje napete mišiće i redukuje intezitet bolova kod pacijenata sa diskus hernijom.

SUPLEMENTI ZA PACIJENTE SA DISKUS HERNIJOM

Ishranu možete obogatiti prirodnim suplementima i time obezbediti svom koštano-zglobnom sistemu potrebne hraljive materije za zaceljenje tkiva i ublažavanje bolova. 

Preporučuju se dodaci ishrani sa glukozaminom, vitaminom D, kalcijumom i kolagenom. Suplemente na prirodnoj bazi koristite u konsultaciji sa Vašim lekarom.

ISPROBAJTE BIOFEEDBACK

Biofeedback je vrsta neinvazivne terapije gde se koriste električni senzori radi stvaranja određenih promena u organizmu, a tu je uključena i kontrola simptoma mnogih bolesti. Koristi povezanost tela i uma i uče pacijente da kontrolišu biološke procese u telu. 

Tu se ubrajaju i oni procesi koji se događaju bez naše volje, a to su otkucaji srca, nivo telesne temperature i grčenje mišića. Pacijenti sa diskus hernijom osetili su olakšanje i poboljšanje pokretljivosti nakon nekoliko tretmana.

PRESTANITE DA PUŠITE

S obzirom da je pušenje ozbiljan faktor rizika kada govorimo o diskus herniji, što pre zaboravite na upotrebu duvanskih proizvoda i istovremeno zaštitite celokupno zdravlje, a ne samo Vašu ugroženu kičmu. 

Ovde se podrazumeva i izlaganje duvanskom dimu, odnosno pasivno pušenje, koje je jednako štetno i može biti pokretač novih bolova. Ako niste sami u mogućnosti da se rešite ove ružne i nezdrave navike, obratite se psihologu za pomoć ili stručnom terapeutu u nekoj od specijalizovanih klinika za odvikavanje. 

ŠTA KADA BOL POSTANE NEPODNOŠLJIV?

Ukoliko je bol toliko jak da ne možete da ga trpite i usput se javi još neki ozbiljniji simptom kao što je poteškoća pri pražnjenju bešike ili creva, potrebno je istog trenutka zatražiti lekarski pomoć. 

Isto tako, ako primetite da bol nije iščezao i nakon primene kućnih i prirodnih metoda i preparata, važno je obratiti se stručnom licu koje će doneti dalju odluku vezanu za Vaše lečenje. 

Ako se ne leči, diskus hernija može da dovede do ozbiljnih komplikacija, a najbolji primer je trajno oštećenje nerava uz paralizu tela. Zato reagujte čim osetite prve bolove i druge sumnjive simptome.

Back to Top