Muzej iluzija – izazov za ljudska čula

Muzej iluzija – izazov za ljudska čula

Ideja dvojice marketinških stučnjaka iz Hrvatske – Roka Živkovića i Tomislava Pamukovića – da otvore muzej koji se oslanja na čulne predstave i daje iskrivljenu sliku realnosti ubrzo je zaživela kao odličan brend koji popularizuje posetu muzejima. Muzej iluzija Zagreb od svog otvaranja izazivao je ogromnu pažnju javnosti.

Širenjem je obuhvaćen i glavni grad naše zemlje. Tako je pre godinu dana otvoren Muzej iluzija u Beogradu. Kao deo franšize koja se munjevito širi evropskim kontinentom, ali i preliva, pa tako postoji i Muzej iluzija Dubai, ovaj jedinstven koncept koji spaja zabavu i znanje poslastica je za sve članove porodice.

Iako je većina posetilaca muzeja navikla da se oslanja na sopstvena čula prilikom posete eksponatima i izložbama širom zemlje i sveta, perceptivne iluzije koje se zasnivaju na subjektivnim procenama svih posetilaca muzeja iluzije neizostavan su deo ugođaja. U nastavku teksta saznajte više o prvom muzeju iluzija u Beogradu.

Muzej iluzija Beograd – zabava “za sve od 7 do 107”

Muzej iluzija Beograd sadrži brojne instalacije koje predstavljaju zabavu za sve uzraste. Uz geslo Politikinog Zabavnika – “za sve od 7 do 107”, muzej sadrži eksponate koji su zanimljivi i deci i odraslima.

Pored toga, posetiocima je na raspolaganju pametna igraonica – interaktivne igre koje podstiču kognitivne procese. Igraonica podstiče učenje kroz zabavu preko koncepta Dilemma Games i otvorena je za sve posetioce muzeja.

Sobe iluzija – eksponati u Muzeju iluzija

Ponuda muzeja u Beogradu, od stalnih postavki u Narodnom muzeju, do Muzeja savremenih umetnosti ili Muzeja afričke umetnosti, izazivaju pažnju javnosti, ali ne na način na koji to čini nesvakidašnji muzej čiji je koncept interaktivan.

Kada je reč o samoj postavci u muzeju, odnosno eksponatima koje posetioce očekuju, lista je dugačka – gramofoni, klon, iluzija stolice, Ames soba, Anty-gravity soba, rupa bez dna, glava na tacni i kaleidoskop samo su neke od prostorija koje nude užitak za posetioca, ali i mentalni napor da se čulna predstava navikne na nove stvari.

Jedna od soba u muzeju je i ona koja sadrži eksponat sa gramofonima. Ova soba kod posetioca stvara optičku iluziju jer se dva okrugla objekta koji podsećaju na gramofon vrte uz promenu šara i na taj način stvaraju hipnotičke iluzije.

Muzej pruža priliku i da sedite sami sa sobom u Klon sobi. Odraz u ogledalu, ispred koga sedite, napravljen je tako da se vaša prilika multplikuje i stvara se utisak da je više vas samih u jednoj sobi.

Jedna od soba u muzeju nudi priliku da se osetite kao gorostas ili kao patuljak, u zavisnosti od toga gde se nalazite. Ames soba izobličena je tako da visina percipira kao iracionalna kategorija.

Deca postaju džinovi, a gorostasi se smanjuju. Još jedna soba koja prkosi postojećim zakonima fizike je i Anty-gravity soba u kojoj voda teče uzbrdo, kamenje se kotrlja na gore, a posetilac nije siguran da li stoji uspravno ili ukoso.

Tanka linija od iluzije do stvarnosti

Muzej iluzije Beograd posetiocima stvara osećaj da je tanka linija od iluzije do stvarnosti. Brojni eksponati i sobe koji su deo postavke ovog muzeja idu u prilog tome. Tako je soba u kojoj možete da vidite nečiju glavu u tacni, kako vas posmatra sa grimasom na licu, jezivo strašna, koliko i zabavna.

Boravak u Vortex tunelu tera posetioce da se potrude oko prelaska preko rotirajućeg cilindra. Iako na drugom kraju nije nagrada kao u filmovima o Indijani Džons, iluzija je dovoljan motiv da ne propustite ovu sobu. Kako je tunel nazvan po psihološkom terminu koji označava vrtlog pozivitivne energije, dobra zabava je ono što se od ove sobe očekuje.

Još jedan dodatak koji Muzej iluzija sadrži je i suvenirnica, odnosno pametni šop za sve posetioce koji su, zaintrigirani sadržajem muzeja, došli na ideju da sebi ili drugima kupe neku memorabiliju iz muzeja.

Noć muzeja – mesto gde žive iluzije

Jedna od najlepših prolećnih manifestacija u Beogradu, pored beogradskog maratona je Noć muzeja. U sklopu tradicionalne manifestacije koja se organizuje širom Srbije, u maju, ove godine će u ponudi muzeja biti i Muzej iluzija.

Svako ko planira da poseti Noć muzeja svakako treba da poseti u muzej koji se nalazi na adresi, Nušićeva 11. Nova atrakcija u ponudi za noć u kojoj se promovišu muzeji širom zemlje je odlična prilika da se bolje upoznate sa konceptom muzeja i od vodiča saznate zanimljive stvari.

Muzej iluzija širom sveta – brend koji se širi

Pored muzeja u Zagrebu i Zadru, od kojih je sve poteklo, franšiza ovog neobičnog muzeja proširila se na kontinent, ali i preko granica Evrope. Muzej iluzija Beč jedan je od najpoznatijih franšiznih muzeja u Evropi, a veliku popularnost stekao je i Muzej iluzija Ljubljana.

Pored evropskog kontinenta, Muzej iluzija otvoren je i u Dubaiju, kao i u Americi i Kanadi. Zanimljivo je da je biznis-model napravljen po principu “ključ u ruke” gde osnivači ovog koncepta izvoze know how, organizuju obuke i treninge, a da u svakom gradu postoji drugačiji način vođenja muzeja.

Back to Top