Kućna teretana – kako organizovati prostor i koje sprave nabaviti

Kućna teretana – kako organizovati prostor i koje sprave nabaviti

Napraviti sopstvenu kućnu teretanu – znači imati svoje malo sportsko carstvo koje ćete urediti po svojoj meri i nahođenju. A pre svega toga izabrati najbolje mesto koje ćete proglasiti svojom vežbaonicom. 

To može da bude neka podrumska prostorija, tavan ili deo dvorišta. Ukoliko vam uslovi dozvoljavaju, možete i da sobu ili deo veće prostorije u stanu ili kući pretvorite u svoj kutak za vežbanje. Oprema svakako zavisi od finansija, ali i skroman budžet može da bude dovoljan.

Sve zavisi od vaših ambicija, ali ne morate se odmah zaputiti u prodavnicu sa sportskom opremom. Svakako ćete pogledati ponudu u oglasima i na portalima. Kada steknete utisak koliko bi koštalo sve što želite da nabavite defiitivno ćete znati šta da uradite. Da se ne obeshrabrite, evo nekih korisnih saveta.

Sobni bicikl je tu, zbogom izgovori i plaćanje članarine

Vrlo dobro zvuči kada sebi možete da kažete da više nema plaćanja mesečne članarine, da nema gužve i neugodnih mirisa oko vas. To podazumeva i da nema izgovora da “danas neću vežbati” zato što ne mogu da stignem u teretanu i da bukvalo kad god poželite možete da se “razmrdate”.

Jedino što vam je neophodno jeste motivacija, samodisciplina i prostor. Na 15 kvadratnih metara tu svoju ambiciju možete da sprovedete u delo. Ne zaboravite da je gumena podloga najpreporučljivija je za pod. 

A ukoliko vam prostor i raspoložive finansije dozvoljavaju za kardio trening su vrlo korisni profesionalni sobni bicikli, nabavite sebi jedan za vrlo efikasan trening u svoja četiri zida. Dodatna oprema poput tegova za ruke i noge ne zahteva izdvajanje velike svote novca a može da bude vrlo korisna tokom vežbanja. 

Dobar osećaj posle svake “vožnje”

Sobni bicikl donosi dosta benefita, pre svega omogućava da se stekne kondicija, da se zategnu mišići nogu, stomaka i leđa. Posle svake “vožnje” i znojenja neminovan je dobar osećaj i zadovoljstvo da  ste uradili nešto dobro za sebe.

Interesantno je da vežbanje na biciklu može da bude iskorišćeno i za gledanje filma, serije ili neke televizijske emisije koju ste propustili. U zavisnosti od ritma i otpora na koji je sobni bicikl podešen mogućnosti za vežbanje su brojne. 

Umaranje će biti veće ili manje, tako da onog dana kada niste raspoloženi za “duga putovanja” smanjite tempo i otpor na sobnom biciklu i lagani trening će biti sasvim dovoljan. Ako je toplo i rade bazeni, imate još jedan izbor.

Kardio trening uz sobni bicikl, traku i tegove

Traka za trčanje je vrlo korisna sprava, ne baš pristupačna po ceni, ali neko će je možda nabaviti i vežbati i na njoj. Uz sobni bicikl za kardio trening dobro će vam doći još steper, malo tegova, možda oni zvani “ruska zvona” i fitnes klupa. 

Činjenica je da je sobni bicikl sprava na kojoj mogu da vežbaju i mladi i oni koji to nisu, uz prilagođavanje kondiciji i fizičkoj spremnosti vežbača da ne dođe do povreda

Pri kupovini bicikla trebalo bi obratiti pažnju na njegove dimenzije i odmah mu odrediti mesto u prostoriji za vežbanje ili sobi. 

Vežbanje na sobnom biciklu

I temperatura u prostoriji je važna za vežbanje 

Dobro je ustanoviti koje sve opcije nova sobna sprava omogućava. Da li na displeju pokazuje samo “pređene kilometre” ili i potrošene kalorije recimo? 

I isto tako važno – trebalo bi da obezbedite siguran transport i dostavu bicikla na kućni prag, jer on nije ni malo lagan a ni jednostavan za prevoz.

Ne spada u sprave, ali je bitna stvar na koju se na početku zaboravi. Reč je o grejanju, odnosno optimalnoj temperaturi u prostoriji u kojoj se vežba. 

Da se ne sudarate sa sijalicama

Ona zavisi od toga gde se teretana nalazi. Naprimer, garažu i tavanske prostorije je mnogo teže zagrejati ili rashladiti, u zavisnosti od godišnjeg doba. 

Rešenje može da bude i klimatizovanje prostorije, da leti erkondišn hladi, a zimi greje isti prostor. I osvetljenje neka bude prilagođeno, sijalice koje vise sa tavanice do pola sobe nisu dobro rešenje. Sudaraćete se sa njima, nemojte sumnjati.

Još ponešto korisno u kućnoj teretani

Zidovi su odlično mesto za police i čuvanje tegova i opreme koju koristite za vežbanje. Već pomenuta klupa vam može biti vrlo korisna za izvođenje mnogih vežbi. Da bi bila još korisnija nabavite i naslonjač za nju. 

Trake za vežbanje su praktične i vrlo upotrebljive u kućnoj teretani. Isto tako i prostirka za jogu, da bi vam bilo udobnije i prijatnije kad vežbate na podu i istežete se na kraju treninga. 

Ogledala čine prostoriju u kojoj vežbate većom

Ne spada u osnovni program, ali pomaže u jačanju kičme i izvođenju raznih drugih vežbi. Pogađate – mislimo na pilates loptu. Ukoliko radite nešto na kompjuteru u kući sedite na loptu, umesto na stolicu. 

I ogledala su bitna u sobi u kojoj vežbate. Da biste videli kako nešto radite a i da bi prostorija izgledala veća nego što jeste, dobro bi bilo da na zidove pričvrstite ogledala. 

Pošto ste sve sredili i započeli da koristite sprave, znajte da če vam održavanje kondicije i skidanje masnih naslaga i suvišnih kilograma vrlo koristiti. 

Veliko vežbačko iskustvo nije neophodno, upornost jeste

Sva pomenuta oprema ne zahteva posebno iskustvo i znanje tako da je svako može koristiti, pre svega sobni bicikl i traku za trčanje. Važno je ne odustati i biti uporan.

U svojoj teretani ćete znojeći se steći kondiciju, smršati, osloboditi se stresa i zabaviti, pogotovo ukoliko pozovete i nekog prijatelja ili prijateljicu da zajedno vežbate. Naravno ukoliko imate stručna pitanja bez odgovora obratite se nekom od instruktora u obližnjoj teretani ili sportskom centru. 

Mi vam želimo da istrajete u nameri da vežbate dugo i da se osećate rasterećeno, a ako slučajno potrčite za autobusom da ne ostanete bez daha.

Back to Top