Koje su to srpske rase pasa?

Koje su to srpske rase pasa?

Kao što je već poznato, na našem prostoru su se ljudi najviše bavili stočarstvom, i shodno tome, nastali su mnoge rase pasa koje su se koristile baš u ovu svrhu.

Pored toga, prosečan Srbin je često bio i lovac, pa mu je uvek bio potreban jedan četvoronožni saputnik koji će mu pomoći u tom zadatku. 

Ovi psi su zbog svoje izdržljivosti uglavnom spavali van kuće vlasnika, a i danas se kuce vrlo često čuvaju u dvorištu, osim što danas postoji opcija da kupite udobnu kućicu za vašu kucu online i obezbedite mu komfor i toplinu. U nastavku pročitajte koje su to autohtone rase pasa poreklom iz Srbije koje je srpski kinološki savez priznao.

Šarplaninac – jugoslovenski ovčarski pas

Ovo je sigurno najpoznatiji pas sa naših prostora. Dobio je ime po Šar-planini gde je i bio najzastupljeniji. 

Ovo je jedan hrabi ovčarski pas koji je decenijama bio najbolji prijatelj pastira, jer osim toga što je odličan čuvar ovaca i stoke, on je i jako lojalan i privržen vlasniku. Stabilnog je temperamenta i spreman je da zaštiti svoju porodicu u svakom trenutku. Šarplaninac je jako nežan prema deci, pa ni ne čudi što je i danas jako zastupljen kao porodični pas.

Šarplanincu najviše odgovara upravo surovi život na planini, zbog oštre i guste dlake koja ga greje tokom zimskih dana.

Srpski odbrambeni pas – hrabri čuvar

Ovo je jedna relativno mlada rasa psa, nastala 1991. godine. Tvorac ove rase je imao ideju da oživi staru srpsku srednjovekovnu rasu – srpskog mastifa.. 

SOP je neverovatno hrabar pas, koji će život dati za odbranu svog stada, domaćinstva i vlasnika, zato je i zaslužio titulu odbrambenog psa. Jako je privržen svom vlasniku, i zato ne prihvata novog i to doživljava kao izdaju zbog čega može odbiti hranu i vodu. 

Mnogi veruju da je njegov predak, srpski mastif, opevan u narodnoj pesmi ‚‚Smrt majke Jugovića” u stihu ‚‚zalajaše devet ljutih lava” i da je se ovaj pas borio rame uz rame sa srpskim vitezovima u Kosovskom boju.

Ovaj neverovatni pas će uvek biti blizu vas, spreman da svoj život stavi na crtu ako je to potrebno.

Ovčar

Srpski pastirski pas

Ova rasa psa je priznata tek 2009. godine iako se veruje da postoji još od 13. veka.

Ovaj pastirski pas je odličan gonič stada, i samo dva psa mogu da gone i preko stotinu ovaca, a ima predivan karakter i dobroćudnu narav što ga čini odličnim porodičnim psom. To znači da je i odličan sa decom, ali nekada umeju biti oštri ako neko želi da uzme ono što on čuva. Sa dresurom treba početi što ranije i vole da ugode svom vlasniku, ali ponekad umeju da budu nezainteresovani za trening. Zato morate ostati uporni i pokazati mu da uvek mora da vas sluša.

Ovaj pas je jako društven i odlično će se slagati sa ostalim životinjama i članovima porodice. Srpski pastirski pas nije mnogo rasprostranjen na našim prostorima, a to je prava šteta jer je odličan čuvar porodice, a prema njenim članovima dovoljno nežan. 

Ako izaberete ovu rasu psa, dobićete jednog jako hrabrog i privrženog, a opet nežnog prjatelja.

Srpski trobojni gonič – odličan lovac ali i kućni ljubimac

Kao što mu i samo ime kaže, krzno ovog psa je u tri boje, i pomalo liči na bigla. 

Goničima je zadatak da nanjuše plen, da ga dignu i pokrenu, a onda da ga usmere prema lovcu. Ovaj pas je odličan u tom zadatku. Srpski trobojni gonič živahan i izdržljiv pas, ali nije pogodan za držanje u stanu jer zbog svoje prirode ima mnogo energije. Dobar je sa decom, ali druge manje životinje može gledati kao plen. Mada se neke rase pasa dobro slažu sa određenim rasama mačaka, ovo nije jedna od njih.

Srpski trobojni gonič je još jedan lojalan pas koji će biti odličan prijatelj svojoj porodici.

Pulin

Pulin je još jedan ovčarski pas, a često se naziva i Vojvođanski ovčar, jer je na tom podrućju nastao.

Kao i ostale ovčarske pse, i pulina krasi visoka inteligencija i živahnost, i potrebno mu je puno prostora jer uživa u kretanju i slobodi. Jako je druželjubiv i treba mu društvo, a svoje stado će gledati kao svoju porodicu. Pulinu je potrebno mnogo prostranstva i mentalne stimulacije, zato možda i nije najbolji kao kućni ljubimac. Ali ako se bavite stočarstvom ovo je odličan pas za vas.

Vole svog vlasnika i veoma su odani.

Ovo su neke od autohtonih rasa pasa poreklom iz Srbije. Svi oni su stvoreni u neku svrhu, i posao im je da pomažu čoveku u raznim poslovima. Znamo da je šetnja odlična po zdravlje i negu pasa, a istovremeno ovi lojalni ljubimci će vas sigurno naterati na fizičku aktivnost koja će imati benefite i po vas.

Back to Top