Koji su najčešći problemi i kvarovi iPhone telefona?

Koji su najčešći problemi i kvarovi iPhone telefona?

Koji mobilni telefon posedujete? IPhone zar ne?

Iako vlasnici iPhone telefona ne bi menjali svoj telefon ni za jednog drugog proizvođača, realnost je da ni telefoni kompanije Apple nisu bezgrešni.

Proizvođači aktivno rade da ove probleme svakim narednim problemom smanje ili uklone, međutim, neke probleme je teže rešiti dok su za neke od njih krivi i sami vlasnici nepravilnim ili neodgovornim korišćenjem telefona.

U nastavku teksta pročitajte sa kojim sve to problemima i kvarovima se suočavaju vlasnici iPhone-a, kao i načine na koje možete da pokušate da te probleme zaobiđete.

#1 Različita oštećenja ektrana telefona

Definitivno najviše posla servisi mobilnih telefona imaju u vezi sa ekranom telefona.

Koliko puta ste se prepali kada vam je ispao telefon i sa strahom ga podigli da vidite u kakvom je stanju?

Prilikom ovakvih padova uglavnom nastrada ekran, a u zavisnosti od toga na koju podlogu, sa koje visine i pod kojim uglom je telefon pao zavisi i šteta koju će pad prouzrokovati.

Ukoliko je puko samo spoljašnje staklo, vaš telefon će i dalje biti funkcionalan, međutim kod ozbiljnijih oštećenja na ekranu će se pojaviti linije i tačke i ekran neće reagovati na dodir.

Nažalost u ovoj situaciji jedino rešenje je zamena kompletnog ekrana, pa će vam biti potrebni iPhone doktori koji će stručno i efikasno ovo odraditi kako bi što pre mogli ponovo da koristite svoj telefon.

Cena zamene ekrana u najvećoj meri zavisi od modela iPhone-a koji posedujete. Ukoliko imate telefon poslednje generacije ekran će biti skuplji, dok su ekrani starijih modela značajno povoljniji.

Šanse da do oštećenja ekrana dođe možete značajno umanjiti korišćenjem zaštitnog stakla ili folije – međutim, budite svesni da ova zaštita nije 100%-na.

#2 Problemi sa baterijom telefona

Kada kupite novi telefon, oduševljeni ste činjenicom da vam baterija traje ceo dan. Međutim, vremenom baterija sve kraće traje, potrebno je sve češće punjenje i to vas frustrira.

To je zato što svaka baterija ima svoj životni vek – broj meseci tokom kojih će biti funkcionalna, nakon kojih je potrebna njena zamena. Ovaj broj se može malo produžiti pravilnim korišćenjem.

Litijum-jonske baterije koje se nalaze u današnjim pametnim telefonima ne trebaju se puniti odjednom, odnosno od 0-100% u jednom punjenju. Njih je najbolje staviti na punjenje kada je baterija na 20% i skinuti sa punjača kada dođe do 90%. 

Takođe, važno je da koristite punjač koji je namenjen vašem telefonu, jer slabiji ili jači punjač namenjen nekom drugom modelu može oštetiti bateriju vašeg telefona.

Ukoliko ste primetili da vam se baterija brže prazni, isključite rad pozadinskih aplikacija, kao i automatsko skidanje aplikacija, blutut i internet dok ne koristite telefon. Na taj način ćete barem malo usporiti proces pražnjenja baterije.

Međutim, kada dođe do trenutka da je potrebna zamena baterije, sa obzirom da je ona integrisana, to nećete moći sami da uradite, već je potrebno da to umesto vas uradi profesionalac.

beli iphone

#3 iPhone i voda – da li su Apple uređaji vodootporni?

Noviji modeli iPhone telefona su vodootporni i mogu dolaziti u kontakt sa vodom – mogu se uneti u bazen ili more do određene dubine koja je naznačena. Ali, da li je to baš tako?

Sa pojavom modela koji su vodootporni korisnici su bili oduševljeni, međutim, ubrzo se veliki broj njih žalio da im se telefon nakon kvašenja pokvario. Da stvar bude gora, garancija koja se dobija uz kupovinu ovih telefona nije pokrivala kvarove prilikom kontakta sa vodom.

Zato, ukoliko niste spremni na mogući ishod, savetujemo vam da ne kvasite svoj telefon ili ukoliko želite da ga unosite u bazen ili more, nabavite posebne providne i nepropusne maske za telefon. Na taj način ćete biti sigurni da će vam telefon biti bezbedan.

Ukoliko imate iPhone starije generacije znate da bi svakako trebalo da izbegavate vodu. Ako pak dođe do kvašenja telefona, vaćno je da ga što ranije odnesete u servis kako bi šanse da sačuvate telefon bile što veće. 

Za prvu pomoć u ovim situacijama vam može pomoći i stari trik – potapanje telefona u pirinač, jer on ima svojstvo da izvlači vlagu. Svakako, ne preporučujemo da se oslonite isključivo na ovaj trik, već čim budete u mogućnosti telefon prepustite profesionalcima.

Ono što je sigurno je da se gotovo svaki kvar na telefonu – manji ili veći može sanirati. Pitanje je samo da li se isplati – što u najvećoj meri zavisi od vrednosti vašeg telefona i njenom poređenju sa cenom popravke.Nadamo se da vam je ovaj tekst bio korisan i da smo vas uputili u najčešće probleme sa iPhone telefonima, te da ćete poslušati naše savete kako do ovih problema ne bi došlo.

Back to Top