Kapsula ormar – preporodite svoj garderober uz ovaj minimalistički stil

Kapsula ormar – preporodite svoj garderober uz ovaj minimalistički stil

Proleće je vreme za promene – veliko spremanje kuće i osvežavanje životnog prostora, ali i veliko čišćenje garderobera, izbacivanje odeće koju više nećete nositi, i unošenje daška svežine u vaš svakodnevni stil.

Ukoliko ovog proleća želite jednom za svagda da se rešite nepotrebnih komada odeće i modernizujete svoj stil, pravi izbor za vas može biti kapsula ormar.

Kapsula ormar ili modna kapsula je minimalistički ormar, u kome nema suvišne odeće. Međutim, u njemu se po pravilu nalazi svega 40-ak komada odeće. Stoga, ako ne želite da vaš stil bude dosadan, moraćete da znate kako pravilno da ih kombinujete.

Zato smo za vas pripremili jednostavan vodič za postizanje ovog popularnog stila. Nastavite sa čitanjem i otkrijte par prostih trikova kojima ćete osvežiti svoj stil i rasteretiti svoj životni prostor.

Odeća za spolja – nepromočiva jakna i elegantan kaput su sve što vam treba

Kao što i sam naziv kaže, ukoliko pratite ovaj stil, vaš ormar trebalo bi da sadrži mali broj odevnih komada, obično između 25 i 50, u zavisnosti od vaših potreba.

Po nekoliko komada svakog odevnog predmeta, različitih nijansi, oblika i stilova, omogućiće vam da imate dovoljno raznovrsnu odeću kako biste mogli da je kombinujete u veliki broj kombinacija, a da pritom nema suvišnih komada ili komada koji se ponavljaju.

Počnite od jakni i kaputa. Jakne su komadi odeće kojih ionako uglavnom imamo najmanje, a pravilnim odabirom, vaš garderober biće sveden na par kvalitetnih komada koji će vas služiti veliki broj sezona.

Jakne izrađene od nepromočivih materijala biće vam idealni saveznici tokom kišnih i promenljivih dana, a za sunčane dane odlučite se za elegantan kaput vedre boje. Za zimski period odaberite kvalitetnu i toplu jaknu koja će vas dobro grejati, i bićete spremni za svaku vremensku priliku.

Modna kapsula – izrazite svoj stil kroz par jednostavnih kombinacija

Moderni život ima mnoštvo aspekata i velike zahteve, što se direktno odražava na naš stil. Potrebno nam je dovoljno odevnih kombinacija za posao, izlaske, trening i slobodno vreme kod kuće, te se stalno iznova nalazimo u buticima, kupujući novu garderobu jer “nemamo šta da obučemo”, dok nas kod kuće čeka ormar pun nenošenih stvari.

Upravo iz ove situacije izrodila se ideja o kapsula ormaru, koja podrazumeva posedovanje klasičnih odevnih komada koji su uvek u modi, i uz koje je moguće na lak način napraviti mnoštvo trendi kombinacija, bez obzira na povod za koji se spremate.

Sećate li se onih tri jakni sa početka teksta? One su bile temelj naše modne kapsule. Njima dodajte dva kardigana, i dobili ste pet komada odeće koji će biti završnica svakog vašeg stila. Vodite se pravilom po pet komada od svakog odevnog predmeta, i lako ćete se zadržati u predodređenom okviru.

Što se tiče pantalona, to može biti jedan par farmerki, po jedan par svietlih i tamnih pantalona, jedne trenerke i jedne helanke. Zatim se odlučite za pet košulja ili bluza različitih stilova, do pet džempera i do pet majici na kratke rukave. Za kraj, dodajte po 2-3 suknje i haljine različitih dužina, ukoliko ih nosite.

Kapsula ormar ne ograničava samo broj odeće, u njega bi trebalo da stanu i vaši aksesoari, odnosno cipele i torbe. Ukoliko ste uspešno sledili gore opisan primer, vaš garderober sada se sastoji od oko 30 komada odeće, što znači da imate prostora za cipele i torbe!

Šest pari cipela je sasvim dovoljno, a ova kolekcija obuhvatiće sve što vam je potrebno: patike, gležnjače, duboke čizme, cipele na štiklu, ravne cipele i sandale. Od torbi, takođe se ograničite na 5-6 komada po vašem izboru, bilo da su to rančevi, damske torbe ili pismo torbice.

Skladne boje, oblici i modeli čine temelj kapsula ormara

Kao što ste već primetili, poenta kapsula ormara jeste posedovanje što manjeg broja odevnih predmeta, a kako bi se to uspešno postiglo, osnovna postavka jeste mogućnost kombinovanja odevnih predmeta. Ukoliko svaki komad odeće možete ukombinovati sa bilo kojim drugim, dobićete bezbroj kombinacija, i vaš stil sigurno neće biti monoton.

Osnovu modne kapsule uglavnom čine neutralne boje, kako bi se lako uklapale u odevne kombinacije. Međutim, to ne moraju biti samo neutralne boje poput bele, crne, sive i bež – ukoliko imate afinitete prema određenim bojama, možete i sami odabrati tri do četiri boje koje volite da nosite i umete da uklapate, i ceo svoj garderober izgraditi oko njih.

Osim na boje, obratite pažnju i na model odeće za koju ćete se odlučiti. Izaberite modele koji laskaju vašoj figuri i za koje znate da vam dobro stoje, kako biste postigli pun efekat.

Fenomen modne kapsule postoji već dugo, a njegova popularnost je rasla polako i sigurno, da bi poslednjih godina on konačno dobio pažnju kakvu zaslužuje. Sve veći konzumerizam potrošačkog društva i ekološki problemi koje on sa sobom povlači doveli su do okretanja minimalističkom stilu života.

Minimalistički stil dugo nam je poznat sa modnih pista, a konačno je došlo vreme da uđe i u ormare običnih ljudi. Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv i da ste u njemu pronašli inspiraciju za ovogodišnji prolećni stil.

Back to Top