Koje su najpoznatije kompanije sa sedištem u Beogradu?

Koje su najpoznatije kompanije sa sedištem u Beogradu?

Beograd predstavlja kulturni, obrazovni, politički i privredni centar Srbije. U našoj prestonici smeštene su brojne kompanije koje duži niz godina uspešno posluju i u svojoj oblasti poslovanja predstavljaju lidere na tržištu. 

Kao takve, ove poznate kompanije doprinose ekonomskoj situaciji čitave Srbije, smeštajući je na bolju poziciju ekonomske lestvice u regionu, ali i šire.

U narednim redovima pomenućemo neke od najpoznatijih kompanija sa sedištem u Beogradu i upoznati vas sa zanimljivostima koje o njima možda niste znali. 

#1 Imlek – lider u prehrambenoj industriji 

Imlek je najveća kompanija mlekarske industrije u Srbiji, sa sedištem u Beogradu, u naselju Padinska Skela. Kompaniju Imlek odlikuje višedecenijski kvalitet i to je ono što privlači mnoštvo potrošača da na svoj spisak za kupovinu gotovo svakodnevno doda mlečne proizvode ove kompanije.

Imlek je osnovan davne 1953. godine, na gazdinstvu Lepušnica u Glogonjskom Ritu. Tada je oko 800 krava davalo dnevno između 3 i 5 hiljada litara mleka koje je u konjskim zapregama i traktorima prenošeno na beogradsko tržište. 

Koliko je kompanija do danas porasla, svedoči i činjenica da izuzev u Srbiji, Imlek posluje na teritorijama Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije. Zaštitni znak ove kompanije je popularna nasmejana kravica uz koju su odrastale mnoge generacije.

Imlek proizvodi više od 200 mlečnih proizvoda, a kao najpoznatiji ističu se mleko, jogurt i sir. Zahvaljujući blagom ukusu, kvalitetu poizvoda i praktičnim ambalažama, mlečni proizvodi ove kompanije su rado viđeni gosti na porodičnim trpezama i mešaju se u brojne slatke i slane kulinarske specijalitete!

#2 Štark – istaknuti proizvođač konditora

Sa istorijom dugom gotovo 100 godina, Štark je jedno od najuspešnijih preduzeća za proizvodnju konditorskih proizvoda. Neki od najpoznatijih proizvoda Štarka su popularna Bananica, čokolada Najlepše želje, flips proizvod Smoki i čokolada za kuvanje Menaž.

Istorijat Štarka je veoma zanimljiv. Naime, ova kompanija osnovana je 1922. u Zemunu, a njen osnivač je oficir francuskog korpusa na Solunskom Frontu – Daniel D. Pesmaž koji je nakon I Svetskog rata ostao u Jugoslaviji. Nakon što je iz Francuske dopremio polovne mašine, otvara fabriku čokolade Etablisman Pechmajou & Gie Louit. 

Posle njegove smrti, 1927. godine, dirigentsku palicu preuzima Marsel Baslar, a fabrika menja ime u La Cigogone (u prevodu Roda). Ovde nastaje i prva srpska čokolada Menaž, a zatim i čuvena Bananica

U godinama koje su dolazile, istorijski uslovi nisu bili najsjaniji, te je u fabrici došlo do velikih promena, da bi 1946. godine fabrika bila nacionalizovana, a prvi put se pojavljuje naziv Nada Štark. Ovaj naziv dolazi od imena bombondžijske radnice iz Osijeka koja je ubijena tokom II Svetskog rata u logoru Stara Gradiška. 

U posleratnom periodu, pa sve do danas, fabrika zapošljava sve veči broj radnika i  na tržište donosi nove konditorske prouzvode. Danas je Štark integrisan u kompaniju Atlantik grup.

#3 Mona – jedno od najpoznatijih modnih imena u Srbiji

Kompanija Mona osnovana je 1989. godine u Beogradu kao firma za proizvodnju kvalitetnih proizvoda od kože i tekstila. Danas, ova modna kuća godišnje proizvede oko pola miliona predmeta od tekstila i kože, od toga preko 70.000 muških i ženskih tašni. 

Osnivači Mone su Nada Momirović i njen suprug Đorđe Momirović koji su ovaj brend razvili tako da je postao sinonim kvaliteta u čitavom regionu, te danas posluju u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. 

#4 Delta Holding – kompanija osnovana u izazovnom dobu

Sedište Delta Holdinga je u Beogradskoj opštini Novi Beograda. Ova kompanija uspešno posluje na teritoriji čitave Srbije, a svoje poslovanje usmerava i na strano tržište. 

Kompaniju Delta osnovao je Miroslav Mišković 4. februara 1991. godine u tadašnjoj SFRJ. Bila je jedna od prvih privatnih kompanija pokrenutih u našoj državi sa svega  petoro zaposlenih. O vrtoglavom rastu kompanije najbolje govore brojke – danas Delta Holding broji preko 4000 zaposlenih. 

Na godišnjem nivou, samo preko programa Mladi lideri, Delta Holding zapošljava preko 40 mladih entuzijasta. 

Istorijat ove kompanije prilično je interesantan, iako postoji svega 30 godina. U periodu od 1991. do 1993. kompanija posluje u oblasti trgovine voćem i povrćem i u drvnoj industriji. U godinama koje dolaze, Delta širi spektar poslovanja i zauzima vodeće mesto u gotovo svim svojim oblastima poslovanja. 

Oblasti poslovanja Delta Holdinga su se tokom 30 godina poslovanja konstantno širile, ali i smanjivale, te je nekoliko puta dolazilo do velikih reorganizacija firme. Godine 2011. u poslovanju kompanije dolazi do velikih preokreta, kada je između ostalog i pokrenut pomenuti program Mladi lideri.

Danas, Delta Holding posluje kroz 4 organizacione celine: Delta Agrar grupa, Delta Food Processing, Delta Real Estate grupa i Delta distribucija. U okviru Delta Holding-a posluje i nekoliko neprofitnih organizacija. Naglasićemo da ova velika komapnija umnogome utiče na ekonomski rast naše države, te je veoma važna na srpskom ekonomskom nebu.   Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta saznali nove, interesantne informacije o kompanijama koje su nastale na teritoriji Beograda, i kao takve uspešno posluju nekoliko decenija.

Back to Top