Koji su najčešći kvarovi na laptopu?

Koji su najčešći kvarovi na laptopu?

Ništa nije tako frustrirajuće kao laptop koji ne radi, baguje ili radi sporo. Najgore od svega je što mu u većini slučajeva ‘’ne možemo ništa’’, jer je kompaktan, zatvoren sa svih strana, a u skorije vreme su počeli da se proizvode laptopovi sa isključivo integrisanom baterijom, pa više ne možemo ni nju da izvadimo kad nešto zabaguje.

Ranije smo mogli da pokušavamo sa improvizovanim popravkama desktop računara, tako što otvorimo poklopac od kućišta, pa ga usisamo usisivačem, uvežemo žice ručno ili zamenimo određenu komponentu za koju znamo da nije u funkciji. Sada je svim isprobavanjima došao kraj.

Danas je kvar na laptopu teško samostalno rešiti, pa je najjednostavnije i najekonomičnije, odneti laptop u servis, a jedan od najpouzdanijih je laptopmajstor.rs. Tako izbegavamo da nanesemo računaru još veću štetu, a sebi štedimo vreme. U nastavku teksta saznajte koji su najčešći kvarovi na laptopu i o čemu treba voditi računa.

Laptop se ne uključuje kada pritisnemo dugme

Pritisnete dugme za uključivanje i ništa se ne događa. Jedan od najčešćih problema sa laptopovima je upravo ovaj – u potpunosti onemogućeno uključivanje računara, zbog čega nam je blokiran pristup važnim podacima, fajlovima, slikama, programima itd.

Ukoliko laptop ne pokazuje nikakve ‘’znake života’’, ne proizvodi nikakav zvuk niti reprodukuje svetlosni signal, ostaje nam jedino da se privremeno poslužimo mobilnim telefonom. U ovom slučaju postoji nekoliko razloga zbog kojih se to često dešava.

Može biti da je baterija laptopa prazna, pa je treba napuniti. Ako ste sigurni da ste dovoljno punili laptop, možda punjač nije ispravan. Međutim, ukoliko ste sigurni da problem nije u napajanju, verovatno je povezan sa matičnom pločom.

dva laptopa u kancelariji

Ekran ne prikazuje nikakvu sliku

Kada laptop pokazuje jasne znake da je uključen i da radi, ali je ekran iz nekog razloga ugašen, ponovo nam je onemogućen pristup računaru i ne možemo ga koristiti. Ovakav problem je još više frustrirajuć od prethodnog, jer kompjuter ipak izgleda kao da radi, ali ekran nije u funkciji i samo nas to deli od normalnog korišćenja računara.

U ovom slučaju možete pokušati da isključite i uključite kompjuter nekoliko puta ili da pritisnete i držite dugme za napajanje jedan minut. Ako ovo ne uspe pokušajte sa vađenjem baterije, ukoliko nije integrisana, ali ukoliko jeste, ne možete to samostalno izvesti. Verovatno je onda u pitanju problem sa memorijom, jer memorijske komponente ne funkcionišu ili nisu dobro povezane.

Takođe, dodatni ekran, hard disk ili tastatura mogu biti uzrok, pa pokušajte njih da uklonite i vratite. Ako je ekran još uvek prazan, trebalo bi da su za to krivi matična ploča ili procesor.

Laptop proizvodi čudne zvukove dok je uključen

Većina laptopova proizvodi zvukove dok radi i to je najčešće propelerni zvuk kulera. Međutim, možda ćete primetiti da vaš računar nešto češće ispušta neprijatne i neuobičajene zvukove kao što su zvuk koji podseća na rad bušilice ili zveckanje, bilo bi dobro da proverite ispravnost kulera.

Ako čudni zvukovi još uvek dopiru iz laptopa, iako ste proverili kuler, zvuk verovatno proizvodi hard disk. Biće potrebno da ga zamenite, ali ne zaboravite da važne podatke i fajlove prethodno sačuvate.

Laptop se isključuje samostalno ili se ekran ukoči

Uključujete kompjuter, sedate za njega i započinjete rad na njemu samo da bi se on samostalno isključio nekoliko minuta kasnije ili jednostavno stao sa radom. Ova situacija može uzrokovati da vaš dotadašnji rad ostane nesačuvan i ujedno, da se prilično zabrinete za svoj laptop.

Kad se ovo dogodi ispitajte donji deo laptopa, opipajte ga odozdo i proverite da li je isuviše topao. Ukoliko primetite da kuler ne radi ili radi drastično snažnije verovatno vam se računar pregrejava. Uzrok može biti zapušenost kulera i rešetke poklopca prašinom.

Pojedini dugmići na tastaturi ne rade

Neretko se dešava da samo nekoliko dugmića na tastaturi ne rade ili se čak pritiskom na njih na ekranu pokazuje neki drugi karakter. 

Najčešći uzrok ovome je prašina koja se uvukla u tastaturu i potrebno je samo izvaditi određeni taster, očistiti njegovo ležište i vratiti ga na mesto. Ukoliko to ne reši problem, trebalo bi laptop odneti u servis, jer će verovatno biti potrebna kompletna zamena tastature.

Ovo su bili neki od najčešćih kvarova na laptopu na koje treba da obratite pažnju. Pojedine probleme možete pokušati da rešite sami, ali nikako nemojte preduzimati radnje za koje ste sigurni da zaista mogu doprineti boljem radu vašeg računara. Uvek je najekonomičnije prepustiti stručnjacima da obave posao za koji su specijalizovani.

Back to Top