Letnji festivali u Beogradu

Letnji festivali u Beogradu

Letnji festivali Beograd čine metropolom bogatijom za mnoštvo muzičkih, kulturnih, gastro i drugih doživljaja. Kao grad koji je leti često usamljen, jer ga njegovi stanovnici i oni koji u njemu tokom godine borave napuštaju radi letovanja ili odlaska u svoja mesta i gradove, Beograd je uspeo da stvori zabavu za one koji su u njemu, a istovremeno privuče i sve veći broj turista, čak i tokom vrelih dana – upravo velikom ponudom letnjih festivala.

Letnji festivali u Beogradu godinama su nastajali, razvijali se i unapređivali, da bi od perioda kada je bilo teško pronaći letnji festival u gradu, došlo dotle da je teško pronaći dane tokom leta u Beogradu, a da se tokom njih ne održava barem jedan festival. Raznovrsni festivali u Beogradu koje treba da posetite, mogu se razvrstati u nekoliko kategorija, a sa njima ćemo vas upoznati u narednim redovima. 

Muzički letnji festivali u Beogradu

Muzički letnji festivali su ono što Beograd čini jednom od najzanimljivijih prestonica u ovom delu Evrope. S obzirom na to da su letnji meseci rezervisani za lepo vreme i provod na otvorenom, inspirativne lokacije koje nude bogat muzički sadržaj nalaze se u brojnim delovima grada. Ovo su najpoznatiji muzički festivali naše prestonice tokom letnjih meseci.

Beer Garden – rokenrol u letnjoj bašti

Beer Garden je festival koji posetiocima nudi kvalitetno pivo i sadržajan muzički program. Na obali Ade Ciganlije, u posebno opremljenoj bašti, po ugledu na brojne svetske festivale koji preko leta javne površine dekorišu tako da izgledaju kao “prirodna” letnja pozornica, Beer Garden je prava poslastica za ljubitelje rokenrola.

Pivska oaza Ade Ciganlije predstavlja jedno od omiljenih mesta okupljanja tokom vrelih, letnjih meseci. Zanimljive svirke, brojni učesnici domaće rokenrol scene i šarmantne dekoracije, uz obilatu ponudu kraft piva i piva brojnih domaćih i svetskih proizvođača, najbolja su pozivnica za festival Beer Garden.

Festival Ulaz – najveći festival popularne muzike u regionu

Pored rokenrol scene, svi ljubitelji popularne muzike mogu tokom leta da uživaju u numerama najvećih imena na pop sceni naše zemlji, ali i čitavog regiona. Trodnevni festival koji se održava u julu okuplja svake godine neka od najvećih imena popularne muzike i zvezde koje dugi niz godina nastupaju na najvišem nivou.

Tematski koncept samog festivala Ulaz svedoči o tome da su muzički letnji festivali u ovoj manifestaciji dobili vredan šraf u ukupnoj kulturno-umetničkoj ponudi grada Beograda, a trend posećenosti ide u prilog činjenici da će ovaj festival ubrzo dobiti epitet tradicionalni.

Beer Fest – najveći letnji muzički spektakl u gradu

Beer Fest je najveći festival koji se tokom letnjih meseci održava u našem glavnom gradu. Sredinom avgusta, u trajanju od nekoliko dana, ljubitelji dobrog piva i još bolje muzike mogu da uživaju u zvuku gitare i da ispijaju napitak od ječma i hmelja. Veliki park Ušće tokom tih dana odiše karnevalskom atmosferom, pa se avgust iščekuje tokom čitave godine.

Svake godine, line up izrodi nekog novog favorita publike, uz već dobro poznata imena sa regionalne rokenrol scene. Na četiri bine – glavna bina, alternativna bina, groove i bunt bina, nude posetiocima obilje muzike, a na nepreglednim štandovima se toči melem za svakog pravog pivopiju.

Gastro festivali u Beogradu

Gastro festivali u našem glavnom gradu su još jedan deo bogate festivalske ponude koja okuplja sve hedoniste koji uživaju u čulnim iskustvima hrane i pića. Tokom godine, u gradu se organizuje veliki broj gastronomskih okupljanja, od Delikatesnog ponedeljka u Kulturnom centru grad, do Balkan Cheese Festival-a koji se redovno održava u prostorijama Doma omladine Beograd. U nastavku vam predstavljamo par festivala hrane koje možete posetiti tokom letnjih meseci.

Fish Fest – gastronomska poslastica za ljubitelje rečnih specijaliteta

Fish Fest je tradicionalni festival ribljih specijaliteta koji se od 2007. godine održava u našoj prestonici. Prelep prostor podno Nebojšine kule je prava prilika da uživate u gastronomskoj manifestacija koja ima i turističko-zabavni karakter.

Inače, Fish Fest predstavlja najveći letnji festival takvog tipa u našoj zemlji. Bogat sadržaj u ponudi ima, pored rečnih specijaliteta i delikatesa za sve ljubitelje ribe i rbiljih jela, sjajan muzički program i animaciju za najmlađe posetioce festivala.

Avalski festival sireva

Avalski festival sireva je manifestacija koja se održava na platou, u podnožju Avalskog tornja. Tezge sa belim kravljim i kozjim sirevima, sirevima domaće proizvodnje, kao i brojnim mlečnim specijalitetima iz cele Srbije, svake godine okupljaju veliki broj gastro zaljubljenika.

Predivna lokacija koja posetiocima nudi fantastičan pogled, sjajno je uparena sa izvanrednom gastronomskom ponudom – najlepši sirevi i vrhunska vina sa Fruške gore, učiniće da postanete redovni gosti ovog sjajnog festivala na planini Avala. Avalski festival sireva je pogodan za letnje mesece i zbog mikroklime koja osvežavajuće deluje na sve stanovnike prestonice tokom najtoplijih dana u godini.

Umetnički letnji festivali Beograda

Beograd je poznat kao urbana prestonica naše zemlje, ali su dometi kreativnog stvaralaštva odavno prevazišli domaće okvire. Letnji meseci ne predstavljaju izuzetak, pa je zato kulturno-umetnička ponuda bogata i tokom najtoplijih meseci u godini. U nastavku vam predstavljamo nekoliko festivala koji se karakterišu kao umetnički letnji festivali.

Festival FilmStreet – sedma umetnost pod beogradskim nebom

Festival FilmStreet je najpoznatiji letnji bioskop na otvorenom u ovom delu Evrope. Putujući bioskop krstari vrelim beogradskim ulicama i vikendom nudi sjajnu zabavu za sve članove porodice. Ovaj festival je tokom godina stekao ogromnu popularnost, a pored promocije sedme umetnosti, FilmStreet posetiocima nudi uživanje u najlepšim gradskim parkovima, promenadama i ulicama.

Dev9t – devet sfera umetnosti na sceni glavnog grada

Festival Dev9t već dugi niz godina afirmativno utiče na popularizaciju i promociju različitih umetničkih izraza – od muzike, književnosti i slikarstva, preko vajarstva, plesa i arhitekture, pa sve do fotografije, stripa i filma. Festival sarađuje sa brojnim umetnicima iz zemlje i sveta, a svakog leta predstavlja pravu kreativnu oazu za sve ljubitelje umetničkog izraza.

Beogradski letnji festivali svake godine okupe veliki broj znatiželjnih lica, zaljubljenika u muziku, gastronomiju i pokretne slike na platnu. Pored gradskih bazena, “beogradskog mora” i ledenih napitaka, letnji festivali će vas rashladiti i popraviti raspoloženje tokom ovih vrelih dana.

Back to Top