Luksuzna naselja Beograda upoređena sa regionom

Luksuzna naselja Beograda upoređena sa regionom

Beograd mnogi smatraju jednim od najurbanijih gradova u regionu, a sve češće se ubraja i među destinacije koje se moraju posetiti na svetskim turističkim portalima. Ova brzorastuća metropola, sa svojom burnom i dugom istorijom, gostoljubivim domaćinima i živahnim ambijentom, zaista ima puno aduta, a život u luskuznim naseljima Beograda ističe se kvalitetom života po vrhunskim standardima.

Dok se neka naselja Beograda smatraju luksuznim vekovima unazad, postoje i ona koja su potpuno moderna, izgrađena uz praćenje svetskih trendova i standarda. Ako se pitate koja su to luksuzna naselja Beograda, a sa kojima su to slična u regionu, pa se s njima mogu porediti, nastavite sa čitanjem teksta.

Dedinje – oaza najlepših beogradskih vila

Dedinje je staro beogradsko naselje, o kome su prvi pisani tragovi pronađeni još u XVI veku, a od XX veka, kada se ovde izgradio Kraljevski dvor, Dedinje postaje sinonim za elitno naselje, a to ostaje do danas.

Luksuzne vile, rezidencije i čitava imanja, uz prelepe drvorede jablana i javora, definitivno su glavna obeležja ovog luksuznog beogradskog naselja. Na Dedinju uglavnom žive javne ličnosti, diplomate, biznismeni, svi oni koji to sebi mogu priuštititi. Cena nekretnina na Dedinju je jedna od najviših u regionu.

Široka dvorišta u kojima se neretko nalaze i bazeni, kao i ogromne kapije koje čuvaju privatnost, videćete širom ulica Dedinja. Iako je Dedinje posebno znamenito po svojoj istoriji i ličnostima koje su u njemu živele, slična naselja postoje i u regionu.

Takvo je, na primer, naselje Pantovčak u Zagrebu. Pantovčak je dom Predsedničkog dvora, rezidencija predsednika (vila Zagorje), kao i rezidencije stranih diplomatskih predsedništva. Sem toga, ovde su smeštene i vile i elitne zgrade, pa je Pantovčak definitivno naselje koje po mnogo čemu podseća na Dedinje.

Može se reći da svaka prestonica u regionu ima svoje Dedinje, a ova naselja razlikuju se po veličini, ambijentu, cenama i mnogim drugim elementima.

Novi Beograd iz vazduha

Beograd na vodi – moderno luksuzno naselje

Beograd na vodi predstavlja jedan od najluksuzinijih kompleksa u regionu, iako je njegova gradnja i dalje u toku. Smešten u novom centru starog grada, kraj same Save i s pogledom na beogradske mostove, s mnoštvom stanova, apartmana, poslovnih prostora, ali i mnogih drugih pogodnosi.

Beograd na vodi izazvao je mnoge reakcije, ali jedno mu niko ne može osporiti – on definitivno predstavlja jednu od najpoželjnijih lokacija u čitavom regionu! Iako izlazi na reku, za razliku od Porto Montenegra koji je smešten na “pijenu od mora” i čiji je glavni adut fascinantna luka, Beograd na vodi sa ovim kompleksom ima velike sličnosti.

Šoping centri, teretane i bazeni koji se nalaze u samim kompleksima i na raspolaganju su svima koji u njima žive, ili se odluče za izdavanje apartmana u Crnoj Gori ili Beogradu, odnosno njihovo iznajmljivanje, zajedničke su pogodnosti oba kompleksa. Sem toga, luksuz koji isijava iz ovih građevina, uz veličanstveni pogled na vodu (Savu i Jadransko more), još više dižu vrednost ovom kompleksu, čineći ove lokacije najpoželjnijim u regionu!  

Slične luksuzne komplekse kraj vode, u regionu ima i Bugarska – Tračke Litice. Nalaze sa na samoj obali Crnog mora. Za razliku od beogradskog i crnogorskog kompleksa, ovaj je smešten na visokim nadmorskim visinama, na strmom području i na liticama.

Centar grada – hedonistički život u centralnim naseljima

Život u centralnim naseljama u metropolama kakva je Beograd sa sobom donosi mnoge prednosti. Ipak, centar ovih gradova često predstavlja stari grad – staru gradnju. Zato se ova naselja ne mogu smatrati luksuznim u modernom smislu reči – ona nemaju bazene i teretane u okviru samih zgrada, niti isijavaju najmodernijim osvetljenjem, ali zato su u blizini svega što centar jednog grada nudi  – na vrhunskim lokacijama.

Beogradski centar grada, u najužem smislu, podrazumeva glavnu ulicu – Knez Mihailovu i njenu okolinu, dok se u širem u njega mogu ubrojiti i čitave opštine – Dorćol, Savski venac, Stari grad i Vračar. Iako je saobraćaj u Beogradu gust, luksuzna naselja u centru grada su vrlo lepo raspoređena.

U Podgorici se Centar zove čitava centralna četvrt grada, dok Skoplje takođe ima opštinu Centar. Život u centru Beograda se može uporediti sa životom u centru svake prestonice – brz i urban, sa dozom tradicionalnog.

Luskuzna naselja koja se danas grade, grade se tako da budu samodovoljna sama po sebi, pa ne čudi što se raskošna beogradska naselja mogu porediti sa naseljima regiona. Ista je situacija i sa starijim naseljima, koja su svojom bogatom istorijom zaslužila da se nađu na listi luksuznih naselja.

Iako različiti, gradovi regiona ipak veoma liče jedan na drugi, te su tako mnoga luskuzna naselja Beograda i mnoga luksuzna naselja regiona kao preslikana u ogledalu!

Back to Top