Kupovina stana u Beogradu – dileme i saveti 

Kupovina stana u Beogradu – dileme i saveti 

Kupovina stana predstavlja zaista veliki izazov i zahteva opsežno istraživanje tržišta koje će vam pomoći da donesete pravu odluku.

Ukoliko potražujete nekretninu u Beogradu, pred vama je veliki broj opcija što vam donekle može i zakomplikovati ceo proces odabira. Odlučili smo da razrešimo dileme i damo savete koji će vam pomoći da suzite izbor.

Mnogima je kompletna procedura oko kupovine stana komplikovana i prosto ne žele da se upliću u istraživanje, što je potpuno razumljivo.

Ako ste i vi jedan od njih ili prosto želite da steknete širu sliku o tome koje faktore treba uračunati prilikom odabira stana, na pravom ste mestu, jer se u nastavku teksta upravo bavimo ovom tematikom.

Kako do kredita najlakše moguće?

Prilikom odabira nekretnine i njene kasnije kupovine kupci kao svoju najveću prepreku vide finansije. Kako ih pronaći i šta je najbezbolnije rešenje?

Isplata u kešu je maltene pa misaona imenica za većinu ljudi u Srbiji, tako da se kao najbolja opcija nameće podizanje stambenog kredita. Potebno je pronaći najbolje uslove koje nude banke i odabrati ponudu sa kojom će biti zadovoljne obe strane.

Većina kupaca prosto nije dovoljno informisana ili nema vremena da istražuje komplikovane procedure i bankarske uslove.  

Tada na scenu stupa besplatni online savetnik za kupovinu nekretnina, koji će za vas pronaći najbolje uslove kod banaka za podizanje stambenih kredita. Ujedno ćete dobiti idealnog partnera u pronalaženju lokacije za vaš novi dom.

Unapred vam možemo reći kako je neophodno ispunjavati sledeće uslove, kako biste uopšte mogli da razmatrate podizanje kredita za stan:

  • prebivalište i državljanstvo Republike Srbije;
  • minimum 6 meseci stalnog radnog odnosa kod poslednjeg poslodavca;
  • minimum od 12 meseci ukupnog radnog staža;

Digitalni broker može umesto vas obaviti izračunavanje krediten sposobnosti!

Koliko je lokacija bitna prilikom odabira stana?

Odogovor na ovo pitanje zavisi od toga kakve su vam obaveze i životne navike. Ako ste neko ko voli da uvek bude u centru zbivanja, najbolja opcija jesu opštine Savski venac, Vračar i Stari grad.

Sa druge strane, za mirnije tipove savetujemo lokaciju udaljenu od centra sa manje saobraćaja i buke. U zavisnosti od lokacije, cena će logično biti viša ili niža, tako da uzmite i ovaj faktor u obzir.

Era digitaizacije i korona viursa mnoge zaposlene je usmerila ka remote poslovima, što im omogućava da odaberu lokaciju za život bilo gde u Beogradu, dok je ostaku ipak mnogo bitnija saobraćajna povezanost sa ostalim tačkama u gradu.

Stambeni kompleks ili kondominijum?

Pre nego što se upustite u potražnju za stanovima u Beogradu, budite svesni kako je već nekoliko godina veoma aktuelan novi princip stanovanja i izgradnje.

Radi se o kondominijumima koji predstavljaju vrstu zasebne stambene celine. Osnovna razlika između njih i stambenih kompleksa ogleda se u nekoliko na prvi pogled sitnih, ali mnogima veoma bitnih stavki.

Karakteristike kondominijuma:

  • unutar njega mogu ući samo stanari;
  • obezbeđeno parking mesto;
  • video nadzor i obezbeđenje 24h dnevno;
  • sadržaj za aktivno druženje i odmor stanara;
  • prodavnice, kafići i restorani.

Pojedini stambeni kompleksi imaju neke od ovih karakteristika, ali nemaju ih sve, a najviše se potencira na sigurnosti koju pružaju kondominijumi. Pa ipak, za mnoge su ovo precenjene vrednosti koje se preplaćuju.

Bilo kako bilo, na vama je finalni izbor, dok je naš zadatak bio da vas upoznamo sa novim i sve modernijim načinom stanovanja u glavnom gradu Srbije.

Starogradnja ili novogradnja?

Kao što možete primetiti, Beograd je godinama prepun novim gradilištima gde niču nove zgrade po nekima reklo bi se, čak i previše brzo.

Pa ipak, ne treba razvijati sumnje u način izgradnje novih stanova, s obzirom da tehnike u građevinarstvu brzo napreduju i značajno unpaređuju sve procese.

Kada govorimo o računici, ukoliko upoređujete dva stana na sličnim lokacijama, definitivno ćete morati odvojiti više novca za stan u novogradnji. Međutim, trudite se da ovo posmatrate kao neku vrstu ulaganja u budućnost.

Kada se tek uselite u stan u starogradnji, postoje šanse da ćete iamti dodatna ulaganja oko preuređenja i adaptacije.

Novogradnja znači i nove instalacije, kvalitetnu stolariju, očuvanost i bolju iskorišćenost prostora.

Potpisivanje ugovora za stan

Osigurajte se prilikom kupovine

Sigurno ste čuli kako su mnogi kupci stanova ostali uskraćeni za nekretninu koju su platili. Nažalost, i te stvari se dešavaju zbog prevaranata, ali postoji način da se zaštitite.

Ukoliko želite da ulažete potpuno sigurno, obavezno obavite overu predugovora i ugovora o kupoprodaji i sa javnim beležnikom proverite podatke koji se tiču nepokretnosti koja je predmet radnje.

Na ovaj način se na minimum svodi mogućnost dvostruke prodaje iste nepokretnosti.

Zaštita se postiže i plaćanjem depozita za stan, kao i potpisivanjem ugovora koji se tiče toga. Pravne posledice mogu biti dvostruke ukoliko dođe do kršenja ugovora koji se tiču plaćanja depozita.

Kao što smo već rekli, kupovina stana je ozbiljan korak, pa budite temeljni, bistre glave i sarađujte samo sa proverenim ljudima. Beograd nudi veliki broj mogućnosti po pitanju odabira nekretnine, tako da ćete naletati na stanove manjeg i većeg kvaliteta. Na vama je da odaberete ono što vam u svakom smislu najviše odgovara. Srećno!

Back to Top