Koje su najprestižnije srednje škole u Beogradu?

Koje su najprestižnije srednje škole u Beogradu?

Nakon završetka osnovne škole na đacima je velika odluka – koju srednju školu upisati? Usled nedovoljne informisanosti mnogi učenici ne znaju šta ih očekuje u kojoj srednjoj školi. Stoga je uloga roditelja i nastavnika važnija nego ikada. Odgovorna lica treba da prepoznaju afinitete i interesovanja dece i da im pomognu u donošenju ove važne odluke.

Naravno, upis u srednju školu ne vrši se samo na osnovu želje učenika. Bodovi koje je učenik ostvario tokom osnovne škole se sabiraju sa bodovima maturskog ispita. Učenici sastavljaju liste želja na kojima su škole nabrojane po prioritetima – na prvom mestu je srednja škola koju najviše žele da upišu, a zatim rezervne varijante, u slučaju da u prvu ne budu primljeni.

Trend odabira srednjih škola se menjao u poslednjoj deceniji. Gimnazije su oduvek važile za prestižne škole u kojima je mesto rezervisano samo za najbolje i najperspektivnije đake. Gimnazije su i dalje škole u kojima se traži mesto više, ali danas su rame uz rame sa gimnazijama i ekonomska škola, informatički smerovi, medicinska i elektrotehnička škola.

Popularan odabir su i privatne srednje škole, čiji je rad akreditovan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Privatne srednje škole praktikuju inovativne i savremene metode učenja i interaktivni pristup nastavi, koji se pokazao kao izuzetno motivišući i stimulativan za učenike.

No, hajde da vidimo koje su srednje škole u Beogradu najtraženije:

X Beogradska Gimnazija

Deseta beogradska gimnazija „Mihajlo Pupin“ je obrazovna institucija koja je sa radom počela davne 1933. godine. Lokacija ove gimnazije je na Novom Beogradu, u ulici Antifašističke borbe 1a.

U početku je bila ustanova zatvorenog tipa, sa internatom. Danas je jedna od dve opšte gimnazije na teritoriji grada Beograda. Gimnazija opšteg smera ima ravnomerno zastupljene predmete društvenih i prirodnih nauka – podjednako se izučavaju obe grane.

Deseta gimnazija upisuje ukupno 270 učenika. Opšti tip prima 210 učenika, opšti tip srpsko-francuski 30, a opšti tip srpsko-engleski takođe 30 učenika.

Prošle godine za upis na opšti tip potrebno je bilo ostvariti minimalno 92.79 bodova. Za upis na srpsko-francuski tip neophodan broj bodova je bio 90.97, a za srpsko-engleski minimalno 108.12.

Ako razmatrate upis u gimnaziju, imajte na umu da učenici u gimnazijama stiču široko i podrobno obrazovanje iz svih izučavanih predmeta i odlično su pripremljeni za fakultete. Međutim, nakon gimnazije studije su obavezne, jer đaci ne dobijaju zvanje sa kojim bi mogli da se zaposle.

Privatna srednja škola i gimnazija Arhimed

Obrazovna institucija Arhimed se nalazi u srcu Vračara, u Ljubostinjskoj ulici br.2. Škola je otpočela sa radom 2007. godine i u kratkom roku je zadobila poverenje brojnih roditelja i učenika. 

Nastava se odvija u moderno opremljenim kabinetima, uz korišćenje visoke tehnologije i svih pomoćnih sredstava, koji učenje čine interesantnim i zabavnim. Odnos učenika i profesora je interaktivan, a akcenat je stavljen na razumevanje gradiva tokom nastave. Nastavno osoblje podstiče vannastavne aktivnosti učenika, prati njihove afinitete, pomaže im i usmerava ih.

Privatna srednja škola Arhimed ima brojne smerove – za redovno školovanje učenicima su na raspolaganju gimnazija opšteg tipa, smer medicinska sestra-tehničar i fizioterapeut-tehničar. U ponudi je i opcija vanrednog školovanja – učenici mogu steći diplome saobraćajne, elektrotehničke, mašinske, građevinske, ekonomske i ugostiteljske škole.

Poslednjih godina rekordan rast upisa beleži prekvalifikacija za medicinsku sestru. Prekvalifikacija za medicinsku sestru uključuje polaganje razlike ispita u odnosu na prethodno završenu srednju školu. Učenicima pruža mogućnost lakog zaposlenja u zemlji i inostranstvu, jer su medicinski radnici traženiji nego ikada, stoga za ovaj smer vlada ogromno interesovanje.

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“

Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ je godinama unazad najpopularnija srednja škola stručnog tipa. Ova institucija je sa radom počela 1947. godine i od tada važi za jednu od najprestižnijih beogradskih srednjih škola. Nalazi se u beogradskoj opštini Stari grad, ulica Kraljice Natalije br. 31.

Nastava se odvija u 40 laboratorija i 4 kabineta praktične nastave, a škola poseduje i sportske terene i odlično opremljenu biblioteku. Učenici koji se obrazuju u „Tesli“ su među prvima pri upisu na Elektrotehnički, Mašinski i Fakultet organizacionih nauka (FON). Tesla nudi osam četvorogodišnjih smerova:

  1. Elektrotehničar elektronike – 60 mesta (minimalan broj bodova* 72.41)
  2. Elektrotehničar energetike – 60 mesta (69.42)
  3. Elektrotehničar procesnog upravljanja – 60 mesta (73.93)
  4. Elektroteničar telekomunikacija – 60 mesta (73.95)
  5. Administrator računarskih mreža – 60 mesta (87.01)
  6. Elektrotehničar multimedija – 60 mesta (82.17)
  7. Elektrotehničar računara – 90 mesta (84.79)
  8. Elektrotehničar informacionih tehnologija – 30 mesta (92.99)

(*Minimalni broj bodova koji je naveden odnosio se na prethodnu upisnu godinu.)

Na sajtu škole možete pronaći vodič kroz obrazovne profile koje škola ima u ponudi, koji će vam pomoći da lakše zaključite koji bi smer bio idealan za vašeg budućeg srednjoškolca.

Upis u srednje škole tek sledi, a ako u svojoj blizini imate osmaka, pokušajte da mu pribavite informatore svih srednjih škola koje bi ga mogle interesovati. Uz konstruktivan dijalog i podrobne informacije donećete pravu odluku o upisu u željenu srednju školu i pomoći mu da donese ovu važnu odluku.

Back to Top